Thursday, October 24, 2013

Iqra!

Assalamualaikum, currently in my 4-months break. Cuti yang paling panjang setelah 5 semester straight di UTP.  Memang best duduk rumah, makan sedap, tidur cukup^^ Dan keselesaan itu juga ujian, dekat rumah ni lagi mencabar nak jaga mutabaah. 
Sebab apa??..Malas..dush
But I'm trying my best to utilize this long-break instead of menternak lemak & membina badan..haha

Sepanjang 19 tahun hidup ini, I've done reading hundreds of novels. Tulisan Ramlee Awang Mursyid, boleh kata 85% semua dah khatam. Hatiku di Harajuku, Cinta Sufi, Sunan Musafir.. You name it, i've read those during my school years. Tapi aku tak layan novel jiwang..cannot go

Novel bahasa Inggeris?  Lagi banyakkk
James Rollins, Dean Koontz, Kim Edwards, Enid Blyton, Haruki Murakami. I even finished up reading Harry Potter from book 1 until 6 in just a couple of months masa form 5 (agaknya kalau ada sampai novel ke 20 pun aku baca). 

But I only got the opportunity to read the biography of the Prophet Muhammad saw a couple of weeks ago . And it is way much better than those novels. Agak memalukan sebab setelah 19 tahun baru aku khatamkan biografi Rasulullah. Makes me wonder what i've been doing all those time 

It's true, reading broadens the mind.  But only if you read the right thing.  Tak ada masalah pun nak baca novel-novel J.K Rowling tu, for me, it really helps me in constructing good sentences for SPM..hohoho

But still, banyak benda lagi yang lebih tinggi priority untuk dikhatamkan, dibaca dan difahami. Especially when you have very limited time in this world. Each second..pooff..somebody dies.
Apatah lagi membaca majalah hiburan, surat khabar yang banyak gosip dan spin daripada berita sebenar. It won't bring you anywhere. Trust me, instead of broadening your knowledge, it constricts the mind.
Sebab apa kena membaca?
Sebab kita perlukan ilmu.


Allah menyatakan : " Dan sesungguhnya kebanyakkan daripada mereka yang dicampakkan ke dalam neraka Jahannam adalah dari kalangan jin dan manusia. Mereka mempunyai hati tetapi tidak mahu memahami (ayat-ayat Allah) dengannya. Mereka mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah) dengannya. Mereka mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar (ayat-ayat Allah) dengannya. Mereka itu diumpamakan seperti binatang ternak, malah lebih sesat lagi. Mereka itulah dari kalangan orang-orang yang lalai"

Surah Al - A'raaf (179)



Muslims will be worthless if we don't have knowledge. Kita perlukan ilmu itu untuk melihat dunia dengan mata hati.  Pada ketika kiamat makin menghampiri, fitnah dunia makin berleluasa, mata hati yang akan memandu kita untuk mencapai redha Allah.
Nak ke mana?
Syurga laa..


So read wise. Sesungguhnya Biografi Rasulullah itu lebih hebat daripada mana-mana siri Harry Potter, lebih touching daripada mana-mana novel. Setiap peperangan itu ada hikmahnya yang tersendiri. Melalui setiap peristiwa, anda akan nampak keindahan Islam melalui contoh terbaik iaitu Rasulullah saw. Don't forget to recite the Quran, sekalikan dengan membaca tafsir. Lagi besh!
Keep reading guys, keep searching and sharing knowledge, you'll find something^^


p/s: Ingat, Al-Quran & Hadis panduan mutlak kita :)

No comments:

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...