Friday, November 26, 2010

Aku Seorang Coffee Addict

Assalamualaikum & selamat pagi, akhirnya idea berblogging datang balik setelah berhari-hari diperam(kantoilah aku ni penyegan sebenarnya=.=")..
As a student (aiceh) waktu study yang sampai ke tengah malam bila bertembung dengan aktiviti koku dan fizikal yang mencabar akan menyebabkan kemengantukan di siang harinya sebab tidur tak cukup (bukan tidur x lena, makan x kenyang, mandi x basah tu yea).  Jadi, sebagai solusi semangkuk cawan kopi amat-amat wajib untuk menceriakan hari anda...
Sebagai contoh, 

Kopi Radix
Satu gabungan yang perfect untuk tendang-mula(kickstart) hari anda..Tapi saya lebih prefer Radix Diet disebabkan kemanisannya yang terkawal^^
Yang penting, sokonglah Barangan Malaysia!!
 
Kalau Kopi Radix tiada di depan mata, Nescafe 3-in-1 pun boleh layan..Rasanya yang cukup semua + sedikit susu memang besh!
Lastly, Kopi Kurma..Yang ni pun sedap jugak.  
Tambah sedikit milo + susu, pagi anda akan ceria secerianya(ada gaya jadi promoter dak?)
Plus. yang ni pun buatan Malaysia okehh=)

Yang di atas tu baru mukadimah saja, sebab memang ternyata aku memang seorang coffee addict.(nak wat macam mana, dah tak mau tido dalam kelas)..
Dan sememangnya research menunjukkan bahawa minum kopi ni baik untuk kesihatan.  Antara bukti-buktinya ialah>
1.  Kopi merupakan antioksidan dan mampu melawan kanser
2. Dapat mengurangkan risiko dapat penyakit Alzheimer
3. Meningkatkan kemahiran berfikir
4. Menambahkan kepekaan otak (alertness omputih kata)

dan yang paling penting sekali kopi merupakan minuman kegemaran Rasulullah^^
So, a cup a day will do u good.  Tapi waktu cuti sekolah ni memang x minumlah.
Point of the story, lebih baik minum kopi daripada Coca-Cola yang ada 10 sudu gula dan boleh buat cuci tandas tu.  Renung-renungkan dan selamat beramal...
SPM dah mula
My turn next year

2 comments:

ANATI SOKI said...

nescafe lagi best!!! woohoooo

Fitrihadi said...

kalau minum kopi kira macam sunnah nabi kan sebab nabi pun minum kopi..dapat pahala ni :)

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...