Saturday, August 28, 2010

I Shall Find..

Salam 18 Ramadhan!
Sempena bulan yg mulia ni, saya nak share 1 lagu , Akan Ku Jumpa by Azfar..
Lagu ni dah lama kuar rupanya, tapi bila drama Syurgamu Ramadhan dah release..baru perasan=.="
But sincerely, mmg touching habis drama ni..Dgn OST nya yg mantop..memang sebak laa jawabnya^^


********
Jom layan lirik dia..sangat best!

Ku mengatur langkahku
berjalan tanpa bayang-bayangMu
langit dan bumi setia, menemaniku
matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri Mu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan kutemui

ku takkan pernah cuba berhenti
langkahku mencari Cinta
Yang ku tahu hanya tuk diriku
kan ku terus cari sampai hujung dunia

kerna ku tahu akanku jumpa diriMu
dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu
kulihat semua gembira
bila mengenali erti Cinta
senyuman ku beri hanya duka
bila ingin Teman tuk berbicara
Cinta jangan sembunyi
mataku kabur mencari
hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
untuk mengejar diriMu
*******

*******
Akan Ku Jumpa TRANSLATION I Shall Find
I pace my steps
and walk without His shadows
the sky and earth is loyal to me
the sun shines but it is not for me
I burn in the heat without His protection

As days gone by, I stay strong waiting
His presence in my life
Disappointed that my aching feet,
tired from running has not been rewarded.
Yet I still believe I will find.

I will never stop trying
my mission to find His love
that is made especially for me
I shall search the ends of this earth
i shall find it...

Because I know I will meet Him
I must pursue my dreams I have now
I see everybody gleaming with happiness
when they've found His love
My smile only brings pain
I only need a friend in Him

Love, please don’t hide
My visions are blurred
Please present yourself to me
Love, please do not go
When all I do is chasing after you

*****
Citer ni best sebab pelakon-pelakon ciliknya memang 'real'..~no fake2 okeh~
Jadi, marilah kita sama-sama saksikan Syurgamu Ramadhan..Setiap Selasa - Khamis, 10.30 malam..~warning : sedia kertas tisu banyak2 yer=)

Dan rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Salam Nuzul Al-Quran..Marilah kita sma-sama mengimarahkan 10 Ramadhan yg terakhir ini..InsyaAllah
Hopefully I shall find what I've been searching;-)

Thursday, August 26, 2010

Winner VS Losers..



Salam 16 Ramadhan..Ape khabar?
Masa memang mencemburui kita, sekarang dah pertangahan Ramadhan..Gonna miss this month very much^^
This is going to be a simple update..Sedikit motivasi kepada rakan sekalian yang ingin bergelar JUARA=)
*****
The Winner is always part of the answer
The Loser is always part of the problem.
seriously, ini contoh loser yg overstressed



The Winner always has a program;
The Loser always has an excuse.


The Winner says, "Let me do it for you";
The Loser says, "That is not my job."


The Winner sees an answer for every problem;
The Loser sees a problem for every answer.


The Winner says, "It may be difficult but it is possible";
The Loser says, "It may be possible but it is too difficult."

i wanna be a winner, can i??

When a Winner makes a mistake, he says, "I was wrong";
When a Loser makes a mistake, he says, "It wasn't my fault."


A Winner makes commitments;
A Loser makes promises.


Winners have dreams
Losers have schemes.


Winners say, "I must do something"
Losers say, "Something must be done."


Winners are a part of the team;
Losers are apart from the team.


Winners see the gain
Losers see the pain.


Winners see possibilities
Losers see problems.

Winners believe in win-win;
Losers believe for them to win someone has to lose.


Winners see the potential
Losers see the past.


Winners are like a thermostat
Losers are like thermometers.


Winners choose what they say
Losers say what they choose.


Winners use hard arguments but soft words;
Losers use soft arguments but hard words.


Winners stand firm on values but compromise on petty things
Losers stand firm on petty things but compromise on values.


Winners follow the philosophy of empathy: "Don't do to others what you would not want them to do to you"
Losers follow the philosophy, "Do it to others before they do it to you."


Winners make it happen;
Losers let it happen.

saya percaya kita semua adalah JUARA!
so, dont give up..whatever happens, Allah is always with us^^


Pembakar semangat untuk saya, dan anda juga...

Mampukah kita bergelar JUARA pabila Syawal menjelang???


Thursday, August 19, 2010

Engkau Laksana Bulan...

Salam 10 Ramadhan!
Pejam celik-pejam celik, dah masuk malam yang kesepuluh bulan yg penuh berkat ni..~jangan pejam x celik-celik dahla ye~
Cepat sungguh masa berlalu..sedar x sedar nanti dah sampai penghujung bulan 8..nak sambut merdeka buat kesekian kalinya..pastu sedar x sedar lagi dah sampai penghujung Ramadhan...pastu..~dah-dah cik syiqin merapu, back to topic~
Sapa pernah baca novel ni???
Ikhlasnya, saya x minat sangat novel-novel cintan ni..Sampai Ramlee Awang Murshid je yang boleh layan..Yang lain tu, macam xda chemistry jaaa.=.="
Entah mengapa, novel Engkau Laksana Bulan ni berjaya mengubah persepsiku.
Kisahnya simple, sweet dan endingnya logik ~sangat fed-up dengan kes happy ending x logik..grr
Buat sesiapa yg masih belum membaca, ni sinopsisnya..

*****************
Kau Laksana Bulan akan membawa anda bersama-sama Adrianna mengembara ke dunia karya dan alam cintanya!
Dunia penulisan yang diterokai, merenyahkan perjalanan hidupnya. Terlalu banyak 'kejadian' yang membebankan semangat untuk teruskan kerjaya.
Pun begitu, dunia percintaannya tidak mudah seperti diharapkan. Ibunya mahu melihat Adrianna berkahwin cepat, namun harapan dan impian tidak pernah terjadi sepertimana yang direncanakan. Walaupun sudah ada kriteria yang disusun rapi dalam hal memilih calon, malang baginya kerana sering terperangkap dalam bayangan yang dicipta.

Syafik merupakan cinta pertama, namun terputus buat seketika. Kini lelaki itu kembali mengetuk pintu hatinya. Sementara Razif pula, cinta kedua yang meninggalkan kesan perit dan sakit hinggakan hidupnya terumbang-ambing, kecewa, seterusnya menutup ruang-ruang di hati untuk bercinta lagi. Firas, pemuda yang berbeza karakter daripada kriteria yang ada. Dalam begitu, lelaki itu mampu mengganggu konsentrasinya. Akhir sekali, masih ada Eizlan yang muncul secara misteri, dan mula menghantui hidupnya!
"Kau laksana bulan yang menyinari hidupku... dan akulah punggukmu yang sanggup menanti sang bulan tersenyum di langit"
Sekarang tengah ditayangkan drama Kau Laksana Bulan di TV2..Setiap Isnin 8.30 malam.
Watak utamanya dibawa Ayu Raudhah(Adrianna), Zul Huzaimy (Firas), Ashraf Muslim (Razif), Fizo(Syafik) dan Gambit Saifullah (Eizlan)..
Dah nak habis dah cita ni, tapi serius sangat best sebab gandingan Ayu Raudhah  & Zul Huzaimy memang SWEET!!!
Hensem dak si Firas ni???

Memang Zul Huzaimy berjaya membawa watak Firas yg x kontrol macho dan cool..Sangat slumber!

**********************
Sebenarnya, exam week baru berlalu di Derma...Dari paper Physics yang rasa macam nak nangis hinggalah paper PJK yang boleh jawab sambil gelak-gelak, semuanya sudah bernoktah tadi!
Jadi, sememangnya saya tengah happy sekarang^^
Selamat Berpuasa!




Tuesday, August 10, 2010

Hari Ini Saya Official Sweet 16!!

Assalamualaikum..
16 tahun dahulu, lahirlah seorang insan bernama Ku Nurasyiqin..Pantas sungguh masa berjalan, sekarang saya ada setahun lagi ja dekat SMK Derma tersayang..aigoo
Macam x caya, saya dah melepasi 2 daripada 3 exam wajib persekolahan..Tinggal SPM ja taun depan.
Dalam 16 tahun ni, dah macam-macam saya tempuhi.  ada yg pahit, manis, masam, masin..cukup semuanya.
Banyak unforgettable incidents yang sangat-sangat sentimental^^
Tapi, walau mcm mana pun, there's still A LONG WAY to go


Dan hari-hari yg saya jalani x akan sempurna tanpa kehadiran insan-insan ini~family, kengkawan, cikgu, bloggers~anda semua sangat bermakna!







Sebenarnya, saya baru balik dari Finale Petronas Science Show..Memang sangat-sangat sengit.  X dinafikan memang agak frust bila keputusan diumumkan, tapi tak mengapa, tak ada rezeki agaknya..T_T
Tapi yang pasti, program ni memang gempak!

Dgn cikgu Fara tersayang..


Yg pasti, banyak yg saya pelajari sepanjang 16 tahun ni..dan saya tahu ia tak akan berhenti sampai terhenti nadiku ini..InsyaAllah^^
Lastly, Salam Ramadhan buat semua..Jadikan Ramadhan ini Ramadhan yg terbaik dalam hidup kita!!

nanti besar nak keja ngan Petrosains bleh??

Monday, August 2, 2010

Bila Teringat Albert Einstein, Teringat UNIMAP

Sedang menerawang di alam YMail yang bersawang-mawang bak rumah Puaka Niyang Rapik, terbaca satu artikel pasal Albert Einstein..Fuh, dia memang smart..Walaupun rupanya tak sehensem Ashraf Muslim, I salute jugak^^
Antara anecdote beliau yang cantik-menarik-tertarik


"The secret to creativity is knowing how to hide your sources."

Albert Einstein was often asked to explain the general theory of relativity. "Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour," he once declared. "Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity!"

Ok, berbalik kepada tajuk asal..nampaknya dah termelalut sudah..
bila teringat Einstein, secara gear automatik otak aku akan link dengan Unimap.  Entah mengapa.  Maybe sebab kedua-duanya cabang fizik kot=.="
X pun sebab Cikgu Chamy ada disitu..~sila lupakan bab itu, saya dah move on okay....

Bermula esok 3 Ogos -8 Ogos 2010, satu Festival Konvokesyen akan diadakan sempena Konvo UNIMAP yang ke-5.  Semua aktiviti akan diadakan di Dataran Dato' Sheikh Ahmad.
Dengarnya Azlan The Typewriter dgn Grey Sky Morning akan buat persembahan..menarik tuh..
Jadi kepada warga perlis, marilah kita sama-sama memeriahkan event ini!!


adik ni memang tak ada kaitan dengan post..tapi ke'pelanduk dua serupa'annya dgn Shin Chan buatku musykil..Comey!

saya insan biasa, yang punya impian luar biasa^^

Sunday, August 1, 2010

Respect Love, Do You?

This is not exactly a love story, but more about learning how to respect love ....

To My Friends Who Are...MARRIED 
Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry", not "where are you' but "I'm right here", not "how could you" but "I understand", not "I wish you were", but "I'm thankful you are."

To My Friends Who Are...ENGAGED

The true measure of compatibility is not the years spent together but how good you are for each other.

To My Friends Who Are...NOT SO SINGLE~kalau dekat FB yg statusnya it's complicated tu laa~
Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's about finding someone who helps you become the best person you can be.

To My Friends Who Are...HEARTBROKEN~kite senasib..T_T

Heartbreaks last as long as you want and cut deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

To My Friends Who Are...NAIVE
How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too persistent, share and never be unfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are...SEARCHING

True love cannot be found where it does not truly exist, nor can it be hidden where it truly does. Love is magic. The more we hide it, the more it shows; the more you suppress it, the more it grows.

To My Friends Who Are...PLAYBOY/GIRL TYPE
Never say I love if you don't care. Never talk about feelings if they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart. Never look in the eye when what you do is lie. The cruelest thing a guy can do to a girl is to let herfall in love when he doesn't intend to catch her fall.

To My Friends Who Are...POSSESSIVE

It breaks your heart to see the one you love happy with someone else but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.

To My Friends Who Are...AFRAID TO CONFESS
Love hurts when you break up with someone. It hurts even more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.

To My Friends Who Are...STILL HOLDING ON
A sad thing about life is that when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never bound to be and we just have to let go.

To My Friends Who Are...SINGLE~kita senasib lagi...^^"

Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes you. But if you just let it fly, it would come to you when you least expect it. Love can make you happy but often times it hurts, but love's only special when you give it to someone who is worth it. So take your time and choose the best! 
I trust that somehow, somewhere, the person is just there, waiting for me..Just not now and not here..^^
.~timing wrong la derr, next year nak SPM..~
Jadi konklusinya, setakat ini cinta saya terbahagi kepada

  1. Cinta Kepada Allah dan RasulNya
  2. Cinta Kepada Ibu Bapa dan Family 
  3. Cinta Kepada Pelajaran..~skema sungguh~
  4. Cinta Kepada...apa lg ek?sila tambah^^

kalau letak cinta  kepada pashmina boleh???

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...