Friday, April 23, 2010

Kekurangan itu kadang kala membawa seribu makna...

Manusia itu tiada yg sempurna,
Semua pasti punya cela,
Tapi kita boleh berusaha
Untuk berubah menjadi yg lebih baik,
X gitu???^^,


Dengan mata & badan yg 80% merayu-rayu minx rehat, saya menulis update ini..hehe..~ketegar sgguh, anak sapa nih?~
Jangkamasa 2 minggu yg bergerak terlalu pantas, bagai kerdipan mata saja rasanya..
Kesibukan menuntut pengorbanan, dari segi masa, rehat dan etc..Dan Alhamdulillah, x sia-sia keringat yg dicurahkan..semuanya memberi pulangan..


Hari sy bermula dgn pertandingan Petronas Science Show ..
Tugas sbagai presenter menyebabkan tidur sy hanya terhad 4 jam sj..
Tapi tiada kata yg dpt menggambarkan perasaan ketika keputusan diumumkan..kecut perut kott..:P
Alhamdulillah, tiada kata yg dpt diungkap melainkan syukur yg x terhingga..


Ptg itu, Perkhemahan Pendidikan Luar 2010..Kat mana lagi, Pusat Koku Tasoh laa...Pada mulanya mungkin agak skeptikal dgn apa yg bakal terjadi..Namun, setiap yg berlaku punya hikmahnya..^^
Cgu Jo yg sporting!:P
Buat pertama kali, saya naik mountain bike sejauh 40 km...~anak manja nihh=.="~
Buat pertama kali, sy bercamping dlm keadaan serba kekurangan..


Buat pertama kali, sy belajar masakan rimba..
Buat pertama kali, sy merasa hidup dalam kesusahan..huuu
Muka burn..Adehh, jatuh saham..huuuu^^"


Dan esok, Karnival Kokurikulum SMK Derma!
Sangat excited sbenarnya, teringat-ingat kenangan Nite Journey 2 tahun lepas~masa tu penyakit kanak2 ribena masih kronik~hehe
Lepas ni kalau boleh, sy nak rehat sbentar..I need a break..
Biar semangatku yg sirna menyerlah kembali..:D


Terimbau puisi dlm 1 filem..Sgt menyentuh hati!
Peringatan:puisi in tiada kaitan langsung dgn Abg Maddox kita yea^^






Dalam gelap aku terbang

Dalam gelap aku terang
Dan jadikanlah engkau senja
Kerana gelap kau ada
Kerana gelap aku indah
Aku hanyalah kunang-kunang
Dan kau hanyalah senja
Dalam gelap kita berbahagi
Dalam gelap kita abadi


Wednesday, April 14, 2010

Dan biarkan takdir berbicara...

Dan biarkan takdir berbicara, 
Mengalun merdu bersyair lagu,
Dan biarkan aku bungkam sendiri,
Meratap segala melankolik sepi,


Dan takdir terus galak bercerita,
Dalam linangan air matanya,
Atau tawanya yang mesra,


Lantunan suaranya nyaring menerpa,
Menembusi segenap emosi nurani,
Biar ceritanya kisah cinta,
Biar kisahnya hanya enigma,
Biar yang terdengar hanya suara,


Rintihannya,
Tangisnya,
Sendunya,
Tawanya,
Rindunya,
Bait-bait itu dilafaz penuh makna..


Dan biarkan takdir itu terus berbicara,
Kerna ia tak mungkin kusanggah,
Mungkin halanya kan berubah wajah,
Namun siapa mengerti?
Percaturan Ilahi..


Dan kupohon kekuatan,
Dalam usaha mencari konklusi,
Mengejar sebuah solusi......
~syiqin~
14 Apr 2010

Monday, April 12, 2010

Dan pada akhirnya aku hanya mampu sujud....

Taken from MukaBuku>.<"


This article is not mine but i believe in a hadith 
"The best of men are those who can benefit others (Hadis riwayat Al-Qudhsi)" therefore i choose the best way by sharing with U..wallahualam..



BACA NIE...!!!! CTH MSG ORG BERCINTA YG KONONNYA IKUT "SYARIAT"...
1. A’kum.Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Da lama sy
prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite leh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba wat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau..jg sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. Wak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy pecaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek. Tp sy rasa
awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, Wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq..i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sapa saya dlm hati awk?

6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl ayang.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks ayang.. love u..

7. Yang. kkdang bi tgk ayang ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya ayang pkai apa je kan ..tq ek gtau, mkn dalam pulak rindu kat ayang ni..hihihi..

8. Yang bi nak ayang tau, ayanglah segalanya utk bi, ayang la pmberi semangat utk bi..
yang..bi harap bi ngan ayang xde rahsia lagi ek..jgn risau..inikan membuktikan bi caring ..so jgn risau..k..yeye. .bi janji akan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..

9. Ayang..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq ayang..


10. Tq pggl bi ngan pgglan abg..abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan.. la iqra ha fiddin..hehe. .sikit sikit je..kih3..

11. Hi ayang, watpe 2? Nk ckp sket..nape ayang bwk satu battalion nak jumpa abg?.. ayang x caye kat abg eh.. huhu..

12. Ayang..kite jumpe k?..abg suka ayang pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn ayang x cntk..just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je..nnt jumpa nnt ayang bwk sorg dah la k..

13. Ayang,abg sory ngan apa jd td..abg trsentuh jari ayang td.. Tol gak ckp ayang eh, trsentuh xpe..ter.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat ayang..



14. Tq jumpa td, ayang cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg
romantik ek? Hehe..Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn ayang
cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite..ayang solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. Ayang..just nk tanya..ayang cinta abg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je..
huhu..yang. .just nk tanya..rambut ayang panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat ayang tu.. Ayang..bg la gmbr ayang special untuk abg pakai tudung td 2..Cntk nye ayang..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan comp abg la..

17. Yang.. ayang cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati??? Thanks ayang..love u too..

18. Ayang..da lame kita couple kan..xkan abg pegang tgn pun nak marah.. ayang kan milik
abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Ayang kata ayang cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya ayang cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA MAKSIAT SEBENAR.....

TERPEGANG TANGAN->TERABE->TERSEDAP->TERLANJUR->TERBUNTING->TERBUANG ANaK->TERKELUAR VCD LUCAH->TERMALU->TERTEKAN->TERSEKSA->TERBUANG->

JIKA INI BERTERUSAN, MUNGKIN TERBUNUH DIRI....
SEMUANYA 
TER....TER KE?????
JAWAB SENDIRIAN BERHAD, SEMUANYA BERMULA DARI SMS BERBUNYI, 

hai, bole saye kenal.... 
(ayat di atas td contoh msg, anggap no itu stage stage untuk awk kearah....TER) 
Hmm..best kan? mmg bkn semua org mcm ni tp bkn semua bleh elak TER So apa lagi.. Renung - renungkan dan selamat beramal..

i dont think this article going to pleased everybody & someone gonna be offended by this article. my advise is "u've grown up. take whats good for u & think harder before arguing" i dont want baseless argment in the comment box k..
i'm here to learn not teach. ^^v



Terpunduk sendiri pabila membaca artikel ney..
Mungkin saya terlalu muda untuk menaakuli perkara2 sebegini, tapi yg pasti stand saya kukuh..
Saya anti hipokrasi dan sya amat x bleh blah pabila panggilan 'cyg' tu diungkapkan snang2..~don't say 'love' when u don't mean it, it hurts A LOT~
Melihatkan jalan yg masih jauh ke hadapan, saya berjanji untuk mengukuhkan pegangan ini..
Bukan dia, bukan masanya..
Dan pada akhirnya aku hanya mampu sujud...............

Saturday, April 10, 2010

Kem Jati Diri PDC UniMAP 2010!

Venue: Kem Kenari Nature Park, Yan
Date : 2-5 April 2010

Bermulalah sebuah kisah..Ceritera 25 anak Derma yg menerima surat makluman last-last minute..
Mulanya, hampir kesemua menggeleng kepala..
Tanda hati x berapa nak rela..huhu
Hati cedey gundah gulana..
Kerna ramai yg plan nak p Kem Kepimpinan di Tasoh sana..
Akhirnya, setelah tazkirah dan istikharahterlaksana mungkin, semua sebulat suara..
Jom kita pergi ke Yan sana!!!
Hujan lebat mengiringi pemergian kami dari Dewan Kapitol..
Sedikit sayu pabila terlihat ada yg memeluk erat ibu dan ayah sebelum berangkat..huu T_T
Perjalanan bermula, bertaaruf dengan facie yg setia..
Abg Salam, Abg Awie n Abg Amzar..

Ujian Pertama:
Perjalanan delay angkara hujan lebat..
Xmengapa, hujan itukan rahmat..
Akhirnya tiba di Kem Kenari Nature Park sekitar 9.30 malam dalam keadaan separa pening...^^


1st day: 
Paham2 je la, ice breaking, team building..
Sesi riadah ptg bertemankan hujan nan dingin, pabila semua group yg diconteng bendera didenda terjun kolam..muahaha
Including me T_T
Malam tu, acara yg semua pakat geleng kepala..
PUBLIC SPEAKING
My first experience kna prank angkara Abg Azim
Wakenabeb tuh..
Hard to admit, but I cried;p
Tapi, ANDA semua memang hebat!
Saya sayang ANDA!
~sapa yg p kem tu paham kot~ngeee^^
2nd day:
Setelah mengharungi 1st day yg penuh kejutan, hari yg menyusul pun x krg 'surprise'nya..
Well, dgn projek bina menara yg agak meluluhkan hati,
Diikuti surprise party Fahmi, Ima n Fatin yg di'sponsor' Datuk VC
Ptg tu, kami meronda area2 kaki Gunung Jerai..
tenang saja melihat pelangi yg muncul selepas hujan renyai-renyai, dielus lembut angin semilir..
ilang tension woo..
Ingatkan Muhasabah Diri malam tu 'simple' ja..
Rupanya..adess, skali macam nak tepuk dahi daaa...
Nasib x mati tenggelam dalam 'bahtera'...;"
Kusangka indah lelapku pada malam terakhir di Yan,
rupa-rupanya siren mengganggu ketenteraman..
Jam 3.30 pagi, semua diarah berkumpul di padang kawad, DARURAT katanya..
semua diminta membawa peralatan solat kerna kami akan melalui perjalanan yg jaaaaaaaauuuuuuuh..
Sehelai sepinggang berbekalkan telekung..
Kami mengharung onak duri menuju destinasi yg tidak terduga~aiceh, hiperbola kott~
Setelah menapak lebih sejam, kami tiba di Hutan Lipur Titi Hayun..
Kelajuan yg dikatakan mampu membuat kura-kura gelak sampai terguling-guling kerna kami diamanahkan untuk menjaga lilin terchenta..^^
Perjalanan yg dirasakan amat panjang, tetapi sgt bermakna  sbb x pernah timbul di fikiran nak merayap pagi-pagi buta ke tempat macam tu..~besalaaa, kanak2 ribena nak wat prak sat~^^
1st experience qiamullail di tempat macam tu
tenang sangat..
semuanya sunyi, sepi..
diam membisu mendengar alam tunduk menghadap Yang Esa..

~sekadar gambar hiasan~^^


Pagi 5 April, boleh kata hampir semua dlm keadaan x brapa stabil sbb tido 2 jam ja malam tu..^^
Xpa, pengalaman qiamullail itu amat2 berbaloi kalau dibandingkan dengan hilang nikmat tidur yg sedetik cuma..
Jam 2 ptg, satu persatu beransur-ansur meninggalkan campsite..


Dengan memori yg x terungkapkan,
Letih memang letih, 
Tapi kalau nak dibanding dgn segala ilmu dan nilai yg kami dapat sepanjang program ni, 
Its all worth it..
Buat para facie, ampun ya!
Terima kasih yg x terhingga buat para facie, guru-guru n especially Dato' Kamarudin dan pihak UniMAP yg bertungkus lumus mengadakan program ni..




~segalanya indah, x terungkap oleh bicara, 
biarkan memori manis itu bersemadi di dasar nuraniku~
ada umur, kita jumpa lagi..InsyaAllah^^

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...