Thursday, May 17, 2012

Recap Foundation 1st UTP

Alhamdulillah, 4 bulan dah berlalu di Universiti Teknologi Petronas,
 4 bulan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata
4 bulan yang cukup menguja
4 bulan yang terindah dikelilingi kawan-kawan baru


So let's recap what happened in these 4 short months.  I'll say short, swift and memorable.  Hopefully I can gain something beneficial from it :)


1) Minggu Aluan Siswa (MAS) - minggu pertama away dari rumah + dah memang tau takkan balik dalam jangka masa terdekat.  Facie yang sangat baik, tapi bila malam sangat suka marah :P  Terima kasih sebab ajar kami cara susun jadual & etc, minggu yang penuh memorabilia :)


2)1st Day of Academic Session - sesi rebut lab & tutorial!  Memang mengerikan bila mengenang rempuhan yang terpaksa dilalui + geng International yang tinggi menggunung.  Paling tak boleh lupa kisah Maro dirempuh segerombolan International..haha..cannot imagine this



3)Smart Group! - with Kak Anis Syahirah the bomb.  There are 11 of us, aku, Izzah, Hanim, Aten, Nad, Kak Fiza, Nabila, Farah, Efa,Mia & Malin.  Seriously, they rocks!  We're sort of a puzzle that completes each other. Somehow, when the upcoming semester starts, some of us will part our ways.
It'll be sad and bitter, but this is life, apa yang kita mampu buat ialah berdoa dari jauh agar sahabat kita berjaya & akan bertemu kembali kalau tak di dunia, di syurga nanti, InsyaAllah.
luv them ^^


4)  Rakan Masjid - sounds typical but I believe that this will be a kickstart for a better way of life.  I've been a very liberal person before, i have very radical opinion sometimes, and I want to change , InsyaAllah :)


5)  Friends - the best part of everything.  
Jibah, Mardhiah maro, Haja, Maman, Malin, Tim, Nai, Mia, Nad, Najihah & many others.  Pertama kali merasai bestnya ukhwah kerana Allah.  Terima kasih sebab selalu melayan karenah aku yang bila stress akan jadi agak uncontrollable.  




Terima kasih sebab teman joging (jalan pun boleh..) kat Oval Park,
Terima kasih atas nasihat + bebelan + leteran ..
Terima kasih sebab bagi tumpang tido malam sebab takut lepas dengar cerita hantu :P
Terima kasih sebab selalu ajak jemaah kat surau
Terima kasih sebab sedia memaafkan aku walau dah terbuat silap
Banyak gilerrlah lagi terima kasihnya, yang penting aku sayang korang 
Asif jiddan andai ada terkhilaf
Biar sahabat sampai ke syurga nanti^^




But frankly, the time will come when we will part our ways, never hesitate, what we can do is to pray for the best, tak kiralah di Malaysia, Cairo, Aussie atau mana-mana ceruk dunia :)


6)  Lecture - di sini caffeine memainkan peranan penting.  Tido cukup pun tak guna kadang-kadang.  Semester ni minat aku lebih ke arah physics (chemistry & precalculus memang nak kena muhasabah banyak-banyak..ngee).  Terima kasih Dr. Hasnah, Dr. Isa & Sir Dennis
Foundie Chemy Jan '12 + Dr. hasnah




7) mistakes & reflection - I've learnt a lot this semester, about friendship,studies, survival, ikhtilat & many new things.  I've done mistakes, dan bila kena tegur dgn ayat Quran tu memang kaw-kaw laa.  My favourite 3:
Al Baqarah : 216
Hud : 101
Al-Hajj : 46
and I believe that I'll find many more next time.


8)Oval Park- yang ni tak boleh tinggal.  The place that my mind and soul can be at peace, content, refreshed.  Kalau jog lepas subuh memang owshem!


Cukup dah kot 8 point.  4 bulan yang sangat bermakna, sangat owshem, sangat mencabar, sangat menyentuh hati.

Moga diri ini terus kuat menempuh cabaran di bumi UTP,
Terima kasih sahabat,
Kenang daku dalam doamu :)

2 comments:

cerkLeng said...

wahhh terharunya syiqin.
nanti aku pon nak buat respond post dehh.tunggu tunggu

Anonymous said...

salam.tumpang tanya boleh.saya dpt jan intake 2013 kat utp ni. foundation ni berapa bulan? kalau dpt offer lain boleh keluar mcm tu je ke?

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...