Saturday, April 10, 2010

Kem Jati Diri PDC UniMAP 2010!

Venue: Kem Kenari Nature Park, Yan
Date : 2-5 April 2010

Bermulalah sebuah kisah..Ceritera 25 anak Derma yg menerima surat makluman last-last minute..
Mulanya, hampir kesemua menggeleng kepala..
Tanda hati x berapa nak rela..huhu
Hati cedey gundah gulana..
Kerna ramai yg plan nak p Kem Kepimpinan di Tasoh sana..
Akhirnya, setelah tazkirah dan istikharahterlaksana mungkin, semua sebulat suara..
Jom kita pergi ke Yan sana!!!
Hujan lebat mengiringi pemergian kami dari Dewan Kapitol..
Sedikit sayu pabila terlihat ada yg memeluk erat ibu dan ayah sebelum berangkat..huu T_T
Perjalanan bermula, bertaaruf dengan facie yg setia..
Abg Salam, Abg Awie n Abg Amzar..

Ujian Pertama:
Perjalanan delay angkara hujan lebat..
Xmengapa, hujan itukan rahmat..
Akhirnya tiba di Kem Kenari Nature Park sekitar 9.30 malam dalam keadaan separa pening...^^


1st day: 
Paham2 je la, ice breaking, team building..
Sesi riadah ptg bertemankan hujan nan dingin, pabila semua group yg diconteng bendera didenda terjun kolam..muahaha
Including me T_T
Malam tu, acara yg semua pakat geleng kepala..
PUBLIC SPEAKING
My first experience kna prank angkara Abg Azim
Wakenabeb tuh..
Hard to admit, but I cried;p
Tapi, ANDA semua memang hebat!
Saya sayang ANDA!
~sapa yg p kem tu paham kot~ngeee^^
2nd day:
Setelah mengharungi 1st day yg penuh kejutan, hari yg menyusul pun x krg 'surprise'nya..
Well, dgn projek bina menara yg agak meluluhkan hati,
Diikuti surprise party Fahmi, Ima n Fatin yg di'sponsor' Datuk VC
Ptg tu, kami meronda area2 kaki Gunung Jerai..
tenang saja melihat pelangi yg muncul selepas hujan renyai-renyai, dielus lembut angin semilir..
ilang tension woo..
Ingatkan Muhasabah Diri malam tu 'simple' ja..
Rupanya..adess, skali macam nak tepuk dahi daaa...
Nasib x mati tenggelam dalam 'bahtera'...;"
Kusangka indah lelapku pada malam terakhir di Yan,
rupa-rupanya siren mengganggu ketenteraman..
Jam 3.30 pagi, semua diarah berkumpul di padang kawad, DARURAT katanya..
semua diminta membawa peralatan solat kerna kami akan melalui perjalanan yg jaaaaaaaauuuuuuuh..
Sehelai sepinggang berbekalkan telekung..
Kami mengharung onak duri menuju destinasi yg tidak terduga~aiceh, hiperbola kott~
Setelah menapak lebih sejam, kami tiba di Hutan Lipur Titi Hayun..
Kelajuan yg dikatakan mampu membuat kura-kura gelak sampai terguling-guling kerna kami diamanahkan untuk menjaga lilin terchenta..^^
Perjalanan yg dirasakan amat panjang, tetapi sgt bermakna  sbb x pernah timbul di fikiran nak merayap pagi-pagi buta ke tempat macam tu..~besalaaa, kanak2 ribena nak wat prak sat~^^
1st experience qiamullail di tempat macam tu
tenang sangat..
semuanya sunyi, sepi..
diam membisu mendengar alam tunduk menghadap Yang Esa..

~sekadar gambar hiasan~^^


Pagi 5 April, boleh kata hampir semua dlm keadaan x brapa stabil sbb tido 2 jam ja malam tu..^^
Xpa, pengalaman qiamullail itu amat2 berbaloi kalau dibandingkan dengan hilang nikmat tidur yg sedetik cuma..
Jam 2 ptg, satu persatu beransur-ansur meninggalkan campsite..


Dengan memori yg x terungkapkan,
Letih memang letih, 
Tapi kalau nak dibanding dgn segala ilmu dan nilai yg kami dapat sepanjang program ni, 
Its all worth it..
Buat para facie, ampun ya!
Terima kasih yg x terhingga buat para facie, guru-guru n especially Dato' Kamarudin dan pihak UniMAP yg bertungkus lumus mengadakan program ni..




~segalanya indah, x terungkap oleh bicara, 
biarkan memori manis itu bersemadi di dasar nuraniku~
ada umur, kita jumpa lagi..InsyaAllah^^

3 comments:

Anonymous said...

woooo! pandainya tlis blog.. best siot~=]

LyaA Syaza said...

terkenang saat2 indah kat yan...

afiq said...

seronok pengalaman kat sana

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...