Monday, May 28, 2012

The In Between

One of the many reasons why I chose to stay :)

Between UM and UTP,
Our path crosses, our hopes separated,
May Allah bless both of us,
And forgive our sins,
Let the distance that keeps us apart,
Be a silver lining,
Protecting us from the unseen

Thursday, May 17, 2012

con't Recap Foundation 1st UTP - Senah

oppss, aku terlupa 1 point, penting tahap IMBA..haha

9) Senah- kuceng yang telah memeriahkan V2C yang memang sedia meriah.  Tak dapat dikenalpasti apa tahap attraction Senah dengan roomate aku, Jibah.  Tapi yang pasti sangat rapat, mungkin ionic bond, takpun ion-dipole :P
Bukan aku tak suka Senah, tak dinafikan Senah memang comel tapi aku memang malas nak ambil kisah pasal makhluk yang menyerupai Puss In Boots ni.

Paling tak boleh lupa, kisah Senah yang keciritan akibat kepandaian insan-insan yang memberinya makan KFC.  Padan muka. Esoknya, najis parallel di depan mata.  Memang dasar kuceng Engineering School.  Senah2, tahniah, anda telah menyebabkan warga V2C ground floor sengsara deria hidu T_T
this is Senah.  Suspek utama.  Jangan risau, Roti Impit ni bukan penyebab kejadian...

Sekarang Senah dahpun ada anak.  Bilangan spesifik tak dapat dikenalpasti.  Tula, sapa suruh beranak time study week.  Memang aku rajin sangat nak jenguk tangga hujung tu.
Tapi Senah, kenapa ko bagi hadiah berharga time hari terakhir kami di V2C??
Dahlah paper chemistry pagi tu Senah.  
Kenapa Senah??Kenapa??

entry ini berakhir di sini nampaknya sebab penulis dah stress fikir sebab kelakuan senah tu.  Memang lebih imba daripada Behavioral Analysis.
tata Senah, ada umur kita jumpa lagi :) 
Terima kasih kerana menceriakan hidup kami...

Recap Foundation 1st UTP

Alhamdulillah, 4 bulan dah berlalu di Universiti Teknologi Petronas,
 4 bulan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata
4 bulan yang cukup menguja
4 bulan yang terindah dikelilingi kawan-kawan baru


So let's recap what happened in these 4 short months.  I'll say short, swift and memorable.  Hopefully I can gain something beneficial from it :)


1) Minggu Aluan Siswa (MAS) - minggu pertama away dari rumah + dah memang tau takkan balik dalam jangka masa terdekat.  Facie yang sangat baik, tapi bila malam sangat suka marah :P  Terima kasih sebab ajar kami cara susun jadual & etc, minggu yang penuh memorabilia :)


2)1st Day of Academic Session - sesi rebut lab & tutorial!  Memang mengerikan bila mengenang rempuhan yang terpaksa dilalui + geng International yang tinggi menggunung.  Paling tak boleh lupa kisah Maro dirempuh segerombolan International..haha..cannot imagine this



3)Smart Group! - with Kak Anis Syahirah the bomb.  There are 11 of us, aku, Izzah, Hanim, Aten, Nad, Kak Fiza, Nabila, Farah, Efa,Mia & Malin.  Seriously, they rocks!  We're sort of a puzzle that completes each other. Somehow, when the upcoming semester starts, some of us will part our ways.
It'll be sad and bitter, but this is life, apa yang kita mampu buat ialah berdoa dari jauh agar sahabat kita berjaya & akan bertemu kembali kalau tak di dunia, di syurga nanti, InsyaAllah.
luv them ^^


4)  Rakan Masjid - sounds typical but I believe that this will be a kickstart for a better way of life.  I've been a very liberal person before, i have very radical opinion sometimes, and I want to change , InsyaAllah :)


5)  Friends - the best part of everything.  
Jibah, Mardhiah maro, Haja, Maman, Malin, Tim, Nai, Mia, Nad, Najihah & many others.  Pertama kali merasai bestnya ukhwah kerana Allah.  Terima kasih sebab selalu melayan karenah aku yang bila stress akan jadi agak uncontrollable.  




Terima kasih sebab teman joging (jalan pun boleh..) kat Oval Park,
Terima kasih atas nasihat + bebelan + leteran ..
Terima kasih sebab bagi tumpang tido malam sebab takut lepas dengar cerita hantu :P
Terima kasih sebab selalu ajak jemaah kat surau
Terima kasih sebab sedia memaafkan aku walau dah terbuat silap
Banyak gilerrlah lagi terima kasihnya, yang penting aku sayang korang 
Asif jiddan andai ada terkhilaf
Biar sahabat sampai ke syurga nanti^^




But frankly, the time will come when we will part our ways, never hesitate, what we can do is to pray for the best, tak kiralah di Malaysia, Cairo, Aussie atau mana-mana ceruk dunia :)


6)  Lecture - di sini caffeine memainkan peranan penting.  Tido cukup pun tak guna kadang-kadang.  Semester ni minat aku lebih ke arah physics (chemistry & precalculus memang nak kena muhasabah banyak-banyak..ngee).  Terima kasih Dr. Hasnah, Dr. Isa & Sir Dennis
Foundie Chemy Jan '12 + Dr. hasnah




7) mistakes & reflection - I've learnt a lot this semester, about friendship,studies, survival, ikhtilat & many new things.  I've done mistakes, dan bila kena tegur dgn ayat Quran tu memang kaw-kaw laa.  My favourite 3:
Al Baqarah : 216
Hud : 101
Al-Hajj : 46
and I believe that I'll find many more next time.


8)Oval Park- yang ni tak boleh tinggal.  The place that my mind and soul can be at peace, content, refreshed.  Kalau jog lepas subuh memang owshem!


Cukup dah kot 8 point.  4 bulan yang sangat bermakna, sangat owshem, sangat mencabar, sangat menyentuh hati.

Moga diri ini terus kuat menempuh cabaran di bumi UTP,
Terima kasih sahabat,
Kenang daku dalam doamu :)

Friday, May 4, 2012

Exam Week Craze

Assalamualaikuum
This is my 4th month in UTP, Alhamdulillah and of course we're now in the  EXAM WEEK!! (arrrgggghhhhhhh, how scary is that?
Due to some unexplained reason why my creative writing part of brain become dorman  and just won't work, I believe my blog is now bersawang tahap apa entah..haha
Petronas will be out this Monday, only God knows how scared I am, 
takut tunggu result?
euphoria nak balik Perlis?
excited nak habiskan exam?


all of this mixed in my body in series (or maybe parallel?) of mumble jumble cross-links.




My routine for exam week :
Morning : Jog/ maybe a walk at the Oval park.  Menikmati keindahan Toronto :D
Breakfast at anyplace near.  Yang pasti bukan V6 laa..(ko giler?)
Study dalam bilik/ IRC (yang IMBA)..It needs a lot of courage to study in this environment..haha
Usually skip lunch
Evening : a walk again at Oval Park + Maghrib kat An-Nur + dinner + Isya' di surau/bilik
and here goes my day
Simple, yet i'm content with it.


Thank God, i got good friends
Within these 2 weeks my stability shatters somehow..Gotta little haywire (emotionally, maybe?)
Thanks to Maro & Jibah for strict supervision and guidance.  Love both of you :)


There's a another 3 papers , English I, Physics I & Chemistry I,  nervous again though. Please pray for us budak-budak foundie yang masih tercari-cari arah hidup


Subuh dah masuk, haiya; a'la solah!


p/s : see u at Oval Park ^^




A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...