Tuesday, December 23, 2014

The Act of Balancing

Dia tahu limitations kita. Dia Maha Tahu kelemahan dan kekuatan kita. 
Bukan mudah untuk 'juggle' beberapa tanggungjawab pada suatu-suatu masa. Sebagai seorang Muslim, anak, pelajar, pekerja dan ahli masyarakat , kadang-kala terbabas juga..:)
Belum tambah lagi 'title' yang lain..haha. Opps, sorry mama ^^
Iman itu sifatnya yazid wa yanqus (naik dan turun), sama juga dengan semangat. Sepanjang tahun 2014 ini, macam-macam terjadi. Ada naiknya, ada turunnya.  It has been a long act of balancing.


Life is a testing place, not a resting place . 
A quote from Syeikh Zahir during recent Twins of Faith. Exactly, the challenge that we are facing is meant to prepare us for the next level. We step-up our rank by facing those tests. If not to the eyes of human, then to be seen by Allah (which is better, yeay!). Trying my best not to succumb to stress and pressure. But to be moulded by it and never forget to enjoy the sweetness of victory awaiting :)
We are entitled to be a Muslim, Alhamdulillah. So spread the message with charm and kindness of Islam!

As He knows us more than we do (about ourselves) :)



Indeed, your Lord knows, [O Muhammad], that you stand [in prayer] almost two thirds of the night or half of it or a third of it, and [so do] a group of those with you. And Allah determines [the extent of] the night and the day. He has known that you [Muslims] will not be able to do it and has turned to you in forgiveness, so recite what is easy [for you] of the Qur'an. He has known that there will be among you those who are ill and others traveling throughout the land seeking [something] of the bounty of Allah and others fighting for the cause of Allah . So recite what is easy from it and establish prayer and give zakah and loan Allah a goodly loan. And whatever good you put forward for yourselves - you will find it with Allah . It is better and greater in reward. And seek forgiveness of Allah . Indeed, Allah is Forgiving and Merciful. {Al-Muzzammil: 20}

Wednesday, November 12, 2014

Cerita Sang Murabbi

credit to Syazwan Syahril

Aku rindu zaman ketika halaqah adalah keperluan, bukan sekadar sambilan apa lagi hiburan …
Aku rindu zaman ketika mabit(Malam Bina Iman dan Takwa) adalah kewajipan bukan pilihan apa lagi beban dan paksaan …
Aku rindu zaman ketika daurah menjadi kebiasaan, bukan sekadar pelangkap pengisi program yang dipaksakan …
Aku rindu zaman ketika tsiqah menjadi kekuatan, bukan keraguan apa lagi kecurigaan …
Aku rindu zaman ketika tarbiyah adalah pengorbanan, bukan tuntutan, hujatan dan suruhan….
Aku rindu zaman ketika nasihat menjadi kesenangan bukan su’udzon atau menjatuhkan …
Aku rindu zaman ketika kita semua memberikan segalanya untuk da’wah ini …
Aku Rindu zaman ketika nasyid ghuroba menjadi lagu kebangsaan…
Aku rindu zaman ketika hadir liqo adalah kerinduan dan terlambat adalah kelalaian …
Aku rindu zaman ketika malam gerimis pergi ke puncak mengisi daurah dengan duit yang sedikit dan peta yang tidak jelas …
Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah benar-benar berjalan kaki 2 jam di malam buta sepulang tabligh da’wah di desa sebelah …
Aku rindu zaman ketika pergi liqo selalu membawa infaq, alat tulis, buku catatan dan qur’an terjemah ditambah sedikit hafalan …
Aku rindu zaman ketika ada yang menangis kerana tak bisa hadir di liqo …
Aku rindu zaman ketika tengah malam pintu diketuk untuk mendapat berita kumpul di subuh harinya …
Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah berangkat liqo dengan ongkos jatah belanja esok hari untuk keluarganya …
Aku rindu zaman ketika seorang murobbi sakit dan harus dirawat, para ahli gerakan mengumpulkan dana apa adanya …
Aku rindu zaman itu …
Ya Rabb …
Jangan Kau buang kenikmatan berda’wah dari hati-hati kami …
Ya Rabb …
Berikanlah kami keistiqamahan di jalan da’wah ini …
-"Sang Murabbi" KH Rahmat Abdullah.

Wednesday, October 22, 2014

Wordless Wednesday - Don't Give Up

Bismillah,
I was really inspired by a poem posted at Ameen Misran page. This piece is made by one of the participants in his event recently. Really inspiring (I changed the word 'brother' to 'sister'). Somehow , Wordless Wednesday doesn't really need to be wordless :)



Hey sister don't need to fear
Hey, hey listen here
Don't give up on something you can do
Cuz it's possible, possible for you
Stand up, don't need to cry
Chin up and put on a smile
Cuz hope, there's always hope
Believe in Him

Nope, He'll never leave you nope
And pray, just pray
Stay, and don't go astray
Have faith, you'll find the way
With Him, Him in your heart, 
Sister I know its hard,
He'll give you something better
Just brush off that shoulder
You'll never stand alone
Cuz His love for you is forever
It will be tough
Tough i'm sure rough,
It ain't gonna be easy 
Yeah believe me

But hey stop doing this sin!
Don't give up on Him
Allahu Rahman, Allahu Rahim
Allahu Ghafur
Sister, Allah will forgive you
He loves all His creations
He knows your situation
He'll remove your calamity
Put you back in reality
Save you from fantasy
Give you peace to live in
If you just believe
If you just put trust
If you just pray
Forever He'll stay.

Thursday, September 18, 2014

Tentang Kita, Mahasiswa

Bila bercakap tentang mahasiswa, tentang api darah muda yang membara, kita sebenarnya punya potensi yang sangat penting untuk agama, bangsa dan negara. 
We are the upcoming frontliners of the future. 
The faces that will lead this country in the upcoming 50 years. 
The responsibilities are catching up fast and prepared or not, one day we are the ones who will be making the big decisions.


Are we prepared?

That is why in this young age, it is a must for us to gain as much knowledge and experience as we can. To have a strong basis in religion, for us to understand and make a strong reasoning in-line with the syariah. Not based on hamasah (spirit) only. 

Keep learning my friends! Kerana tarbiyah itu tidak semestinya di dalam kelas. Banyak cara untuk kita beroleh kefahaman.



Puisi ini nukilan Azam Khairudin. Cukup berisi bagi saya. Perlunya kefahaman dalam setiap perkara yang kita kerjakan. Ini tidak, sewaktu Kempen Save Gaza panas di media sosial , video viral CDM25 dengan mudahnya mengubah suasana! Kita perlu zikir (mengingati Allah) dan faham agama , juga fikir, agar kita tahu di mana aplikasi ilmu-ilmu tersebut. Jadilah insan yang mengubah masyarakat, bukan diubah masyarakat!
Bermulalah dengan memimpin diri kita dari sekarang.

Siswa sekarang sibuk mahu bersuara,

sedang ilmunya tahap dikerongkong;
Akhirnya yang terluah cuma emosi menggila,
tanpa hikmah mendorong.

Bukan bicara kita tak layak bersuara, 

kita ini masa depan, 
harus punya kata dua.
Tapi andai ke medan,
jangan biar dirasuk hamasah semata, 
turutkan sekali hikmah orang tua.

Biar yang melihat itu kecut.

Biar yang mendengar itu turut.

Bukan hanya dipandang enteng

Disergah lari membonceng

Tidak lari, berlagak macam samseng.


Fikir dan fikir. Zikir dan zikir.
Pandang dari jauh, bukan pandang ikut telunjuk.
Kalau kata tak mahu ikut yang memerintah, jangan jadi boneka yang ingin perintah.

Bukannya aku khawarij. 

Aku juga hamba Tuhan. 
Aku juga ingin keadilan.

Cuma apa yang kau pilih biar ia untuk Dia,
Jangan biar minda itu dijajah jadi buta. 
Ikut dan jadi hamba sistem manusia.


hamasah = semangat


Daripada Ibnu Umar R.huma daripada Nabi SAW sabdanya, “Kamu semua adalah pemimpin dan setiap kamu kelak akan ditanya tentang kepimpinan, ketua adalah pemimpin, kaum lelaki pemimpin kepada ahli keluarganya, kaum wanita adalah pemimpin dan penjaga rumahtangga suami dan anaknya, oleh itu setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan ditanya tentang kepimpinannya”.

Wednesday, August 6, 2014

Di Mana Dia di Hatiku?

Bismillah, blog ni agak lama bersawang..haha. Life has been quite challenging these last few days. It's week 12 in UTP! Alongside the tests, assignment,  quizzes and whatnot, this sharing is a really good reminder.



 "Semua benda payah." Desis hati kecil.

Rasa nak..
Meraung sekuat hati.
Menangis berbaldi baldi.

Dulu.
Semua baik baik saja.

But then. 

Semuanya berubah.
Semuanya makin payah.
Semuanya perlu bergegas.

Aku LETIH.

Assignment berlambak. Quiz test quiz test. Tambah tambah dah nak dekat final. Tanpa paham konsep setiap subject. Dengan diri yang tak terurus. Hati ni. Sakit. Kosong. Everything is not fine. Fikiran hanya focus soal assignment, revision tutorial, project. Urusan dunia. Semuanya kacau bilau. Huru hara! Letih penat!

Aku fed up. Dan give up.

But then again.

I was looking through the windowsill. While the rain is pouring. Beautiful. Subhanallah. Ah! Malas nak melayan kerja yang berlambak atas meja. Pen di flip 360 darjah. Buku bersepah atas meja. Laptop dibiar habis battery sia sia.

Pandangan dihala ke luar tingkap.

"Mesti ada satu benda atau something lah yang buat kau jadi tak terurus macamni."

Berdesing telinga.

"And why don't you reflect yourself first before assuming others as wrong?"

Hangat. 

Pipi hangat dengan cecair jernih.

"Kau sebenarnya jauh dari Allah. Bukan Allah yang menjauh. Tapi kau. Kau yang menjauh. Kau yang letak tembok. Kau sendiri yang put a distance between kau dengan Allah in order to achieve kau punya mission kat dunia. Dunia SEMATA. you know what? Kau tak bersyukur. Lupa diri."

Dushhh.

And yes it's true. Sebabkan masa tak cukup dan terkejar masa nak study sampai tinggal tak baca langsung Quran? Sebabkan ada kelas straight berderet sampai lewatkan waktu solat and sampai kena qada' balik sebab tertinggal? OH! Sebabkan kepala semak dengan assignment and tugasan dari lecturer so lupa and lalai akan tugas sebagai khalifah kat dunia? Sampai lupa? HOW COULD I. ZALIM TERHADAP DIRI SENDIRI. Allahuakbar..

Nangis. Serious. 

N/p : don't forget Allah

"You're down and out.. you just can't cope.. You wanna shout you lost all hope.."

Yes..

"On your knees.. begging please.. You turn and pray to find your way.."

Tears..

"Hey.. you make doa.. Allah's there.. whoever you are cos He cares..."

And when He cares..

"Then you forget.. to say thankyou Allah.. you forget to say In shaa Allah.. You forget to say Subhanallah.."

Such ungrateful me..

"Lets flashback lets backtrack.."

Ya Rabbi.

Aku jauh dariMu. Sebab tu hidup aku kelam. Huru hara. Aku lalai. Dah lama tak baca Quran dengan hati. Dah lama tak boleh menangis bila dengar ayatMu. Aku lalai. Lalai sangat..

"Therefore remember Me (Allah), I will remember you. And be thankful to Me (Allah), and do not be ungrateful to Me (Allah)." AlBaqarah [152]

Sticky note ditampal ke board. "Kau daie dan juga mad'u kalau kau nak masuk Syurga. Be a true Muslim. Sejati." Tampal ke board. Sambil sengih. 

Allah tengah tengok aku. Allah lihat setiap usaha aku. Malu lah kalau aku sengaja buat buat lupa akan Dia. How could i. Berdoa minta Allah kabulkan permintaan tapi tak pernah nak please Allah sungguh2.

Dear myself,
Tolonglah berubah. In order to achieve Jannah. Seimbangkan urusan dunia dan akhirat. Dunia kita genggam. Akhirat kita peluk ketat ketat. Decide. Nak jadi macam mana.

To live well or hell, we choose.

Senyum. "Aku. Khalifah Allah. Aku. Dai'e dan insha Allah bersedia jadi mad'u"

Forgive and forget all harm that others have causedyou. Forgive as many times as you want allah to forgive you. Forgive me too then. Sengaja atau tak sengaja. May Allah bless.

Wednesday, July 16, 2014

Wordless Wednesday - Fastabiqul Khairat

Siapa kata ibadah hanya dalam solat dan puasa?
Alangkah indahnya kalau setiap langkah, setiap detik, setiap kudrat, diniatkan untukNya.
Belajar itu juga ibadah
Bekerja itu juga ibadah
Ramadhan masih berbaki, Ayuh! Kejar pahala 10 malam terakhir
Kerana tiada siapa yang boleh menjamin, kita akan ketemu Ramadhan yang lain..

Saturday, April 12, 2014

Bila Tiba (tribute to Kak Atikah Rahim)

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati
Sedutan lirik lagu Ungu - Bila Tiba


SubhanaAllah, pagi tadi (Jumaat 11 April 2014), mendapat perkhabaran tentang pulangnya seorang sahabiah, Kak Siti Atikah Abdul Rahim (UTP July08, Petroleum Geoscience) ke pangkuan Ilahi. Arwah dikhabarkan kemalangan dalam perjalanan ke tempat kerja di Simpang Renggam, Johor. 

Kondisi kereta Arwah

Few things about Kak Atikah:
- mantan Masulah Lajnah Tarbiyah dan Kepimpinan RAKAN MASJID UTP
- Naqibah usrahku tahun lepas, pertemuan terakhir kami sebelum bercuti 4 bulan dan sebelum Kak Atikah bergraduasi (sekitar September lepas).
- cukup lembut, penyayang, tegas pada waktunya, banyak yang kami belajar dari Arwah Kak Tikah


 Rasa seperti baru sahaja kita berpisah Kak Tikah, terbayang pelukan erat akak, kata-kata semangat akak, senyuman ikhlas akak. Tak sangka itu pertemuan terakhir kita, Allah loves you more. 

InsyaAllah, husnul khatimah untuk akak. Sesungguhnya kita ini hanyalah penyambung rantai-rantai perjuangan yang cukup panjang, dimulakan oleh para Anbiya' terdahulu. InsyaAllah, moga setiap amal kita dikira. 

Sememangnya maut itu tidak mengenal usia, pengajaran buat kami semua yang masih hidup, agar tidak terleka. Apa persiapan kita?


 Kak Atikah (duduk paling kanan)


Dear Kak Atikah, tenanglah di sana. Semoga pemergian akak menjadi pembakar semangat buat kami untuk meneruskan langkah. Terima kasih atas segalanya. Rasa rugi tak berkesempatan bertanya khabar sebelum ini, Allah lebih menyayangimu. Tunggu kami disana ya Kak Tikah :')


"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya.Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu. Dan masuklah ke dalam syurgaKu. " [89 : 27-30]

Thursday, April 3, 2014

Happiness is

Happiness is..
When you just braved a day full of tasks, 2 tests, classes and you still be able to read a few pages of the Holy Quran
When you get to know that your friend is happily married since the last few months :)
When you know that your parents gives their blessing on what you're doing
When seeing the faces of your adik SG ^^
When having simple chitchats with le roomate, le busy roomate
When you're early for your class!
When being reminded that no matter how tired and stressed you are, Allah is bigger than ALL my problems!

When smelling your dried, crisp laundry
When meeting your junior UTPian lil' bro
When listening to the rain, pouring on your window after a long drought
When knowing that all along this long academic hurdle, you are actually doing SOMETHING for the Deen, Biiznillah
When meeting your havoc housemates after a long day
When realizing that you're actually halfway in pursuing your Degree 
When having your usrah after an exhausting week :)
When meeting your counting-the-days, soon-to-graduate seniors^^
When knowing that in this challenging and intriguing roller-coaster ride, I am never alone, Innallaha ma'ana




 Let's take a moment and say 'Alhamdulillah' for everything that Allah gave us :')
Allah is the Best Planner, allahu mustaan

Tuesday, March 11, 2014

Post Election - Part 1

Bismillahirrahmanirrahim, 
It has been quite a while since my last post. That was before the UTP Campus Election. Alhamdulillah, the Voting Day was successfully done last 26th and I hold the 3rd highest ranking votes from the 7 winning candidates, Alhamdulillah.
Well, the first few weeks have been a roller-coaster ride, we're stabilizing the cabinet right now.

The Campaign Period

This is the first time UTP sets a 2-week campaign period. Stamina memang kena kuat lah. Lot's of things to be done, tampal poster, photoshoot, prepare campaign materials etc. My classmates and housemates had been really supportive.


The 12 Candidates

After quite a stint, this Campus Election seemed to be merrier compared to past elections. From my point of view, this is good, although UTP is an IPTS (Private Uni) that are stereotyped with lack of political awareness, this increase of voting percentage is a good start^^

The Supporters

They've been really awesome. Even my fellow Dermarians and UTPians showed their encouraging support. Thank you ya'll!


Bro Mukh tengah intern Petronas. Used to work with him in quite a number of events.



Mardhiah, dulu foundation UTP sekali, sekarang di Al-Azhar (Medics)


Anas Azrai, fellow Dermarians, currently at Moscow for Aeronautical Engineering.


Well, this is my poster, very pinky :)


There's a lot that I want to share, yet time seems to be very limited. InsyaAllah will continue in Post Election - Part 2

Sunday, February 9, 2014

A Hectic Sem

Bismillahirrahmanirrahim,
Alhamdulillah, it's already week 5 in UTP. Time really flies here, MashaAllah:)
January has been a hectic month for me, with the Minggu Aluan Siswa , MMK and whatnot. The last 4-month break had been eally invigorating.  It's good to have buffer period sometimes. Trying my best to start strong and start steady.

Al-Insyirah:6:)

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...