Tuesday, November 30, 2010

The Social Network..a review..sosial sangatkah?

Asslamualaikum dan selamat petang..bersua lagi kita pada hari ini (start dah intro macam berita..haha)
Hari ni saya nak review cerita The Social Network yang difilemkan berdasarkan kisah hidup Facebook creator:Mark Zuckerberg
Kisah ni bermula dengan Mark yang frust dan enraged ditinggalkan girlfriendnya Erica Albright lalu mabuk dan terus create sebuah website "Facemash.com" dengan tujuan untuk memalukan aweknya(x gentleman sungguh..grrr)
Disebabkan website tu meadpat sambutan yang hangat, Harvard's internet network suffered a breakdown.  Dan disebabkan sambutan hangat website Mark tulah kembar-Winklevoss-yang-hensem tertarik nak ajak Mark untuk jadi programmer website diorang~the Harvard Connection.
Tak lama selepas tu, Mark dapat idea nak create sebuah website "The Facebook.com" dan bestfriendnya Eduardo Saverin bersetuju untuk sumbang modal. The Facebook.com jadi famous dalam masa yang singkat.  As a result, kembar- Winklevoss-yang-hensem marah tahap gaban dan terus claim bahawa idea Facebook itu dicedok daripada idea Harvard's Connection.
tulang keting belakang Facebook
Mark ni (bukannya hampeh tapi hampass) personalitinya memang kurenglah sepanjang-panjang movie ni.  Jadi Eduardo yang banyak keluar peluh dari segi cari penaja & advertisement apa suma.  Nak dijadikan cerita, Mark yang frust bila ex-aweknya tak sedar pun tentang kewujudan facebook (sebab ex-awek dia bukan budak Harvard pun) terus buat strategical planning untuk meluaskan pengaruh Facebook dan dia berjaya.
Sebagai hasilnya Sean Parker (J. Timberlake) yang jugak co-founder Napster (amenda nih?) tertarik untuk berjumpa Mark.  Walaupun mereka(Mark & Sean) x buat sebarang deal dan Eduardo x berapa suka dekat Sean ni, Mark tetap ikut cakap Sean secara membuta-tuli.  
Eduardo yang bengang terus freeze account duit untuk Facebook sebab Mark bagi Sean buat keputusan untuk Facebook company.  Citer ni basically on Mark in trial against the lawsuit dari Winklevoss twins dan Eduardo sendiri dan diselangselikan dengan flashback apa yang terjadi.
Eduardo Saverin yang macho^^
Endingnya, Mark bercakap dengan peguam yang ada dalam kes tu dan nampaknya Eduardo ada peluang yang cerah nak menang lawsuit tu disebabkan personaliti Mark yang memang hampeh..Yang bestnya bila peguam tu kata
Marylin Delpy:You're not an asshole, Mark. You're just trying so hard to be. ...
Dan Mark yang termangu terus bukak Fb ex-aweknya dan 'add friend'....
Hurm, ikhlasnya citer ni tak la best sangat.  50-50, tapi sinematografinya memang perrrrghh.
  Tak bolehlah nak compare dengan 2 Alam sebab pengarah dia David Fischer tak buat pun poster letak gambar dia..ye tak?
Tapi buat para penggemar filem aksi/sci-fi atau yang sewaktu dengannya, filem ini bukan untuk anda.  Especially yang download dekat internet, please concentrate sebab Mark cakap laju giler..Kalau tak ada substitle tu payah sikitlah nak paham..huuu
Begitulah sedikit sebanyak review tentang The Social Network..budak kecik baru nak belajar me'review'=)
Result Final Exam dah kuar..wawawawa

Friday, November 26, 2010

Aku Seorang Coffee Addict

Assalamualaikum & selamat pagi, akhirnya idea berblogging datang balik setelah berhari-hari diperam(kantoilah aku ni penyegan sebenarnya=.=")..
As a student (aiceh) waktu study yang sampai ke tengah malam bila bertembung dengan aktiviti koku dan fizikal yang mencabar akan menyebabkan kemengantukan di siang harinya sebab tidur tak cukup (bukan tidur x lena, makan x kenyang, mandi x basah tu yea).  Jadi, sebagai solusi semangkuk cawan kopi amat-amat wajib untuk menceriakan hari anda...
Sebagai contoh, 

Kopi Radix
Satu gabungan yang perfect untuk tendang-mula(kickstart) hari anda..Tapi saya lebih prefer Radix Diet disebabkan kemanisannya yang terkawal^^
Yang penting, sokonglah Barangan Malaysia!!
 
Kalau Kopi Radix tiada di depan mata, Nescafe 3-in-1 pun boleh layan..Rasanya yang cukup semua + sedikit susu memang besh!
Lastly, Kopi Kurma..Yang ni pun sedap jugak.  
Tambah sedikit milo + susu, pagi anda akan ceria secerianya(ada gaya jadi promoter dak?)
Plus. yang ni pun buatan Malaysia okehh=)

Yang di atas tu baru mukadimah saja, sebab memang ternyata aku memang seorang coffee addict.(nak wat macam mana, dah tak mau tido dalam kelas)..
Dan sememangnya research menunjukkan bahawa minum kopi ni baik untuk kesihatan.  Antara bukti-buktinya ialah>
1.  Kopi merupakan antioksidan dan mampu melawan kanser
2. Dapat mengurangkan risiko dapat penyakit Alzheimer
3. Meningkatkan kemahiran berfikir
4. Menambahkan kepekaan otak (alertness omputih kata)

dan yang paling penting sekali kopi merupakan minuman kegemaran Rasulullah^^
So, a cup a day will do u good.  Tapi waktu cuti sekolah ni memang x minumlah.
Point of the story, lebih baik minum kopi daripada Coca-Cola yang ada 10 sudu gula dan boleh buat cuci tandas tu.  Renung-renungkan dan selamat beramal...
SPM dah mula
My turn next year

Friday, November 19, 2010

Jawapan Untuk Persoalan Yang Tidak Terjawab..

Assalamualaikum dan selamat sore.  Ternyata kebizian melanda sejak-dua-menjak ni.  Berduyun-duyun kerja mari.  Tapi Alhamdulillah dugaan yang ditunggu-tunggu tahun ini sudah berlalu, sekarang suda masuk musim cuti woo...(dan SPM makin dekat wooooooo...)
ketaq lutut aih....


Saja nak berkongsi sedikit info dr pakcik Gmail.  Kadangkala kita selalu bertanyakan itu dan ini..(that includes me, x puas hati semena-mena)
kenapa itu?
kenapa ini?
mengapa itu?
mengapa ini?
sedangkan Allah yang lebih tahu tentang apa yg terjadi
So, these are some answers for those unanswerable questions=)
KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yg dusta."
*Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
*Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?


"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
*Surah Al-Baqarah ayat 286


kot gamak nak frust pun jangan la terajang desktop yea...mahal kottt
RASA FRUST?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."
*Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
*Surah Al-Imran ayat 200


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
*Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka..."
*Surah At-Taubah ayat 111

Hanya kepada Allah kita berharap..
KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal."
*Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!

"...dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
*Surah Yusuf ayat 12
jadi, the point is semua perkara ada jawapannya dan setelah berusaha sedaya-upaya(ingat tu, USAHA) baru kita berserah kepadaNya..Renung-renungkan & selamat beramal=)
yang pasti, lillahita'ala

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...