Thursday, June 17, 2010

Antara FIFA Dan Palestina...

Seperti yg kta semua tahu, sekarang ni musim apaa?????
Musim World Cup Cikgu!
Confirm budak tadika pun ramai yang boleh skor kalau tanya pasal ni..
Rata-rata manusia dari seantero dunia begitu bersemangat menyambut tradisi 4 tahun sekali ni..napa mesti 4 tahun ek?bkan 5 atau 6?
X kira la lelaki atau perempuan~with the exception of myself sbb mmg terang-terang kalau org upah pun xmaw ambik port~semuanya excited macam game Spain VS Switzerland smalam kan2?


Tapi sedarkah kita baru beberapa hari yang lalu 9 saudara kita syahid dibunuh Israel Laknatullah dalam tragedi Mavi Marmara?
Masa tu semua marah x maw2...semua kutuk Israel..Tapi bila sampai musim World Cup ni, semua tumpuan bagaikan terarah kepada bola..ulang skali lagi 
BOLA!
Kemana hilangnya suara-suara yang begitu bersemangat nak menentang Israel?
Takkan mudah sangat tumpuan kita teralih..
Bagai lalang yang meliuk-lintuk ditiup angin, begitu mudahkah untuk kita dialihkan perhatian?
Mungkin kita tak mampu untuk menyumbang tenaga mahupun menjadi sukarelawan ke sana, tapi x mungkin dengan hanya berdiam diri menonton perlawanan bola di kedai mamak dan suku-sakatnya, saudara-saudara kita di Gaza akan terselamat...aite?
At least, do sumthing..
Mungkinkah ini salah satu usaha anasir-anasir Yahudi untuk diverge perhatian kita daripada Gaza?Wallahua'lam
*bukan membenci bola, tapi janganlah fanatik sangat..masih banyak benda yg memrlukan perhatian kita..^^

4 comments:

My Cheerful Life said...

Saya xlarh mnat bola sgt...
Juz ala kadar jew...
Xbleyh tgok pown xkcewa...
Di dalam keasyikan Piala Dunia nie rmai yg xmnydari akn kwjudan pihak2 trtntu dgn niat2 yg trtntu...
Mndgr sorakan yg gmruh brbnding triakan rkyat plestin yg sma mglir sprtimana darah mreka mglir...
Xptut2...

Aidy Shahiezad said...

world cup 4 tahun skali sebab mengambil tradisi yg lelaki boleh kawen 4... hehehe...

neway, walaupun kadangkala leka dek penangan world cup, tp tak plak pena lupe akan penderitaan rakyat palestin...

berbahagi perhatian kan lebih baik drpd memilih salah satu... ;)

ibnusina said...

Salam..

Apabila Ummah terjaga dengan isu Palestin....
Ummah diberi ubat pelali Piala Dunia....

hmm..

Teruskan menulis..

ibnusina said...

Salam..

Apabila Ummah terjaga dengan isu Palestin....
Ummah diberi ubat pelali Piala Dunia....

hmm..

Teruskan menulis..

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...