Friday, October 22, 2010

Sepurnama tanpa entry..

Assalamualaikum to all readers!
It has been a while since i updated my last entry..sebulan kot:P
Mungkin penyakit penyegan sudah menyerang~tidak3!
ataupun virus writer's block yg begitu kuat mem'block"=.=" 
 Idea tu memang ada, tapi bila nak mula start mengarang, dya buat malu-malu kuceng plak..isk2
Dengan sukahatinya saya mengisytiharkan, minggu ni exam week!




Dengan mata yang lebam sebab tido tak tentu jam, saya berjaya mengabiskan 1 killer-AddMath~yg sememangnya feymes dalam membunuh harapan nak dapat A+~
Minggu depan, ada 2 lagi killer untuk di settlekan~Encik Pijik dan Makcik Bio, so lets pray for the best to conclude this 'honeymoon' year and kickstart our final year^^
killer..killer, macam cerita Killers la pulak


So, sebelum saya mengundur diri nak mengadap Pakcik Pijik, di bawah telah disenaraikan 10 tabiat yg mampu memusnahkan otak anda..Happy reading and wish me luck! 


 brekpes jangan tinggal naa..
1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

 sleepy snoopy~jangan tiru aksi ini okeh
6. Terlebih tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

 yg ni Einstein kata, x usah dinafi2 lagi
9. Kurang berimiginasi~bukan yang biru-biru naa~
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

 
 Renung-renungkan & selamat beramal!
Kat atas ada tips cara selesai addmath yg 'berkesan'...Sila ambik iktibar.  Adiosa!
Pijik Isnin ni!!
Wish me luck=) 

 

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...