Tuesday, November 30, 2010

The Social Network..a review..sosial sangatkah?

Asslamualaikum dan selamat petang..bersua lagi kita pada hari ini (start dah intro macam berita..haha)
Hari ni saya nak review cerita The Social Network yang difilemkan berdasarkan kisah hidup Facebook creator:Mark Zuckerberg
Kisah ni bermula dengan Mark yang frust dan enraged ditinggalkan girlfriendnya Erica Albright lalu mabuk dan terus create sebuah website "Facemash.com" dengan tujuan untuk memalukan aweknya(x gentleman sungguh..grrr)
Disebabkan website tu meadpat sambutan yang hangat, Harvard's internet network suffered a breakdown.  Dan disebabkan sambutan hangat website Mark tulah kembar-Winklevoss-yang-hensem tertarik nak ajak Mark untuk jadi programmer website diorang~the Harvard Connection.
Tak lama selepas tu, Mark dapat idea nak create sebuah website "The Facebook.com" dan bestfriendnya Eduardo Saverin bersetuju untuk sumbang modal. The Facebook.com jadi famous dalam masa yang singkat.  As a result, kembar- Winklevoss-yang-hensem marah tahap gaban dan terus claim bahawa idea Facebook itu dicedok daripada idea Harvard's Connection.
tulang keting belakang Facebook
Mark ni (bukannya hampeh tapi hampass) personalitinya memang kurenglah sepanjang-panjang movie ni.  Jadi Eduardo yang banyak keluar peluh dari segi cari penaja & advertisement apa suma.  Nak dijadikan cerita, Mark yang frust bila ex-aweknya tak sedar pun tentang kewujudan facebook (sebab ex-awek dia bukan budak Harvard pun) terus buat strategical planning untuk meluaskan pengaruh Facebook dan dia berjaya.
Sebagai hasilnya Sean Parker (J. Timberlake) yang jugak co-founder Napster (amenda nih?) tertarik untuk berjumpa Mark.  Walaupun mereka(Mark & Sean) x buat sebarang deal dan Eduardo x berapa suka dekat Sean ni, Mark tetap ikut cakap Sean secara membuta-tuli.  
Eduardo yang bengang terus freeze account duit untuk Facebook sebab Mark bagi Sean buat keputusan untuk Facebook company.  Citer ni basically on Mark in trial against the lawsuit dari Winklevoss twins dan Eduardo sendiri dan diselangselikan dengan flashback apa yang terjadi.
Eduardo Saverin yang macho^^
Endingnya, Mark bercakap dengan peguam yang ada dalam kes tu dan nampaknya Eduardo ada peluang yang cerah nak menang lawsuit tu disebabkan personaliti Mark yang memang hampeh..Yang bestnya bila peguam tu kata
Marylin Delpy:You're not an asshole, Mark. You're just trying so hard to be. ...
Dan Mark yang termangu terus bukak Fb ex-aweknya dan 'add friend'....
Hurm, ikhlasnya citer ni tak la best sangat.  50-50, tapi sinematografinya memang perrrrghh.
  Tak bolehlah nak compare dengan 2 Alam sebab pengarah dia David Fischer tak buat pun poster letak gambar dia..ye tak?
Tapi buat para penggemar filem aksi/sci-fi atau yang sewaktu dengannya, filem ini bukan untuk anda.  Especially yang download dekat internet, please concentrate sebab Mark cakap laju giler..Kalau tak ada substitle tu payah sikitlah nak paham..huuu
Begitulah sedikit sebanyak review tentang The Social Network..budak kecik baru nak belajar me'review'=)
Result Final Exam dah kuar..wawawawa

1 comment:

Anonymous said...

itu sangat menarik untuk dibaca. Saya ingin mengutip posting Anda di blog saya. Hal ini dapat? Dan Anda et account di Twitter?

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...