Monday, December 19, 2011

Fiksyen 302 Review

Akhamdulillah, berjaya menghabiskan novel Fiksyen 302 dalam masa 4 hari (mentang-mentang takdak apa nak buat)


Fiksyen 302, tengok cover pun dah agak menyeramkan
Membaca novel ni seperti menonton kelicikan prisoners dalam Prison Break & konsep pengembaraan minda dalam movie Source Code
Farid Ja'ah
lan Lani
Jimmy Yeoh
Prakash Kumar
keempat - empat mereka telah melakukan pembunuhan kejam dan selepas itu menyerah diri dalam keadaan berbogel
Persamaan yang ada pada mereka hanya satu, semuanya pernah admitted ke Hospital Bahagia di Johor
Heroin kita : Noorhafiza Izura dan Rita Yuzalina
kedua - duanya peguam, kedua-duanya degil dan kedua - duanya datang dari dekad yang berbeza
apabila siasatan dilakukan, polis menemui jalan buntu apabila keempat-empat pembunuh mengatakan pembunuhan dilakukan atas arahan Zonan "roh jahat yang tidak berwajah"
Ironinya, Noorhafiza Izura telah ditakut-takutkan Zonan


Jadi siapa yang gila sebenarnya?
Novel ini agak fast-paced, ada kalanya memeranjatkan
Pada awalan kisah ini, aku agak lost sedikit, kurang memahami mengapa Dina Din begitu obses dan berbagai - bagai persoalan lagi
Tapi, pada pertengahan cerita kisah ini bagaikan terhenti dengan pembunuhan Datuk Mahali
agak tertanya-tanya juga apa lagi yang boleh diceritakan untuk baki 250 halaman lagi

But looks can be deceiving
Bahagian separuh novel yang terakhir merupakan part yang terbaik
dan memang betul, 
"Jangan Percaya dengan sesiapapun"
identiti Zonan yang sebenarnya akan mengejutkan kita..macam tak percaya je


Fiksyen 302 ni sangat berbaloi untuk dibaca, bagai merungkai teka -teki
One thing tentang karya RAM ialah kita akan tend untuk membayangkan watak dalam real-life, dan kita memang boleh bayang sebab plotnya dapat dicapai logik akal:)


so, tq Mr. Ramlee Awang Mursyid
I'll be waiting for Sunan Musafir

No comments:

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...