Thursday, October 29, 2015

Sebesar Manakah Jiwa Kita?

Berada di usia awal dua puluhan dan bergerak dalam organisasi, antara ayat cliche yang selalu didengari ialah " kamu mestilah berjiwa besar".

Cliche, kah?
Well, bergelumang dalam dunia engineering, everything must be specific, exact and measurable. 
Jadi bagaimana caranya ingin mengukur jiwa besar?
Apa kriterianya?
Apa aspek yang mesti dipenuhi untuk memastikan bahawa jiwa kita ini jiwa yang besar?



Alhamdulillah, in our recent usrah with regards of Fiqh Al-Ikhtilaf (Fiqh of Difference in Opinion), it downs to my sense that somehow to get a 'big heart' it relates a lot with accepting differences and appreciating similarities. Sometimes, you might need to sacrifice your emotions in order to prevent a bigger gap or misunderstanding, senang cakap nak elakkan perbalahan (dalam dialek Terengganu : gocoh). 




Fiqh Al-Ikhtilaf merupakan salah satu fiqh daripada 5 fiqh yang utama:
a. Fiqh Al-Maqasid (sasaran), membahas tentang sasaran syariat dalam segala aspek kehidupan.
b. Fiqh Awlawiyat - prioritization (keutamaan), how to put the right thing at the right place, what, when and how.
c. Fiqh As-Sunnah
d. Fiqh al-Muwazanat
bagaimana memilih antara kebaikan, kemaslahatan dan kemudaratan (mafsadah)
e. Fiqh Al-Ikhtilaf

Hidup dalam masyarakat yang pelbagai, perbezaan pendapat boleh dikatakan tidak mampu dielakkan. Kita ini manusia , bukannya robot yang sepemikiran. Perbezaan pendapat ini secara amnya berkisar dari 2 faktor iaitu akhlak dan pemikiran. I would really suggest for you to read up Fiqh Al-Ikhtilaf by Syeikh Yusuf Al-Qardhawi. Terutamanya adik-adik UTP, buku Syeikh Yusuf Al-Qardhawi sangat mudah didapati di MySyabab & Ikhwan Abadi. Jadi, gunakan peluang ini selagi boleh!


Somehow, in this very diversed and multiracial country, our different background, race and the way we were brought up created a very lively and colourful society. Just imagine, how beautiful is that!





In order to create a common ground where both sides can understand and accept each other, there are a few key points from this book that I'd like to share it here. You can get the detailed version from the book, well , just Google or buy one :)


1) Have a common goal

Kesatuan fikiran dan kesatuan amal tersangatlah penting dalam usaha kita mengejar redha Allah. Tiada apa yang lebih bahaya berbanding perpecahan.


2) Know your stand

Sama ada perbezaan kita itu dalam perkara pokok atau cabang? Sekiranya kita bertelagah atas perkara ranting, sedarlah bahawa masih banyak perkara yang lebih penting untuk diletakkan sebagai prioriti. Berprinsip itu perlu dan sedialah untuk setia dengan kebenaran. Benar tetap benar dan salah tetap salah. 

3) Take the middle road (wasatiyyah)
Cuba untuk bersifat sederhana dan elakkan dari membesar-besarkan perkara kecil. It's not worth to jeopardize our unity for a small difference in opinion.


4) Tadhiyyah (sacrifice)

Pasang mindset untuk terbuka dalam menerima pendapat, dan berani untuk mengorbankan emosi & ego demi mengelakkan perpecahan. Kadang kala, diam itu lebih baik. 


5) Sedar bahawa masalah Ummah itu lebih besar daripada masalah kita.
Sedang kita kita enak berbalah di Malaysia, 
ratusan ribu ditembak Bashar Assad di Syria, 
Ribuan mati kelaparan di Somalia, 
Letusan dan letupan kedengaran di Gaza, 
Patani terus-terusan bergolak,
dan Malaysia terus 'sakit' dengan zina, dadah dan jenayah

Is it worth your time to quarrel?
Move on!
It's time for action, the Ummah is bleeding!





Simply saying, we can now see to what extent it goes in explaining the concept of a 'big heart'. Sometimes we are just too absorbed with ourselves that we forget about the others. Open up your hearts and minds, then you'll see how short the time that we have compared to the distressing reality of our Ummah. Just think about it.


I'd like to end this post with a poem by Suhail Wan Azahar.


"Akhi, ana ada masalah hati"
Iya akhi. Tapi di luar sana ramai yang hampir mati. Ada juga yang sudah lama tidak menjamah Nasi. Anak-anak kecil kebulur dan sepi menyendiri walaupun ditengah-tengah rimbunan manusiawi. Macam mana ni akhi?
"Akhi, ana ada masalah hati"

Iya akhi. Negara kita dilanda musibah kerana korupsi. Matawang jatuh lagi. Harga barang usah dicerita, melambung tinggi.Nak beli Maggi pun pikir dua kali. Nuh di Jordan, sahabat-sahabat terpaksa meraih simpati demi kelangsungan diri. Macam mana ni akhi?
"Akhi, ana ada masalah hati"
Iya akhi. Bocah-bocah kecil di ceruk kampung tak mengaji. Nak buat macam mana, duit pun tiada nak sara diri. Keperluan asas pun tak cukup lagi walaupun sudah kita bakal menyambut Merdeka kali ke -58 nanti. Air , makanan, jalan raya, infrastruktur asas dan api (elektrik). Macam mana ni akhi?
"Akhi, ana ada masalah hati"
Ya akhi. Kita sekarang bergaduh siapa lebih Sunni. Sibuk melabel "kau wahabi". Perkara khilafi kita perjuang sampai sanggunp ber-takfiri. Macam mana ni akhi.
"Akhi, ana ada masalah hati"
Ya akhi. Di universiti, sahabat ana, Hanif dan Afiqah Zulkifli, digantung dua sem kerana anjur wacana GST. Pesta maksiat, kes buang anak, sindiket pelacuran siswi, dipandang sepi. Universiti sudah hilang nilainya yang tersendiri. Macam mana ni akhi?
"Akhi, ana minta undur diri"
Akhi, ana pun ada masalah hati. Tapi beza ana dan akhi, ana tidak berdiam diri. Cari solusi dalam aksi.
-Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum itu sehingga kaum itu sendiri yang mengubahnya-
3.05 AM 25/8/15

Tuesday, October 27, 2015

Monologue

Somehow, I just hoped that one day my future self will speak to my past.

Dear me, congratulations!
You've found Him and him. Enjoy the feast and luxuries of Jannah. 
You can rest now.
The road that you've trodden might have been very steep and bumpy, now wipe up your tears .
Be steadfast and keep praying.
Lift your head high and never stop dreaming.
Your parents, family and friends are waiting for you.
Keep walking, just a few more steps to go.

By that time, you can rest my dear self 

Thursday, September 17, 2015

7 Pesanan Untuk Adik-adik UTP

Alhamdulillah, seharian bumi Perlis diturunkan hujan yang sangat lebat.  Ibarat menangisi ujian yang menimpa tanah air ini. 
Bumi Malaysia sedang diuji sekarang, 
dengan jerebu, 
dengan tragedi di Mekah,
dengan jatuhnya nilai Ringgit, 
dengan pemimpinnya 
dan dengan diri kita sendiri.

Saya sekarang berada di penghujungan cuti semester sebelum melangkah ke alam praktikal di Kerteh. Ini bermakna hanya tinggal sekitar 25% lagi Ijazah Kejuruteraan Kimia yang perlu disempurnakan menjelang Mei 2016 ketika pulang ke kampus. 

Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (QS : Al-Asr)

Sememangnya manusia selalu bersumpah dengan masa, dan ironinya, selalu terlupa. Sedangkan hayat itu singkat dan ilmu Allah itu luas. Mungkin secara sedar ataupun tidak, kita sudah kesuntukan masa untuk menunaikan tanggungjawab dunia dan panggilan Tuhan. Ke mana masa itu pergi?

Ada beberapa pesanan yang ingin saya titipkan buat adik-adik di kampus: 

1) Banyakkan membaca
Membaca itu bukan sekadar Malaysiakini atau RakyatPost, bukan juga sekadar buku-buku haraki, juga bukan hanya buku-buku indie. Sebagai daie, anda patut memiliki bahan bacaan yang pelbagai merangkumi aspek-aspek yang berkaitan dengan pengajian, isu semasa, politik, agama, ekonomi dan lain-lain. Luaskan pembacaan, anda akan nampak luasnya Islam :)



6 aspek ilmu yang perlu ada pada setiap daie berdasarkan tulisan Syeikh Yusul Al-Qaradawi dalam bukunya Thaqafah Ad-Dai'yah :
Ilmu-ilmu Islam : Al-Quran, al-Sunnah, Fiqh, Usul Fiqh, Tasawwuf dan sistem- sistem Islam.
- Ilmu Sejarah
- Ilmu Kemanusiaan: Psikologi, Sosiologi, Ekonomi, Falsafah, Etika dan Sejarah 
- Ilmu Kesusasteraan dan Bahasa
- Ilmu Sains
- Ilmu Kajian Semasa (Current Affairs)

Ini bukan bermakna anda perlu mengambil 6 degree, tetapi untuk mempunyai pengetahuan asas dari kesemua bidang di atas akan sangat membantu. Well, knowing something about everything makes our life richer , just like the English idiom , 'jack of all trades, master of none'.

2) Amalkan tabayyun


Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (Al- Hujurat : 6)

Elakkan menyebar berita yang belum tentu kesahihannya. Sekiranya insan yang disabitkan dengan tuduhan itu berdekatan, seek for clarification. Paling kurang, sebagai seorang Muslim, berikanlah dia benefit of the doubt selagi kesalahan itu belum dibuktikan.  

3) Berlaku adil dengan ilmu



Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Kalimah yang mempunyai hikmah adalah sesuatu yang hilang daripada orang yang bijaksana[1], di mana sahaja dia mendapatinya maka dialah yang lebih berhak dengannya”.[2]

You are here for a reason. Tugas kita di bumi UTP adalah untuk menuntut ilmu kejuruteraan, satu tanggungjawab fardhu kifayah buat masyarakat yang kita sedang cuba galas. Dan pensyarah-pensyarah itu merupakan orang yang faqih dalam bidang ini, maka wajib untuk kita belajar dengannya, sekalipun dia bukan Muslim. Habiskan degree ini dan cuba pergi lebih jauh. Banyak lagi kelompongan masyarakat yang perlu kita isi dan perbaiki.

Kebijaksanaan (wisdom) bukanlah mudah untuk didapati di zaman internet ini. Ajar diri untuk sentiasa berfikir untuk Ummah. Think big! Jadikan usrah itu medan perbincangan yang matang, agar kita sentiasa sedia mendepani arus semasa. Tidak salah untuk bertanya dan tidak salah untuk menjadi orang yang kritis :)

A well-reasoned mind will be an asset for Ummah, have a good and stable worldview. So that by seeing by those two big glistening eyes, you will see hope and faith in what we are doing. 

4) Cari potensi diri
Personality test helps, although not 100 % correct. 
Banyakkan diskusi dengan orang yang lebih matang dan berbeza latar belakang, anda akan mempunyai perspektif yang lebih luas.



Beberapa link personality test yang selalu digunakan :
4 -Temperaments Test : http://www.gotoquiz.com/personality_plus_1
Myer-Briggs : http://www.16personalities.com/free-personality-test

Secara tidak langsung, anda belajar mengenali diri sendiri dan juga mad'u!

5) Banyakkan tadabbur (contemplation & reflection)
Sebagai seorang choleric-melancholic, saya mempunyai peruntukan masa untuk diri sendiri (me-time). Cuba fahami dan dengari bahasa alam, Tuhan sedang berbicara dengan kita :)



6) Explore
Banyakkan bertanya dalam majlis ilmu (termasuklah dalam kelas). Go to extra length in seeking knowledge. Adakalanya, adjunct lecture yang kita hadir tanpa rela itu akan membantu suatu hari nanti (opps). 
Sekiranya ada peluang mengembara ke luar negara, go for it! Kita akan lebih menghargai nikmat Islam dan tanah air setelah menjelajah dunia luar. 



Kepada adik-adik muslimat, I'd really appreciate if you could speak up more and give more opinion. I know that you have something to say, but due to certain circumstances, you didn't. Well, there are fields that we could've mastered more than men :)

7) Bina networking
Luaskan pengaruh dan kenalan dari berbagai latar belakang. Dari situ kita akan kutip ilmu-ilmu baru dan pendapat yang lebih refreshing. Di situ juga kita akan belajar untuk membuka minda dan membina jiwa besar. Orang berjuang ini perlu berjiwa besar, tahu?

Saya rasa 7 highlighted points ini penting untuk adik- adik ambilkira dalam kehidupan di kampus. Banyak lagi perkara lain yang masih juga penting, tapi tidak ditulis di sini. 


Kita ini diibaratkan bahan mentah yang melalui suatu proses, ada 'catalyst'nya , ada 'reactant' dan 'byproduct'. Perjalanan membuat degree itu suatu proses, lapisan-lapisan program tarbiyah itu juga satu proses. Jadikan cita-cita anda untuk menjadi orang yang berguna untuk Islam dan masyarakat, lengkap dengan karakter 10 muwasafat tarbiyyah. Ilmu-ilmu yang kita pelajari berserta pengalaman yang dikutip merupakan 'catalyst' untuk kita. Boleh rujuk artikel ini untuk lebih faham. 


Doakan kami semua, bakal trainee. Semoga adik-adik dapat mengambil manfaat dari 7 pesanan ini. Sekiranya berminat untuk diskusi, boleh halakan ke komen di bawah. Teruskan bergerak dan belajar dari kesilapan. Zaman muda ini zaman keemasan buat kita semua,jangan sia-siakan. Our route is still long, keep moving on! 

Siiru ala barakatillah

Thursday, May 28, 2015

Internal Confession #1

Coming in terms with it, I realized that I wasn't ready.
The act of making me wait for 16 weeks w/o reason is unacceptable. Yet I'm searching for the wisdom that lies behind it.
A good friend used to ask " How can you bear with it? , you don't even look sad"
I'm not sure how I should react, plus the maintained "cool" facade that I always got had made me seemed unwavered by his gesture.
I should cry
Maybe I should
For this seemingly strong iron lady does have her softer, weaker side.

It's ok
This week has been a ride of tasks/meetings. Lot's of it.
As if Allah is telling me to stop thinking about it for a while.
Yeah, I got tonnes of things to do. :D
Need to put on my cape and save the city of Gotham sometimes ~

About death
My friend's dad passed away last weekend. It was so sudden, yet she managed to spend 2 days by his side, Alhamdulillah.
She is strong, stronger than me. Stay strong Azfar, for Allah never burdened us more than what we can withstand.



On our way to visit Azfar's family in Kelantan,
I have been warned (some sort of anticipated actually)
That the road I'm taking, the path I'm joining, the extrovert-ness I'm showing
I won't be the first choice of many
May not be the second choice either

I'm not the typical "muslimah solehah" that people craved for.
I have my vision, my dreams, my aims to change the society
As long as what I'm doing is within the boundary of my religion, then what's the point of killing my passion ?
Humans are selfish, undeniably
We want the easiest way
We demanded most of the time, wanting for perfection
Yet in the end, we refused to accept and change the flaws embedded deep within.

Sayang sekali,
Kita berikrar dengan mereka yang hanya peduli tentang keistiqamahan diri mereka sahaja.
Yang berdegar-degar meminta kita untuk terkehadapan.
Tetapi tidak berani menerima cabaran dan perubahan.
Retorik?
Mungkin
Kecewa ?
Mungkin
Moga masa depan memberi penawar. 
Masa kini, biar aku tunaikan tugasku dahulu.
Aku masih cuba memahami bicaraMu, Tuhanku.
Sesungguhnya Engkau tidak pernah mengecewakan, tempat aku berharap dan meminta pertolongan.






DOA - Chairil Anwar
kepada pemeluk teguh

Tuhanku
Dalam termangu
Aku masih menyebut namamu

Biar susah sungguh
mengingat Kau penuh seluruh

cayaMu panas suci
tinggal kerdip lilin di kelam sunyi

Tuhanku

aku hilang bentuk
remuk

Tuhanku

aku mengembara di negeri asing

Tuhanku
di pintuMu aku mengetuk
aku tidak bisa berpaling


Friday, May 1, 2015

Day 422

Day 422
Alhamdulillah, dengan linangan air mata gembira aku menoktahkan salah satu cabang perjalanan dalam hidupku. 
Semoga 1.5 tahun yang aku sumbang menjadi saham akhirat untukku. 
Jalan ini tidak mudah, sekali-kali tidak mudah. Cabarannya dimana-mana. 
Doakan aku agar terus bergerak, terus istiqamah menyumbang untuk Ummah. 
Terima kasih sahabat, teman dan rakan kerana mewarnai hidupku selama ini.
We've made it, dear comrades!


Lirik lagu Paradise dari Maher Zain cukup menggambarkan perasaanku sekarang. Ya Tuhan, betapa aku inginkan JannahMu!

And now we're here feeling so good.
About all the things that we went through 
Knowing that God is pleased with us too
It's not a dream, this is so true

Feeling the peace all around
Seeing things we could never imagine
Hearing the sound of rivers flow
And we know we'll be here forever
The feeling is indescribable 
Knowing that this is our reward 

Do you remember the hard times we went through? 
And those days we used to argue
But there was not one thing that could bring us down 
'Cause we always had in our minds
The place that no eye has ever seen
The place that no heart has ever perceived 
The place we've been promised to live in forever


pic credit to Umar Mita



Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang sudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).

p/s: Teruskan bergerak wahai Ansarullah.
Ini bukan noktah untuk kita

Tuesday, March 31, 2015

Rintih Mada

"Ayah,
Ini anakmu, Mada
Yang tidak tahu dimana kuburmu,
Maafkan aku, ayah
Maafkan aku, marah padamu,
Maafkan aku, melupakan ajaranmu,
Meninggalkan mu,
Kalau kamu ada di sini,
Aku akan bersimpuh memohon maaf padamu, ayah,

Ya Allah,
Tidak terhitung berapa banyak sesalan hamba,
Malu hamba,
Hancur hati hamba,
Hanya Engkau yang bisa menghapuskan dosa-dosaku,
Aku faham sekarang,
Semua cubaan ini untuk mendekatkan aku padaMu,
Aku menyerah pada aturanMu,
Tunjukkan aku jalan,
Ya Allah"


~Mada (Haji Backpacker)

Monday, March 30, 2015

Nota Hati

"Kalau aku bisa melihatMu,
Mungkin aku akan terus percaya,
Kalau aku bisa mendengar suaraMu,
Mungkin aku bisa mengikuti kehendakMu,
Aku sedar
Aku sedar, aku tidak bisa membuatmu seperti yang aku inginkan
Mungkin ini caraMu mengiji seberapa tebal imanku"


~Mada (Haji Backpacker)




Perjalanan yang diharungi Mada dalam travelognya sangat menyentuh pemikiran. Kerana kecewa, dibawa dirinya merentas 9 negara, tanpa arah tujuan. Siapa tahu, hidayah datang menerpa, membawa kembali dirinya kepada Sang Pencipta.


An obstacle along this way will not bring me down. I need to be strong , and have faith. Kerana keyakinan itulah, kita berada di jalan ini, menuju janji Allah yang akan memenangkan Islam. Seperti kisah Tsuraqah yang dijanjikan Rasulullah akan gelang kisra' Parsi. Di zaman Saidina Umar akhirnya tertunai.
Begitu juga perjalanan kita, mungkin kita tidak menang sekarang, tapi suatu hari nanti akan sampai juga saat itu. Berpegang teguhlah dengan janji Allah. 
Ku Nurasyiqin, keep calm and move on.
Like what Harvey Specter said, "Do what you need to do"

Al-Baqarah : 216
Dear hati, you don't conquer me, I do. 

Friday, March 6, 2015

Dear Adik

Dear Adik,
I'm not sure whether you'll read this post, but truly as a sister I love you.
For 10 years, we've been together until our little sister came to join the family.

Iklan sekejap ^^"

Dear Adik,
I know,
You may be pissed off sometimes due to my 'pushy' nature, I admit that. And I'm sorry.
I did that because I want you to be someone useful for Ummah. 
Yang tahu membezakan yang haq dan batil.
Yang ada ilmu agama di dada, walaupun tidak membukit tinggi, Tapi cukup buat bekalan hari-hari mendatang,
Yang boleh mengimamkan solat jenazah bila tiba saatnya nanti.
You know that you're next-in-line to be my wali after Ayah
Kita tidak menduga apa yang bakal terjadi.
But if that time comes, I want to leave you knowing that you can make good decisions on your own.
Boleh membuat pertimbangan rasional disaat darah muda menggelegak.
Kamu lelaki, dik. 
You'll be the backbone of the family.

Dear Adik, 
You've been a really good brother all these time.
And I admit that they're times that you're much more needed at home, than me. 
I can't thank you enough for that.
And you've been a great supporter ever since.
Akak faham rasa berat dan malasnya bila disuruh pergi usrah.
Alangkah indah kalau kita tidak terikat sebarang komitmen. 
Pergi kelas, kafe, katil.
Tapi,
Sebagai seorang perempuan, mana mungkin akak dapat betul-betul faham apa yang adik mahukan.
Adik perlu tahu, betapa risaunya hati seorang kakak bila melihatkan sahsiah mahasiswa uni sekarang. Berapa ramai yang terlibat dalam maksiat, yang jadi pengisap ganja, yang main judi, yang mabuk malam-malam, yang kaki disko?
I know that because I have the numbers.
Sebagai kakak, aku tidak mahu melihat kamu menjadi seorang lagi mahasiswa individualistik yang hanya memikirkan "apa yang aku dapat?" daripada " apa yang aku harus beri?"
Cukuplah, Allah sudah terlalu banyak memberi melalui kedua ibu bapa kita, keluarga dan sahabat.
Sampai satu masa, kudrat dan masa yang kita ada ini perlu dikembalikan kepada masyarakat.
Kembalikan Islam kedalam hati-hati mereka.
Bukti di hadapan Allah bila ditanya nanti.
Dengan gembira dan bangganya kita boleh menghadap Tuhan, setelah berpenat lelah menegakkan syariatnya.

Dear adik,
Ingat lagi kata-kata ayah bila Kak Kin menyuarakan hasrat untuk bertanding MPP?
Ayah cakap " Kita ni bukan budak sekolah agama, stay jela dalam Rakan Masjid tu" 
But I insisted, and I made it.
Kerana kakakmu ini egois, tekadnya sekeras batu.
Usah diujar "jangan", kerana itu yang akan aku lakukan dahulu.
Tahukah kamu, apa yang membuat aku kuat melalui jalan ini?
Menjadi MPP bukanlah satu perjalanan di karpet merah.
But what made me steadfast?
Kefahaman yang aku dapat di dalam usrah dan program tarbiyah.
I'm not perfect, I made mistakes.
And those mistakes are the ones that I'll never want you to repeat.

Dear adik,
I may not be the best sister that you want.
But trust me, I'm trying to.
There are times that you need to make that leap of faith.
That jump out of comfort zone.
Just go for it!
Because our family needs you.
And I need you.

I love both of you, adik & dikya :)

Yours truly,
Your choleric-melancholic sister.
~If you need me, you know that I'm just 1000 metres away from you :)

Wednesday, January 14, 2015

My Personality Plus

Bismillah,
This week the new semester has convened and I'm currently in my 3rd year!
How fast time flies and I'm actually nearing 21. Indeed, time is sharp like a sword. Whether you cut it first or you'll soon be cut by it. 
Well, during the first session of Kinetics and Reactors design class, Dr Tazli requested for us to do the 4-Temperament Test and Learner Type test. And now I knew which type I'm in.




Tadaaaa

Strategist Pattern
    Choleric-Melancholy
    "D-C"


The Strategist is more detail oriented than the other Cholerics. They initiate change. They usually operate from a well-thought through plan. They have creative ideas. They will often use very direct, forceful and persistent methods to get results or promote their ideas. They want to be in charge because of confidence in their ability to make things happen the "right" way. They like to solve problems and make decisions¾and are actually quite able to do so. They usually have well thought-out goals and are very independent in an attempt to carry them out. They need to know exactly what is expected before they can function efficiently. They can be very forceful and very sensitive. They speak with authority and are usually very productive. When working on a project they exhibit sensitivity and strategy that reveals penetrating insight. To be highly motivated they need freedom, the opportunity for advancement, information that will help them get results and the chance to make something better. They dislike weakness.

Well, almost 95 % correct. That's me :)
I'm 85% choleric. Need to slow down sometimes. I can be very domineering sometimes. Well, we change time by time based on what we do. Humans are dynamics. Trying to use it for the sake of Ummah ^^

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...