Sunday, August 4, 2013

Try Viewing the World Using Social Perspective

Assalamualaikum & hi guys^^


Alhamdulillah, during the last Nuzul Quran, I was given an opportunity to join Ramadhan Discovery 2.0 (Ramadhan Bersama Gelandangan) with UNGGAS.  This is a voluntary mission & that day we were joined by volunteers from Darul Hadis & IPG. 

We departed from UTP around 7 am and arrived at Serambi Dakwah after 4 hours of driving . ( tapi of course I'm not the driver, lesen tak habis buat lagi T_T).  Then, we're divided into groups.  I was assigned to buy the supplies from the nearest EconSave with Kak Asti (Timbalan Pengerusi UNGGAS).  
First time spend RM 700++ in one trip.  Rasa IMBA sekejap..haha
Yang lawaknya bila ramai customer supermarket tu asyik tanya
"harga barang murah ke hari ni?". 

Sebab kitaorang borong 4 troli..wee


Lepas tu back to Serambi Dakwah, did some packaging (macam MAS packaging je rasanya^^) and off we go to Georgetown.  
The exact location for the supplies distribution is at Masjid Lebuh Acheh.

One of my clique asked this question during the introduction session :
"Kenapa adanya intiatif macam ni, tak ke nampak seolah- olah kita menggalakkan lagi mereka ni bergelandangan?"


Jawapan dari petugas UNGGAS : "sebenarnya bila kita participate aktiviti-aktiviti macam ni, we are helping ourselves.  Kita observe sifat tawakal para gelandangan ni.  Main cause kenapa yang terlibat dalam perkara-perkara ni orang Melayu-Islam sahaja?. "

Antara sebab gelandangan ni perlu dibanteras, bila adanya gelandangan , crime rate potential turut meningkat.  Ada kemungkinan drug addict tumpang sekaki.

Sentap kau.  There's actually a lot to learn from instead of ignoring the homeless.

What did I get?
A LOT!
Upon reaching Masjid Lebuh Acheh (it was around 4++ pm that time), memang para gelandangan dah berkumpul.  Not surprisingly, semuanya Melayu-Islam.  Ada yang tengah dukung baby, bertongkat, bawak anak 2-3 orang.  You can see it there, macam-macam ragam manusia.

It takes some courage to try to communicate with them.  Tak susah, but we need the push to start.  And I got many questions unanswered:
-  kenapa yang jadi gelandangan ni majoritinya Melayu-Islam?
- kenapa sampai 1 family diangkut sekali?


fact : fenomena homeless di Pulau Pinang ni banyaknya berlaku pada bulan Ramadhan.  Dah bertahun-tahun sebenarnya.  What's interesting is that some of them are not really homeless.  Ada yang bekerja, ada yang ada rumah, datang dari segenap pelusuk tanah air (Kelantan, Kedah even) ke Pulau Pinang due to the assumption yang bulan Ramadhan banyak distribution.  

Tak ada masalah untuk ambil sumbangan tu, tapi kenapa sampai perlu menjadi gelandangan?

Mana datangnya mindset tu?  Sedangkan dapat dilihat ada daripada mereka masih berkudrat, masih mampu bekerja.  Memang muhasabah terbaik untuk diri. 


 Sometimes we are too deeply immersed in our own comfort zone/cocoon, we forgot that the outside world is bleeding.  

Yup, hidup di UTP memang indah, disaster yang ada hanya assignment/test bertimbun, duit tak cukup etc.  Tapi kita lupa , ada yang diluar tu ada yang tak bersekolah, tak diajar basic- basic Islam, tak tahu yang lelaki + perempuan tak boleh duduk serumah selagi belum akad.  That's the reality.  

Jangan mimpi nak bangunkan Islam kalau kita terperap dalam comfort zone sendiri.  There's a lot to be done when we're out from the uni.  For instance, bina balik modal insan masyarakat.

Kalau Rasulullah saw sendiri boleh bagi makan Yahudi yang  hari-hari mengeji Baginda, dimana concern kita tentang condition masyarakat sekarang?  Specifically, yang Muslim. Ketika para missionary giat menyebarkan seruan mereka, dimana kita berdiri selaku mahasiswa Islam yang cakna?  
Ke semua sibuk study je?

Those are a few points to ponder.  Wake up guys, we need to get moving.

No comments:

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...