Saturday, August 31, 2013

Merdeka : Realiti Sekarang

Alhamdulillah, hari ni genap tahun ke-56 Malaysia merdeka!

Merdeka dari Wikipedia, maksudnya indepence and freedom.
Merdeka kita ni dari sudut apa sebenarnya?  Fizikal? Mental? Social?
Yup, tak dinafikan dari sudut lahiriahnya kita merdeka.  Tapi dari sudut pemikiran , kita masih terbatas.  Terhad dalam ruang lingkup sendiri.

Sistem nilai kita misalnya, masih terbatas dalam stereotype jahiliyah.  From kuliah Ustaz Zamri Mantop last week, sistem nilai Islam menggariskan perbezaan yang jelas antara haq dan batil, benar dan salah.  But due to many factors, there are too many blurred lines right now.  Case study yang diberikan oleh Ustaz, di sebuah sekolah seorang pelajar perempuan didapati hamil luar nikah.  Lalu ibu bapanya dipanggil.  Setibanya di sana, memang parents pelajar tu marah, tapi ayat yang diungkapkannya itu yang best,

" Kau ni, dah tau subur kenapa tak pakai kondom??"

Lihat, dari pandangan ibu bapanya, pelajar tu bersalah kerana tidak memakai kondom, bukan atas sebab zina yang memang terang-terangan dilarang di dalam Islam.  That's how bad our value system is right now.

Kalau dilihat di skala yang lebih besar.  Di Rabaah Square misalnya, impression awal yang cuba diberikan media massa ialah para protesters aman = pemberontak dan tentera are the ones who are defending the country.  See how it goes?
Untuk lebih info, mohon refer The Egypt Conflict for Dummies
Apa yang protesters aman ni buat?
Mereka Solat Subuh berjemaah - ditembak (open fire lagi)
Baca Al- Quran
and they are called as rebels?  Come on laa..We can do better than that.
That is why Muslims need to read a lot, bukan baca Majalah Mangga je (eheh..).  Supaya tak mudah kena tipu

Kembali ke Malaysia.
Semalam ambang merdeka, tapi cukup sayang kalau ambang merdeka ini disambut dengan parti buih dan konsert yang entah apa-apa.  Lagi sayang bila ramai yang tergadai pada malam Merdeka itu orang Islam- Melayu sendiri.  Lagi - lagi sayang bila 9 bulan 10 hari dari sekarang, statistik pembuangan bayi luar nikah meningkat.

" Dan Kami tidak menzalimi mereka, tetapi merekalah yang menzalimi diri mereka sendiri" - Surah Hud :101

In short, our path is in our own hands.  Decide the best for you, selebihnya terserah pada Qada' & Qadar.  Kalau kita sendiri merancang untuk bersekongkol dengan yang batil, manakan mungkin redha Allah bersama kita.  It's that simple.

"Islam sets a clear rules of life, you can do everything except the prohibited few" - Mufti Menk

Redha Allah itu luas, kenapa kita asyik memenjarakan jiwa dengan jahiliyah.  Ayuh, kembali kepada fitrah!  Jangan jadi hamba jahiliyah, merdekakan jiwa!

Jiwa merdeka, jiwa yang tenang... 
Jiwa yang bebas dari mengharap penghargaan manusia, 
hanya mengharap keredhaan Pencipta. - Ust. Pahrol Mohd Juoi

p/s: kita masih hamba, hamba Allah :)

2 comments:

Anonymous said...

nice :)

Syazli said...

Wahai saudari, harap membuang gambar wanita tersebut kerana ia mungkin mengundang fitnah.

Semua boleh berwadah dalam berdakwah tapi biarlah berhikmah,macam saya dalam usaha menarik lebih ramai orang ke dalam Islam.mungkin saudaro pula dalam usaha mengukuhkan orang dalam Islam sendiri.

Sedarlah saudari ,kenapa Rasullullah berhijrah ke Madinah walaupun yang pegang Mekah itu bapa saudara Rasullullah s.a.w. Kerana Rasullullah tahu mereka tidak tahu dan tidak mengerti dan Rasullullah masih lagi memberi peluang.

Wahai saudara, doakanlah mereka beroleh hidayah.
Kita tak tahu apa di hadapan kita dan apa di belakang kita melainkan dengan izin Allah s.w.t

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...