Monday, October 28, 2013

Siapa Yang Buta Sebenarnya?

Stumbled upon this sketch yesterday. Yup, undeniably a bit racist, but it somehow triggers my currently-in-holiday-mood brain.
Mungkin ada benarnya, apa yang dilukis. Tapi mungkin pelukis itu lupa untuk menambah di bahagian sebelah kanan :

                                                                Ponteng sekolah
Buang anak
Seks luar nikah
Buat video couple entah apa-apa
Hisap dadah
Hidu gam
Judi, makan pil kuda
Merogol atau dirogol
and the list goes on..

Saya assume pelukis itu lupa sebab banyak sangat, ataupun tak cukup space..haha

Berbalik kepada topik asal, sebenarnya memang tak perlu dinafikan keruntuhan akhlak anak-anak Melayu Islam sekarang.  Tak perlu nak berbalah, kita masuk Islam bukan sebab Melayu, tetapi sebab hidayah yang diberikan oleh Allah.  Bukak mata luas sikit, ramai je orang Melayu yang murtad dan convert kepada agama lain. Nauzubillah.. (kalau nak statistik, sila Google :)

“Sesungguhnya orang yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa.” (Al-Hujurat : 13)


Pernah tak timbul persoalan di hati kalian, mengapa gejala-gejala sosial pelakunya orang Melayu?

Mengapa konsert-konsert tak kira Ambang Merdeka atau Tahun Baru, majoritinya dibanjiri orang Melayu?

Mengapa setiap kali rondaan pengawai pencegah maksiat semasa Valentine's Day, yang dicekup itu ramainya Melayu?

Jawapannya mudah, bila Islam itu makin luput dihati seseorang, kesannya dapat dilihat daripada perilakunya.  Tidak kira apa kaum sekalipun, bila hidayah makin luput, makin hilang, you can really see the outcome. Tidak kiralah apa kaum sekalipun, apa bangsa sekalipun, jika kita Islam, kita semua sama sahaja di hadapan Allah nanti.  Yang akan membawa kita ke pintu syurga adalah taqwa, nothing else matters.

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada.
(Al-Hajj:46)

Siapa yang buta sebenarnya?

Agak terkilan melihat generasi muda sekarang. Dimana tahap intelektual mereka?

Adakah makin jauh atau makin dekat dari Islam?

Paling sedih, bagaimana masa depan mereka?

Ini peta hidup kita, kejap je nak ada di dunia ni, ibarat RnR. Still a long way to go


Persoalan itu boleh dijawab dengan memerhati apa bahan bacaan mereka. Kalau setakat membaca gosip majalah Mango dan Metroll tiap-tiap hari, bukankah makin kelam minda mereka?

Kalau Justin Bieber dan K-Pop yang menjadi idola, bila masanya mereka nak belajar tentang Islam?

Kalau ulama' dan asatizah pun mereka tak kenal, siapa yang akan membimbing mereka sebenarnya? Jong Kook? Psy? Metallica?

Benarlah apa yang Dr.Zulkifli Al-Bakri sebutkan beberapa hari lepas :
'Ibu bapa zaman sekarang, ramai yang menternak anak, tetapi amat sedikit yang mentarbiyah (mendidik) anak"



A great challenge for us youngsters. Demi masa depan yang mendatang, para mahasiswa khususnya, perlu lebih banyak membaca. Kuasa iqra' itu sangat crucial, luaskan pandangan, jernihkan fikiran. Fikir dan zikir(ingat Allah) perlu berjalan seiring. The destiny of our nation, lies in our hands :)

Usah membanding-bandingkan apa yang bangsa lain buat, andai kita sendiri tak mahu berubah, it'll just be a waste of time. Jadikan Islam panduan hidup kita, InsyaAllah. Mari kejar syurga sama-sama!Aiwah!


p/s: mari berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran :)

Thursday, October 24, 2013

Iqra!

Assalamualaikum, currently in my 4-months break. Cuti yang paling panjang setelah 5 semester straight di UTP.  Memang best duduk rumah, makan sedap, tidur cukup^^ Dan keselesaan itu juga ujian, dekat rumah ni lagi mencabar nak jaga mutabaah. 
Sebab apa??..Malas..dush
But I'm trying my best to utilize this long-break instead of menternak lemak & membina badan..haha

Sepanjang 19 tahun hidup ini, I've done reading hundreds of novels. Tulisan Ramlee Awang Mursyid, boleh kata 85% semua dah khatam. Hatiku di Harajuku, Cinta Sufi, Sunan Musafir.. You name it, i've read those during my school years. Tapi aku tak layan novel jiwang..cannot go

Novel bahasa Inggeris?  Lagi banyakkk
James Rollins, Dean Koontz, Kim Edwards, Enid Blyton, Haruki Murakami. I even finished up reading Harry Potter from book 1 until 6 in just a couple of months masa form 5 (agaknya kalau ada sampai novel ke 20 pun aku baca). 

But I only got the opportunity to read the biography of the Prophet Muhammad saw a couple of weeks ago . And it is way much better than those novels. Agak memalukan sebab setelah 19 tahun baru aku khatamkan biografi Rasulullah. Makes me wonder what i've been doing all those time 

It's true, reading broadens the mind.  But only if you read the right thing.  Tak ada masalah pun nak baca novel-novel J.K Rowling tu, for me, it really helps me in constructing good sentences for SPM..hohoho

But still, banyak benda lagi yang lebih tinggi priority untuk dikhatamkan, dibaca dan difahami. Especially when you have very limited time in this world. Each second..pooff..somebody dies.
Apatah lagi membaca majalah hiburan, surat khabar yang banyak gosip dan spin daripada berita sebenar. It won't bring you anywhere. Trust me, instead of broadening your knowledge, it constricts the mind.
Sebab apa kena membaca?
Sebab kita perlukan ilmu.


Allah menyatakan : " Dan sesungguhnya kebanyakkan daripada mereka yang dicampakkan ke dalam neraka Jahannam adalah dari kalangan jin dan manusia. Mereka mempunyai hati tetapi tidak mahu memahami (ayat-ayat Allah) dengannya. Mereka mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah) dengannya. Mereka mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar (ayat-ayat Allah) dengannya. Mereka itu diumpamakan seperti binatang ternak, malah lebih sesat lagi. Mereka itulah dari kalangan orang-orang yang lalai"

Surah Al - A'raaf (179)



Muslims will be worthless if we don't have knowledge. Kita perlukan ilmu itu untuk melihat dunia dengan mata hati.  Pada ketika kiamat makin menghampiri, fitnah dunia makin berleluasa, mata hati yang akan memandu kita untuk mencapai redha Allah.
Nak ke mana?
Syurga laa..


So read wise. Sesungguhnya Biografi Rasulullah itu lebih hebat daripada mana-mana siri Harry Potter, lebih touching daripada mana-mana novel. Setiap peperangan itu ada hikmahnya yang tersendiri. Melalui setiap peristiwa, anda akan nampak keindahan Islam melalui contoh terbaik iaitu Rasulullah saw. Don't forget to recite the Quran, sekalikan dengan membaca tafsir. Lagi besh!
Keep reading guys, keep searching and sharing knowledge, you'll find something^^


p/s: Ingat, Al-Quran & Hadis panduan mutlak kita :)

Thursday, October 3, 2013

Let's Take Good Care of Our Solah

Terdapat hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.



Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.

Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada

Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.

Ianya adalah hari kiamat!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari kiamat, tetapi pada anggapannya lama lagi kiamat itu akan berlaku.

Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?

Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar!

Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.

Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri

Tiba-tiba nama dia dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan dan membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya tunduk dan seluruh hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem.

Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti 
Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam.

Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya,

"Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan kita untuk lakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan. "

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah dilakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini dan bergegar seluruh tubuhnya ketakutan

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh melutut dan dia menjerit menyatakan ianya salah 

"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain"

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Kakinya diseret, mereka pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit semua kebaikan yang telah dia lakukan, bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya, dia bertanya jika seorang pun daripada mereka akan membantunya

Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.

Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat

Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata,

"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit,

"Solat saya? Solat saya? Doa saya?"

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Api neraka yang membahang telah membakar mukanya.

Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia hanya jatuh lima atau enam kaki apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan dan ditarik kembali ke atas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki tua dengan janggut putih yang panjang.

Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya,

"Siapakah anda?"

Orang tua itu menjawab,

"Saya solat anda"

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya hampir terjatuh ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya jatuh"

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya, 

"Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir, adakah anda lupa?"

Pada ketika itu, dia terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud

Dia berada di dalam kebasahan akibat peluh. Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak.

Dia bangun dengan cepat dan pergi untuk mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini



Disclaimer : kisah di atas hanyalah fiksyen semata.  
Copy paste dari MukaBuku.  
But still, it's a good reminder for all of us:)

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...