Saturday, August 31, 2013

Mari Ubah Diri!

sumber: Lifehacks 
Mari berubah ke arah lebih baik^^

Merdeka : Realiti Sekarang

Alhamdulillah, hari ni genap tahun ke-56 Malaysia merdeka!

Merdeka dari Wikipedia, maksudnya indepence and freedom.
Merdeka kita ni dari sudut apa sebenarnya?  Fizikal? Mental? Social?
Yup, tak dinafikan dari sudut lahiriahnya kita merdeka.  Tapi dari sudut pemikiran , kita masih terbatas.  Terhad dalam ruang lingkup sendiri.

Sistem nilai kita misalnya, masih terbatas dalam stereotype jahiliyah.  From kuliah Ustaz Zamri Mantop last week, sistem nilai Islam menggariskan perbezaan yang jelas antara haq dan batil, benar dan salah.  But due to many factors, there are too many blurred lines right now.  Case study yang diberikan oleh Ustaz, di sebuah sekolah seorang pelajar perempuan didapati hamil luar nikah.  Lalu ibu bapanya dipanggil.  Setibanya di sana, memang parents pelajar tu marah, tapi ayat yang diungkapkannya itu yang best,

" Kau ni, dah tau subur kenapa tak pakai kondom??"

Lihat, dari pandangan ibu bapanya, pelajar tu bersalah kerana tidak memakai kondom, bukan atas sebab zina yang memang terang-terangan dilarang di dalam Islam.  That's how bad our value system is right now.

Kalau dilihat di skala yang lebih besar.  Di Rabaah Square misalnya, impression awal yang cuba diberikan media massa ialah para protesters aman = pemberontak dan tentera are the ones who are defending the country.  See how it goes?
Untuk lebih info, mohon refer The Egypt Conflict for Dummies
Apa yang protesters aman ni buat?
Mereka Solat Subuh berjemaah - ditembak (open fire lagi)
Baca Al- Quran
and they are called as rebels?  Come on laa..We can do better than that.
That is why Muslims need to read a lot, bukan baca Majalah Mangga je (eheh..).  Supaya tak mudah kena tipu

Kembali ke Malaysia.
Semalam ambang merdeka, tapi cukup sayang kalau ambang merdeka ini disambut dengan parti buih dan konsert yang entah apa-apa.  Lagi sayang bila ramai yang tergadai pada malam Merdeka itu orang Islam- Melayu sendiri.  Lagi - lagi sayang bila 9 bulan 10 hari dari sekarang, statistik pembuangan bayi luar nikah meningkat.

" Dan Kami tidak menzalimi mereka, tetapi merekalah yang menzalimi diri mereka sendiri" - Surah Hud :101

In short, our path is in our own hands.  Decide the best for you, selebihnya terserah pada Qada' & Qadar.  Kalau kita sendiri merancang untuk bersekongkol dengan yang batil, manakan mungkin redha Allah bersama kita.  It's that simple.

"Islam sets a clear rules of life, you can do everything except the prohibited few" - Mufti Menk

Redha Allah itu luas, kenapa kita asyik memenjarakan jiwa dengan jahiliyah.  Ayuh, kembali kepada fitrah!  Jangan jadi hamba jahiliyah, merdekakan jiwa!

Jiwa merdeka, jiwa yang tenang... 
Jiwa yang bebas dari mengharap penghargaan manusia, 
hanya mengharap keredhaan Pencipta. - Ust. Pahrol Mohd Juoi

p/s: kita masih hamba, hamba Allah :)

We Are The Travellers

This life is a journey, and we are the travellers.  
Our destination is Jannah
Our pit-stop is the Earth, where all our deeds will be counted.  Like stopping by a RnR to get your supplies, so that you can continue your journey.  That's it.


We got a long way to go^^

Pernah baca puisi The Road Not Taken oleh Robert Frost? Antara baitnya begini :

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both,
And be one traveler, long I stood,
And looked down one as far as I could,
To where it bent in the undergrowth

Two roads diverged in a wood, 
and I—I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Ringkasnya, kembara ini berkisar tentang pilihan.  Salah pilih, kita yang merana.  Lain jalan, lain kesudahannya.  Sama seperti hidup ini, you choose the path of your life.  Tak kira seorang siswi di Universiti Teknologi Petronas, penanam teh di Ceylon mahupun Imam Masjidil Haram di Mekah, misinya tetap sama - mencari redha Allah.  Aite?





Mengulas juga tentang kembara.  Islam mengajar kita untuk menilai sesuatu perkara dari segi kualitatif, bukannya kuantitatif.  Contohnya, seseorang itu gemar mengembara.  Jelajahnya melangkau ceruk benua.  Malangnya tiada input yang didapati dari kembara tersebut.  Yang ada cuma timbunan souvenir luar negara.  Tak ke rugi namanya?
What matters is what we get.  Bukan sekadar sight-seeing kosong.  It'll be better andai setiap trip/setiap event yang kita sertai itu, ada input yang boleh kita sumbangkan balik kepada Islam, masyarakat & diri ^^
Alangkah baiknya andai kembara yang dilalui itu menguatkan rasa kagum kepada Pencipta, bagi boost nak buat ibadah.  Setidak-tidaknya, menjadi modal tambah kepada kita, dalam misi untuk mencabut jahiliyah & menanam cahaya fitrah!


 "Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada".
(Al-Hajj 22:46)

It doesn't matter who you are, what matters is what you do for the sake of Islam^^  Kembara kita masih panjang.  Jangan lupa kumpul aset banyak - banyak sebelum dipanggil berjumpa Pencipta.  Remember, you decide your own path of life.  Kadang-kadang diri ini yang keras sangat untuk berubah, terlupa bahawa ego kita ini mungkin menjadi satu-satu penghalang yang menghadang kita dari Jannah.  :)
Di Syria, Palestin & Mesir, mereka berlumba-lumba mengejar syahid.  Kita di Malaysia?Syahid atas jalanraya?

p/s : Salam Kemerdekaan ke-56.  Moga merdeka jiwa & minda dari jahiliyah.  
Mari kembali kepada fitrah kita, ISLAM :)




Wednesday, August 28, 2013

Wordless Wednesday - Sayang


My Smartgroup.
Happy graduating Kak Zatil!
take care ye adik-adik.  Keep moving forward , you'll be something.  Kalau malas, apa pun tak jadi.
cc: Nusrah Razak is not here. I miss u ^^


Wednesday, August 21, 2013

Week 14 Wrap Up

Assalamualaikum^^
It's week 14 ya'll!
Syukur , Allah permudahkan banyak benda.  Walapun aku sedar ke'ceroi'an mutabaah berlaku di sini-sana.  Allah still loves me, Alhamdulillah :')
all tests are done,
assignment semua dah settle,
presentation pun dah habis,
project pun dah submit.
kalau Allah tak permudahkan, memang tak sempat.  Allahu musta'an

Mari transformasi mutabaah kita, sepadan ke tak dengan nikmat yang kita ada sekarang.  Pesan seorang ustaz, semua nikmat yang kita ada sekarang akan dikira nanti.  Walaupun benda kecik seperti tidur. 
 Takut-takut bila ditanya 'kenapa tidur ketika sekian-sekian waktu?'.  
Jawapan kita : 'saja'
Tak ke naya tu?

Belum dikira soal keberkatan ilmu.
Semester ni banyak desperation acts berlaku.  Apabila sesi quiz jadi discussion & peek-a-boo.  Waktu lecture syahid depan lecturer T_T


Smartgroup (SG), I tried my best to make sure these 13 juniors were on track.  Tapi hati manusia ni Allah yang pegang, sometimes I felt manipulated (yes I'm being a bit negative here, Astaghfirullah).  But seriously, how come a 1-year gap gives a really vast difference in the way of thinking, prioritizing.  Mungkin adik-adik ni dah bijak, boleh hidup sendiri, juga mungkin mistakes from my side, not being creative in engaging mad'u.  Muhasabah cepat!

This is us, 1-year back #throwback

Maybe this is due to my high - expectation.  Who knows?
I'm sorry if I don't fulfill your expectation, tried my best and will always do.
Ada yang sangat helpful, really appreciate that.  Thank you for the memories :)
I pray the best for you : Nusrah, Adeeba, Ain, Yati, Alifah, Zureen, Mimi, A'dilah, Dayah, Liyana & Nabila
All the best dik, moga terus kekal di jalan yang Allah redha^^




I'm going for my 4-months break in a couple of weeks, InsyaAllah.  Until now I got a few things in my to-do list:
habiskan lesen kereta
finish up the piles of books that I've bought (almost 40 I believe)
belajar masak
improve my baking skills
business maybe..jeng~
pergi Twins of Faith
daurah kat MATIN
improve my writing skill
refurnish interior rumah
and the list goes on..

But for now, let's break a leg for the finals!
5 papers, 17 credit hours.
Bismillahitawakkaltu alallah

Wednesday, August 14, 2013

Saturday, August 10, 2013

Wajah

Assalamualaikum, it's the 10th of August and yeap, I reached 19 today, alhamdulillah ^^
Makin tua, makin banyak cabaran + tanggungjawab, but still, there's still a long way to go. Untuk mengejar jannah!

My parents : Ku Amir & Nafisah.  

Thank you for raising me for the past 19 years. Yeap, I'm 19 already, time surely flies fast. Lebih pantas daripada Concorde mungkin.  Thank you for being with me in this roller-coaster ride called life.  I'm stronger with both of you, Mama and Ayah.  As a first daughter, I'm surely a great challenge to both of you..hehe
Although I looked a lot like my mum, my spirit and determination is a lot like my dad. That's the fact, I'm daddy's daughter:)

I've read this somewhere:


Allah Taa'la tidak menciptakan wajahku persis Ummi dan Ayah semata atas alasan saintifik.  Aku percaya wajah aku dilukis begini supaya tiap kali aku renung cermin, aku nampak Ummi dan Ayah.  Lalu tidak kira ke mana aku pergi, dan manusia apa aku jadi, aku membawa Ummi dan Ayah bersama.

Dan bila kita semakin tua, wajah kita semakin iras ibu dan bapa, kerana pada waktu itu mereka mungkin sudah tiada, dan Allah tahu kita rindu; kita perlu lihat wajah mereka.

Thank you for everything Mama & Ayah, I'm trying to be the best daughter for both of you InsyaAllah.  Forgive my sins and any hurtful acts.  Love both of you :)

Wednesday, August 7, 2013

Wordless Wednesday - Ukhuwwah

Gambar diri sendiri tiada sebab ada hal lain .  Asif jiddan jiddan

Wordless lah sangat.^^
These are some of my friends.  Sahabat-sahabat yang InsyaAllah akan terus setia bersama-sama menempuh 5 tahun di UTP + tahun-tahun selepasnya.  Kami semua tak sempurna, tapi InsyaAllah setiap daripada kami ada potensi yang boleh disumbang, untuk Islam.  Bukan setakat cipika cipiki (bak kata APG).

“Tidak sempurna iman seseorang di antara kalian hingga ia mencintai untuk saudaranya segala apa yang ia cintai untuk dirinya sendiri berupa kebaikan”. [HR al-Bukhâri dan Muslim]. 


Monday, August 5, 2013

Iftar Chemy Jan'12/Jan'13

Assalamualaikum, it's 27th Ramadhan ya'll!
tak sedih ke Ramadhan tinggal lagi 2 hari lagi?
nak tunggu tahun depan, entah sempat entahkan tidak :-(

Well, back to the story, last Thursday was the CE Grand Iftar!  Alhamdulillah, sambutannya cukup menggalakkan.  Almost all attended , 70++ CEians :)
This is our last gathering before going for 4-months break.  I'm going to miss all of them.
The guys

and the gals

It is true that it is not easy to become an engineer.  That's why we need strong friendship to get through this 5-year roller coaster ride.  Those fella are awesome!  Thanks to Kimi, Loh, Mamat & a few others who really helped to realize this plan.  InsyaAllah, there'll be more after this


These are us, the class reps^^

It's a long journey ahead.  Stay strong guys.  Finals is approaching.  Let's rock it!


Sunday, August 4, 2013

Try Viewing the World Using Social Perspective

Assalamualaikum & hi guys^^


Alhamdulillah, during the last Nuzul Quran, I was given an opportunity to join Ramadhan Discovery 2.0 (Ramadhan Bersama Gelandangan) with UNGGAS.  This is a voluntary mission & that day we were joined by volunteers from Darul Hadis & IPG. 

We departed from UTP around 7 am and arrived at Serambi Dakwah after 4 hours of driving . ( tapi of course I'm not the driver, lesen tak habis buat lagi T_T).  Then, we're divided into groups.  I was assigned to buy the supplies from the nearest EconSave with Kak Asti (Timbalan Pengerusi UNGGAS).  
First time spend RM 700++ in one trip.  Rasa IMBA sekejap..haha
Yang lawaknya bila ramai customer supermarket tu asyik tanya
"harga barang murah ke hari ni?". 

Sebab kitaorang borong 4 troli..wee


Lepas tu back to Serambi Dakwah, did some packaging (macam MAS packaging je rasanya^^) and off we go to Georgetown.  
The exact location for the supplies distribution is at Masjid Lebuh Acheh.

One of my clique asked this question during the introduction session :
"Kenapa adanya intiatif macam ni, tak ke nampak seolah- olah kita menggalakkan lagi mereka ni bergelandangan?"


Jawapan dari petugas UNGGAS : "sebenarnya bila kita participate aktiviti-aktiviti macam ni, we are helping ourselves.  Kita observe sifat tawakal para gelandangan ni.  Main cause kenapa yang terlibat dalam perkara-perkara ni orang Melayu-Islam sahaja?. "

Antara sebab gelandangan ni perlu dibanteras, bila adanya gelandangan , crime rate potential turut meningkat.  Ada kemungkinan drug addict tumpang sekaki.

Sentap kau.  There's actually a lot to learn from instead of ignoring the homeless.

What did I get?
A LOT!
Upon reaching Masjid Lebuh Acheh (it was around 4++ pm that time), memang para gelandangan dah berkumpul.  Not surprisingly, semuanya Melayu-Islam.  Ada yang tengah dukung baby, bertongkat, bawak anak 2-3 orang.  You can see it there, macam-macam ragam manusia.

It takes some courage to try to communicate with them.  Tak susah, but we need the push to start.  And I got many questions unanswered:
-  kenapa yang jadi gelandangan ni majoritinya Melayu-Islam?
- kenapa sampai 1 family diangkut sekali?


fact : fenomena homeless di Pulau Pinang ni banyaknya berlaku pada bulan Ramadhan.  Dah bertahun-tahun sebenarnya.  What's interesting is that some of them are not really homeless.  Ada yang bekerja, ada yang ada rumah, datang dari segenap pelusuk tanah air (Kelantan, Kedah even) ke Pulau Pinang due to the assumption yang bulan Ramadhan banyak distribution.  

Tak ada masalah untuk ambil sumbangan tu, tapi kenapa sampai perlu menjadi gelandangan?

Mana datangnya mindset tu?  Sedangkan dapat dilihat ada daripada mereka masih berkudrat, masih mampu bekerja.  Memang muhasabah terbaik untuk diri. 


 Sometimes we are too deeply immersed in our own comfort zone/cocoon, we forgot that the outside world is bleeding.  

Yup, hidup di UTP memang indah, disaster yang ada hanya assignment/test bertimbun, duit tak cukup etc.  Tapi kita lupa , ada yang diluar tu ada yang tak bersekolah, tak diajar basic- basic Islam, tak tahu yang lelaki + perempuan tak boleh duduk serumah selagi belum akad.  That's the reality.  

Jangan mimpi nak bangunkan Islam kalau kita terperap dalam comfort zone sendiri.  There's a lot to be done when we're out from the uni.  For instance, bina balik modal insan masyarakat.

Kalau Rasulullah saw sendiri boleh bagi makan Yahudi yang  hari-hari mengeji Baginda, dimana concern kita tentang condition masyarakat sekarang?  Specifically, yang Muslim. Ketika para missionary giat menyebarkan seruan mereka, dimana kita berdiri selaku mahasiswa Islam yang cakna?  
Ke semua sibuk study je?

Those are a few points to ponder.  Wake up guys, we need to get moving.

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...