Saturday, March 6, 2010

It's Story-Mory Time!

Mengimbau sejenak, kisah tentang diriku sejak 2 tahun dahulu..
Kisah tentang gadis biasa yang hidupnya berubah 360 degree lepas bagi ucapan sempena perasmian Hari Antidadah..
Disebabkan ucapan last-minute tu lah aku dipanggil masuk team bahas sekolah..
Satu benda yang x pernah termimpikan sejak dulu..
Yes, memang aku minat bahas but to get into the main team..Waa..That's quite a far cry..
Dan time bahas tu laa, aku bertemu 2 insan yang berjaya menghaywirekan hidupku..huhu^^,
From the positive side actually..
Izwan dan Akmal..2 different people with 2 totally different personalities..Mereka sangat2 berbeza, macam langit dan bumi..Macam bulan dan matahari..
Izwan, seorg ex-Penang Free yg baru pindah balik Perlis..Seorg yang amat2 berpegang pada prinsip..Muka macam ganas, tapi sbenarnya jiwang jugak..XD
Akmal..ex-SYTRA yang pindah ke Derma sbb nak amik IT..freewill dan carefree..
maaf ye..Kisah ini bukanlah kisah cinta Ramlee Awang Murshid ataupun Tunggu Teduh Dulu Faisal Tehrani..
kisah ini hanyalah ttg persahabatan yang bermula tanpa disangka, yang mana kesannya mendalam menusuk jiwa..
sahabat yang berjaya mengubahku menjadi diriku, hari ini..
dan sejak itu, 2008 terus kami lalui, tahun yang paling banyak memorabilia..
Pertandingan Bahas Ala Parlimen yang bertahan hanya sampai Suku Akhir..
Semua terkedu ketika itu sbb mmg terang2 judge bias..Namun aku percaya, semua yang berlaku ada hikmahnya..
Hari Kualiti 2008
Perang dingin antara Kak Ila dgn Izwan n Akmal.
Tapi bila difikir2 balik, kelakar yang amat..
Nasib baik gaduh2 manja jaa..
X sia-sia usahaku jadi org tengah..
Lepas tu aku kena demam campak seminggu..
Ingat lagi hari Isnin lepas tu, Akmal yang baru balik dari kem-apa-tataw datang tegur aku n Izwan..Ayatnya  aku ingat sampai sekarang
"Weh, lamanya x jumpa mpa..Aku rindu sangat nak sembang dgn mpa.."
Betapa indahnya kenangan jadi budak umur 14 tahun..
Dan lepas tu, banyak lagi kenangan pahit manis yang menyusul..
Kerna keakraban kamilah, ada senior form 5 yang beri gelaran Barack Obama, Mc Cain dan Sarah Palin..X patut2..=.="
Dan masa yang mencemburui buat kami bertiga makin renggang, makin jauh dan menjauh..
2009 menyusul, tahun yang penuh tekanan, penuh demand, penuh halangan..
Alhamdulillah aku berjaya menempuh PMR,
dan kini sedang struggle menghadapi alam menengah atas yg amat2 mencabar..
Mereka berdua, sedang membilang hari menanti keputusan SPM 5 hari lagi..
Betapa hidup ini x terduga, x terjangkau oleh fikiran manusia,
Betapa ukhwah ya terbina kadang kala berlaku tanpa diduga,
Betapa semuanya bermula atas kehendakNya


Sesuatu yang diimpikan 



Tak selalu menjadi kenyataan
Tetapi apa yang tak diduga
Seringkali berlaku dengan tiba-tiba


Biarlah kita menangis 
Kerana kesakitan semalam 
Tapi usahlah kita ketawa memanjang
Kerana kemenangan yang belum pasti untuk selamanya

Tiada abid yang maksum
Apatah lagi bila berjiwa pemuda


Namun dengan kegagalan 
Bukanlah mengajar erti kekalahan
Tetapi mengingatkan tentang
Kemenangan yang masih tertunda


Mungkin hari ini 
Kita kuat dan selesa
Tapi tak mustahil
Esok pula 
Kita rebah sehingga tak berdaya


Semuanya bukan ketentuan kita
Tapi hanyalah Allah jua

Buat mereka berdua, Naim, Kak Clah, Kak Mira, Kak Nia, Kak Anis dan senior2 Dermarian SPM 2009, semoga mendapat keputusan yang terbaik!InsyaAllah, result gempak punyerlah!
DERMA boleh!

2 comments:

Saidina Ali said...

nice time debating, i guess? :)

Syiqin said...

Yup..Da best memory in my life ^_^

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...