Thursday, October 25, 2012

Wordless Wednesday - Verily When There Is Pain, There Is Relief

Okay, I know Wednesday is practically over.  But come on, it's my blog:)


I'm still reaching , searching for my diminished motivation...hmmm
Just be strong, time will wash all regrets, just the way the tide bathes the sand, erasing those marks, slowly, pain-freely

Tuesday, October 9, 2012

A Fulfilling Weekend

Alhamdulillah,
week 3 baru berakhir, I'm currently in week 4, Foundation 3rd semester.
For the past few days, I've been to 3 events, ketiga-tiganya cukup ohsem & fulfilling.
Kembara Sufi X is the first one, held in UTP for the 10th time.


Kembara Sufi ni sebenarnya konsert Islam, dengan tujuan nak mendidik berhibur in the Way of Islam.  Guest artiste malam tu : Far East, Hafiz Hamidun & Ustaz Don.
Siapa sangka, Chancellory FULL HOUSE malam tu!  Congrates to all committees termasuklah roomate aku yang sorang ni.
The event started around 9.20 pm, with opening song by Far East - Saat Lafaz Sakinah.  No wonder lagu ni ramai orang suka, saya je yang noob..haha.  Liriknya memang touching, dengan atmosphere CH yang dim, memang pakat feeling habisla.

An then it was followed by few other songs, but what I loved is their final song - Meniti Di Barzakh.  Meremang bulu roma dengar nasyid tu, bait - baitnya cukup memberi peringatan, reminds us that 

this world is just like a RnR, we won't stay here permanently and we'll move on when the time comes :)

After that it was followed by Zikir Terapi from Hafiz Hamidun.  MasyaAllah, suara dia sebijik macam dekat youtube, tak ada beza langsung.  The zikir is very soothing and of course, calming.
Lastly, baru Ustaz Don.  He didn't sing but he told us a story about a young man named Tha'labah, who died because he was too afraid too enter the Hell, due to an accident when he accidentally saw a woman without proper covering of aurat.  Tha'labah then died in the arms of Rasulullah saw.  He then wrapped the event with a short explanation on the hukum berhibur dalam Islam.

Day 2 : Seminar Kecemerlangan Islamica by Ustaz Syaari

Actually I attempted to invite Ustaz Syaari for the Green Day last semester, tapi mungkin tak ada rezeki, we changed the plan and invited other speakers instead.  There's only one word, he was AWESOME!  For the whole day 9 am - 5pm, he managed to get us focused and inspired by the character of Sultan Muhammad Al Fateh, the one who conquered Constantinople at the age of 21.  Semangat naik membuak-buak masa tu.  One of the things he asked us to say;

Siapa saya?
Al Fateh
Kalau bukan saya?
Siapa lagi?
Kalau bukan sekarang?
Bila lagi?

My perspective was never clearer.  Ustaz Syaari succeed in lifting our spirits to follow the footsteps of Sultan Al Fateh & in making us realize that success won't be achieved in one day.  Just like the opening of Constantinople, it started earlier before by the sahabah and forefathers of Al- Fateh.

Day 3 - Dr Zakir Naik's Talk on Jihad and Terrorism at PWTC, Kuala Lumpur.

look at the crowd 

The first time in my life, I saw a crowd this big.  More than 10,000 attended his talk.  Some of them even sat on the floor as the chairs are fully occupied.  Lagi terharu bila nampak brothers international & local solat berjemaah di sudut Dewan Tun Razak.  Plus, I also get to see Dr Mahathir up close as he also attended the talk with few other VIPs including Dr MAZA.


In his talk, Dr. Zakir Naik clearly explained the misconceptions of the word 'Jihad', caused by the media and the muslims itself.  There are many types of jihad and it'll change according to the situation and of course, fighting our own nafs is also a jihad.  He also stated that menegur (the word just don't come T_T) pemerintah yang zalim is the biggest Jihad.

meet my lovely cousins :)

The best part is during the open dialogue session, the questions are never easy yet Dr. Zakir Naik answered them confidently.  
Some of the questions :

1) Allah says in Al- Quran that Nabi Isa will come during the End of The Day (Hari Kiamat) as the Messiah, yet it is also stated that Prophet Muhammad is the last Messenger.  Who is the last Messenger actually?

- the bro who asked the question is a Chinese, he also stated the number and name of Verse in Al Quran as his evidence.
-  Dr Zakir Naik answered his question saying that Isa alaihissalam will return at the day of judgement as umat of Prophet Muhammad
-He also added that Islam believed that Prophet Isa is one of the mightiest person upon Allah.
- In the Bible, Jesus never claimed his divinity
-He also said;
To understand Christian, don't look at the Church, but look at the Bible
To understand Islam, don't look at the Muslims, but look at the Quran

2) Then an Indian sister asked about verse 4:56 (when the skin is burned in Hell, it'll grow again and burned again) with the reincarnation of pain (A concept in Hinduism) .

-  He answered that the concept of reincarnation is never stated in Veda, but created by the scholars as a reason for birth of handicapped child etc.
Then he asked her "do you believe in God?"
She answered "Yes, I believed it now, after this I will recite the shahadah.
Terus satu dewan rasa syahdu. :')

banyak lagi soalan sebenarnya, tapi tak sempat catat.  May all these activities benefits me and the others in creating a new paradigm and strengthen our iman.

This lyrics never failed to motivate me:
Setibanya di sisimu ku berserah,
Terimalahku
HambaMu Allah :)

Monday, October 1, 2012

La Tahzan

Am I in despair now?
I don't know, I'm not sure.
Technically, this is the first time I obtain that grade, for that particular subject
Physics 2 mann. the finale for May 12 examination
All of us just have a few hours of sleep that night, almost sleepless
To do those past year questions and other miscellaneous
And when we open the question paper, most of us seemed to be beaming with joy
Since soalan keluar bulat-bulat macam past year.  I could say 80% of them are
With hope that it'll somehow help to elevate our pointer
And a few days ago, we got our result
And technically my heart is shattered.  For the first time I cried due to this subject, I want to blame myself, but I know that that's the best I could do
Hmm
The pressure is rising
How is it so hard to get something that we really really want?
I wonder
and still wondering


i'm in dire need of motivation right now :'(

Tuesday, September 18, 2012

Dermarian Hebat!

During these past few days, I've stumbled upon a lot of news on my senior Dermarians representing their respective student body/ leadership body in the upcoming PRK (Pilihan Raya Kampus). I wonder when will I acquire such courage to do the same thing.  But still, I'm proud of them :)
Haziq, Dermarian batch '08

Hannan, Dermarian Batch '10

Kak Mira MJ, batch Dermarian '09

Nabil Basarudin, Dermarian batch '08


all the best to my fellow seniors!I believe the school will be very proud of you
Moga dipermudahkan segalanya~Rabbi yassir wala tu'assir

Adios Sem 2~ Welcome Sem 3

Alhamdulillah, selamat sampai ke UTP petang Isnin.  Walaupun terpaksa seret beg berat (nasib baik ada roda ) dari pondok bas sampai depan V1, ada jugak insan prihatin tolong tumpangkan sampai V3, syukran sister from Iran.

Sedar tak sedar dah 8 bulan mengejar cita-cita di UTP.  Alhamdulillah semuanya baik-baik saja.  Nak masuk semester yang ke-3 dah pun.  Result final sem 2 InsyaAllah keluar 2 minggu lagi. 

Sem 2 yang lepas banyak mengajar pentingnya ada peers yang awesome. eg:
1) roomate yang akan rasa pelik bila tengok roomate dia tak bangun-bangun gi kelas lagi sedangkan selalunya kelas dia banyak waktu pagi 

2)housemate yang boleh kejut untuk ke lecture 8 am di Bulan Ramadhan.  Yang ni bila makin sampai hujung Ramadhan, makin mencabar..haha

3) geng-geng yang boleh dibawak study group. Walaupun janji asal nak mula pukul 10 malam, pukul 10.30 ada sorang tengah lepak kat McD,
 sorang lagi dah terlentang syahid,
 yang lagi sorang dah nak start mengamuk,
 tapi akhirnya menjadi jugak cover semua chapter Physics 2 walaupun tak on time, endingnya pakat tido berjemaah atas lantai sebab katil penuh dengan barang

4)Roomate yang senang bangun pagi!
sekaligus memudahkan aku bangun pagi sekali..^^

5)Peers yang lebih kurang sama fikiran, yang secara gear otomatiknya akan tegur (direct/indirect) bila perasan kita ada buat sesuatu yang tak betul.  Mungkin dia tak akan cakap direct, but I can still read your expression :)

Rasanya inilah hikmahnya tak study di oversea. Yes, maybe we can have the same situation there, I won't deny it. 
 It's just that I believe that fate brought me here, my rezeki lies here, InsyaAllah, in His path. 
 Yup, there won't be any pictures of me at the airport, playing in the snow and etc.  But it's just pictures, I'm the one whose studying separuh mati here man! .  
I'm happy here. 
 I will go abroad, when the time comes, InsyaAllah, but not now, I'll study first & try to do my best to my parents.  
The competitiveness of parents nowadays are making me scared, STOP COMPARING!, each of your child are gifted with different skills, I believe the ummah needs more than people who only can memorize the textbooks.  Seriously, our syllabus needs to be adjusted..hmmm

Now, I'm in the process to re-build my confidence. My LOST confidence, to be exact.  It's not that easy, but I'll try & search my opportunity.




For this sem, there'll be 2 reading subjects, woohooo.
Careful S,
Seems like you'll be having a lot of sleepless nights
But Uni life will never be fun without it
Prepare your armor
XOXO Gossip Girl

One more thing, I went to Merdeka-Raya celebration of Matrik Arau last week, sort of a mini-gathering of Dermarians. Missed them a lot^^




*moga dipermudahkan semuanya esok:)

Saturday, August 25, 2012

7th Syawal:)

Assalamualaikum & Salam Lebaran (ok, dah seminggu raya...LAME :P
It has been quite some time I haven't updated this blog with a REAL post.  Sebelum ni post pendek-pendek ja.  Many things actually happens during these short period.  For this semester, I've been involved with 3 events, namely ;
- Seminar Fiqh Dakwah Mahasiswa (Ceremony & Protocol), 
- Ramadhan Discovery (4Palestine Dept) &
- Titian Budi (Activities & Events)~yang ni tak habis lagi, lepas habis paper 4hb ni fikir balik

Ketiga-tiga event ni akan di'recap' dengan lebih detail bila dah habis sem ni (kalau rajin la..haha)

This is the first Ramadhan away from home.  Walaupun bukan di oversea( adakah perlu mood sayu tetiba??  rasanya tak, study di M'sia senang nak balik rumah kalau emergency..hehe)


Seronok puasa di UTP, kalau berbuka di masjid, dalam pukul 6.30 ptg dah ramai start tadarus, suasana dalam masjid An Nur terus jadi hening.
I just realized that during this month, there are numerous opportunities for us to do good things.  banyak sangat.  bezanya mahu dengan tidak ja.  It's all up to us.

And then, this month is my birthday:)
But there's nothing much, cuma lebih peringatan tentang umur yang makin lama makin singkat. Bila dengar lagu Hujan ft Raihan "Salam Aidilfitri Ayahanda & Bonda", terus terfikir bila la nak berbakti kat parents kalau cuti sem pun seminggu ja T_T...insaf2



And... surprise surprise (Please read this in Gossip Girl's tone)
Guess whose back in UTP last 8th August?
The one who ran away
Seems that S hasn't been warned, she got 2 tests that day.  Poor S
Careful S, you may be playing with fire
XOXO Gossip Girl

ok, enough merapu.
Sambung study Physics II sambil makan kuih siput :D


Saturday, June 2, 2012

The War Inside

Have you ever been in a situation where your heart is fighting over what you want and what you need?
Somehow, the best solution is back to fitrah. Back to The Creator


I am the war inside
I am the battle line
I am the rising tide
I am the war I fight

The most important point is to never give up and never despair to seek the truth
...jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah, hanyalah orang-orang yang kafir (Yusuf : 87)

I'll never give up & I'll keep fighting!

Monday, May 28, 2012

The In Between

One of the many reasons why I chose to stay :)

Between UM and UTP,
Our path crosses, our hopes separated,
May Allah bless both of us,
And forgive our sins,
Let the distance that keeps us apart,
Be a silver lining,
Protecting us from the unseen

Thursday, May 17, 2012

con't Recap Foundation 1st UTP - Senah

oppss, aku terlupa 1 point, penting tahap IMBA..haha

9) Senah- kuceng yang telah memeriahkan V2C yang memang sedia meriah.  Tak dapat dikenalpasti apa tahap attraction Senah dengan roomate aku, Jibah.  Tapi yang pasti sangat rapat, mungkin ionic bond, takpun ion-dipole :P
Bukan aku tak suka Senah, tak dinafikan Senah memang comel tapi aku memang malas nak ambil kisah pasal makhluk yang menyerupai Puss In Boots ni.

Paling tak boleh lupa, kisah Senah yang keciritan akibat kepandaian insan-insan yang memberinya makan KFC.  Padan muka. Esoknya, najis parallel di depan mata.  Memang dasar kuceng Engineering School.  Senah2, tahniah, anda telah menyebabkan warga V2C ground floor sengsara deria hidu T_T
this is Senah.  Suspek utama.  Jangan risau, Roti Impit ni bukan penyebab kejadian...

Sekarang Senah dahpun ada anak.  Bilangan spesifik tak dapat dikenalpasti.  Tula, sapa suruh beranak time study week.  Memang aku rajin sangat nak jenguk tangga hujung tu.
Tapi Senah, kenapa ko bagi hadiah berharga time hari terakhir kami di V2C??
Dahlah paper chemistry pagi tu Senah.  
Kenapa Senah??Kenapa??

entry ini berakhir di sini nampaknya sebab penulis dah stress fikir sebab kelakuan senah tu.  Memang lebih imba daripada Behavioral Analysis.
tata Senah, ada umur kita jumpa lagi :) 
Terima kasih kerana menceriakan hidup kami...

Recap Foundation 1st UTP

Alhamdulillah, 4 bulan dah berlalu di Universiti Teknologi Petronas,
 4 bulan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata
4 bulan yang cukup menguja
4 bulan yang terindah dikelilingi kawan-kawan baru


So let's recap what happened in these 4 short months.  I'll say short, swift and memorable.  Hopefully I can gain something beneficial from it :)


1) Minggu Aluan Siswa (MAS) - minggu pertama away dari rumah + dah memang tau takkan balik dalam jangka masa terdekat.  Facie yang sangat baik, tapi bila malam sangat suka marah :P  Terima kasih sebab ajar kami cara susun jadual & etc, minggu yang penuh memorabilia :)


2)1st Day of Academic Session - sesi rebut lab & tutorial!  Memang mengerikan bila mengenang rempuhan yang terpaksa dilalui + geng International yang tinggi menggunung.  Paling tak boleh lupa kisah Maro dirempuh segerombolan International..haha..cannot imagine this



3)Smart Group! - with Kak Anis Syahirah the bomb.  There are 11 of us, aku, Izzah, Hanim, Aten, Nad, Kak Fiza, Nabila, Farah, Efa,Mia & Malin.  Seriously, they rocks!  We're sort of a puzzle that completes each other. Somehow, when the upcoming semester starts, some of us will part our ways.
It'll be sad and bitter, but this is life, apa yang kita mampu buat ialah berdoa dari jauh agar sahabat kita berjaya & akan bertemu kembali kalau tak di dunia, di syurga nanti, InsyaAllah.
luv them ^^


4)  Rakan Masjid - sounds typical but I believe that this will be a kickstart for a better way of life.  I've been a very liberal person before, i have very radical opinion sometimes, and I want to change , InsyaAllah :)


5)  Friends - the best part of everything.  
Jibah, Mardhiah maro, Haja, Maman, Malin, Tim, Nai, Mia, Nad, Najihah & many others.  Pertama kali merasai bestnya ukhwah kerana Allah.  Terima kasih sebab selalu melayan karenah aku yang bila stress akan jadi agak uncontrollable.  




Terima kasih sebab teman joging (jalan pun boleh..) kat Oval Park,
Terima kasih atas nasihat + bebelan + leteran ..
Terima kasih sebab bagi tumpang tido malam sebab takut lepas dengar cerita hantu :P
Terima kasih sebab selalu ajak jemaah kat surau
Terima kasih sebab sedia memaafkan aku walau dah terbuat silap
Banyak gilerrlah lagi terima kasihnya, yang penting aku sayang korang 
Asif jiddan andai ada terkhilaf
Biar sahabat sampai ke syurga nanti^^




But frankly, the time will come when we will part our ways, never hesitate, what we can do is to pray for the best, tak kiralah di Malaysia, Cairo, Aussie atau mana-mana ceruk dunia :)


6)  Lecture - di sini caffeine memainkan peranan penting.  Tido cukup pun tak guna kadang-kadang.  Semester ni minat aku lebih ke arah physics (chemistry & precalculus memang nak kena muhasabah banyak-banyak..ngee).  Terima kasih Dr. Hasnah, Dr. Isa & Sir Dennis
Foundie Chemy Jan '12 + Dr. hasnah




7) mistakes & reflection - I've learnt a lot this semester, about friendship,studies, survival, ikhtilat & many new things.  I've done mistakes, dan bila kena tegur dgn ayat Quran tu memang kaw-kaw laa.  My favourite 3:
Al Baqarah : 216
Hud : 101
Al-Hajj : 46
and I believe that I'll find many more next time.


8)Oval Park- yang ni tak boleh tinggal.  The place that my mind and soul can be at peace, content, refreshed.  Kalau jog lepas subuh memang owshem!


Cukup dah kot 8 point.  4 bulan yang sangat bermakna, sangat owshem, sangat mencabar, sangat menyentuh hati.

Moga diri ini terus kuat menempuh cabaran di bumi UTP,
Terima kasih sahabat,
Kenang daku dalam doamu :)

Friday, May 4, 2012

Exam Week Craze

Assalamualaikuum
This is my 4th month in UTP, Alhamdulillah and of course we're now in the  EXAM WEEK!! (arrrgggghhhhhhh, how scary is that?
Due to some unexplained reason why my creative writing part of brain become dorman  and just won't work, I believe my blog is now bersawang tahap apa entah..haha
Petronas will be out this Monday, only God knows how scared I am, 
takut tunggu result?
euphoria nak balik Perlis?
excited nak habiskan exam?


all of this mixed in my body in series (or maybe parallel?) of mumble jumble cross-links.




My routine for exam week :
Morning : Jog/ maybe a walk at the Oval park.  Menikmati keindahan Toronto :D
Breakfast at anyplace near.  Yang pasti bukan V6 laa..(ko giler?)
Study dalam bilik/ IRC (yang IMBA)..It needs a lot of courage to study in this environment..haha
Usually skip lunch
Evening : a walk again at Oval Park + Maghrib kat An-Nur + dinner + Isya' di surau/bilik
and here goes my day
Simple, yet i'm content with it.


Thank God, i got good friends
Within these 2 weeks my stability shatters somehow..Gotta little haywire (emotionally, maybe?)
Thanks to Maro & Jibah for strict supervision and guidance.  Love both of you :)


There's a another 3 papers , English I, Physics I & Chemistry I,  nervous again though. Please pray for us budak-budak foundie yang masih tercari-cari arah hidup


Subuh dah masuk, haiya; a'la solah!


p/s : see u at Oval Park ^^




Sunday, April 22, 2012

Umat Yang Kehilangan Jenama

I love this article!by Dr Asri in ILuvIslam.com^^
Sering kali apabila bersolat di al-Masjidil Haram ataupun Masjid Nabi s.a.w, perasaan saya tersentuh, penuh rasa kagum kepada umat ini. Apa tidak, ratusan ribu, bahkan jutaan manusia datang dari pelbagai negara dan bangsa, latar pendidikan dan budaya yang berbeza, tidak mengenali antara satu sama lain namun tetap mampu untuk membentuk saf-saf salat yang penuh teratur. Tidak pernah sama sekali sebelum itu mereka melakukan apa-apa rehearsal membentuk saf untuk jumlah yang demikian besar, melainkan practise solat berjemaah di negara masing-masing.
Namun, apabila sahaja iqamah dilaungkan, jutaan manusia pelbagai bangsa, pelbagai latarbudaya, pelbagai gaya, pelbagai negara bangun berdiri mengambil tempat dalam saf-saf solat dengan penuh disiplin. Tiada siapa berhak bertanya apakah awak layak berada di sebelah saya ataupun tidak? Tiada siapa berhak menghalau orang lain keluar dari safnya tanpa sebab yang diizinkan syarak. Tiada saf khas untuk golongan bangsawan yang diharamkan golongan bawahan berada sebaris dengan mereka. Betapa agama ini telah menghimpunkan dan mendisiplinkan manusia.
Demikianlah ibadah-ibadah lain dalam Islam ini. Haji, perlambangan keserataan manusia. Tiada hak sesiapa menghalang orang lain bertawaf kerana orang bangsawan ingin bertawaf.
Tiada siapa yang berbeza dalam beribadah kepada Allah. Tiada raja ataupun sultan yang boleh menyeru Allah dengan kesombongan diri atau bahasa yang berbeza kerana dia raja atau presiden ataupun sultan. Maha Suci Allah dari membezakan hamba-hambaNYA disebabkan kedudukan dunia mereka. Bahkan, Allah menerima mana-mana doa yang penuh kerendahan jiwa dan menolak doa yang dilafazkan dengan kesombongan diri.
Demikian puasa, zakat dan pelbagai ibadah lain dalam Islam jika dihayati banyak nilai-nilai mulia dalam kehidupan individu dan masyarakat muslim dapat dibina. Bab taharah ataupun kebersihan dan penyucian diri, pakaian dan tempat ibadah mempunyai banyak nilai yang Islam didik penganutnya.
Namun, malang sekali negara-negara orang muslim itu kebanyakannya kotor. Ambil sahaja Kaherah yang orang Islam bangga kerana adanya University al-Azhar. Ia dianggap sebagai kota ilmu oleh sesetengah pihak. Namun, Kaherah juga merupakan kota sampah-sarap. Kekotaran seakan menjadi budaya. Tiada disiplin dalam hidup bermasyarakat. Rasuah dan salah guna kedudukan bermula dari tukang sapu sampah sehingga ke presiden negara.
Jalanraya tiada peraturan. Bunyi hon kereta rukun wajib dalam memandu. Sehingga saya pernah bergurau: 
"Orang Mesir, boleh pandu kereta tanpa tayar tetap tidak boleh pandu kereta tanpa hon".
 Asap dan bau busuk adalah aroma kehidupan mereka.
Di manakah perginya golongan agama dan ilmuwan kota itu?! Di mana perginya segala perbahasan ilmu yang dilaung-laungkan itu?!! Apakah pula disiplin dan nilai baik yang manusia dapat kutip dari mereka?
Dua minggu lepas saya berada di Irbid, Jordan. Bandar yang mengelilingi University Yarmouk. Malang sekali, sampah sarap bagaikan bunga-bunga yang menghiasi bandar itu. Menyedihkan. Saya bukan ingin memuji Oxford berlebihan kerana saya berada di sini sekarang. Namun ini suatu realiti. Bandar ilmu ini bersih. Sukar sama sekali mendengar hon kenderaan. Juga tiada pencemaran asap bas ataupun kenderaan biasa. Orang tahu menggunakan tong sampah, bahkan tahu membezakan jenis sampah.
Gereja memang banyak di bandar ini, namun ia tidak semakmur masjid-masjid di tempat kita. Bahkan kebanyakan mereka tidak percayakan agama, sekalipun mereka percaya wujudnya Tuhan. Saya percaya nilai-nilai baik itu tiada kaitan dengan agama, tetapi kejayaan pendidikan yang mantap dan berkesan. Sehingga nilai-nilai baik menjadi budaya. Sementara kita, golongan agama ramai yang sibuk dengan teori itu dan ini, ataupun sibuk mengisi dan menggemukkan poket masing-masing melebihi usaha mendidik dan membentuk umat yang berkualiti. Sibuk menghukum orang lain sehingga terlupa mengemaskan diri, rumah dan negara sendiri.

Umat Contoh

Kita membaca firman Allah:
"Demikian Kami jadikan kamu umat yang wasat supaya kamu menjadi saksi ke atas manusia dan al-Rasul itu menjadi saksi ke atas kamu" (Surah al-Baqarah: 143).
Perkataan 'wasata' yang jika diterjemahkan ke dalam bahasa kita bermaksud pertengahan (moderation). Ayat ini dibahaskan oleh para mufassirin dengan pelbagai tafsiran yang kesemua memberi makna umat Islam ini dijadikan Allah sebagai umat yang adil, mulia dan contoh kepada umat lain. Al-Syinqiti dalam Adwa al-Bayan menafsirkannya sebagai umat pilihan dan adil.Demikian juga Ibn 'Ashur dalam al-Tahrir wa al-Tanwir memberikan tafsiran yang hampir sama.
Dalam edisi English Taisirur Rahman ditafsirkan: "a nation which profoundly great and most superior". Persoalannya, di manakah ini semua pada hari ini. Ya, umat ini telah membuat sejarah pada masa lalu, tetapi apakah realiti hari ini?

Kita mengutuk ataupun mengkritik Barat tetapi kita jangan lupa bahawa banyak nilai yang baik Barat telah bina untuk kehidupan mereka. Di samping perkara-perkara yang kita tidak setuju tentang mereka, mereka mempunyai banyak perkara positif yang kita gagal dalam kehidupan kita. Ambil sahaja soal hak rakyat dalam mempersoalkan sesiapa yang menyalahgunakan harta awam dan taxpayer's money, mereka miliki hak itu. Surat khabar dan media mereka berhak mempertikaikan baju, cuti dan segala perbelanjaan yang digunakan oleh HM Queen dan istananya. Tiada sebarang hukuman kerana itu.
Belanja Queen dan istana dibentangkan kepada rakyat jelata. Mereka berhak mempersoalkannya. Jadilah mereka bangsa yang bermaruah dalam soal tersebut. Kita tahu pada tahun ini Kerajaan British menolak untuk HM Queen Elizabeth membeli kapal persiaran. Padahal Queen telah 60 tahun berkhidmat.
Jurucakap PM David Cameron, Steve Field menyebut: "I don't think anyone is suggesting public money should be used for this. There is a difficult economic situation, there are scarce public resources, therefore we don't think it would be an appropriate use of public money".
Inilah sikap rakyat yang merdeka dari menjadi hamba penguasa. Malang sekali di dunia muslim; presiden, sultan dan raja boleh menggunakan harta awam tanpa dipersoalkan. Lebih buruk lagi, rakyat yang mempersoalkan itu pula yang dianggap bersalah dan derhaka, sedangkan si penguasa dan raja yang menggunakan harta negara dan awam disanjung mulia. Harta dan belanja mereka tidak dibentangkan kepada awam. Istana, kereta, komisyen projek itu dan ini didiamkan sahaja. Inilah dunia muslim.
Laungan Allahu Akbar (Allah Maha Besar) hanya di corong pembesar suara, tapi dalam kehidupan rakyat, penguasa juga yang maha besar. Inilah rakyat yang diperhambakan dan tidak merdeka. Bagaimana mungkin rakyat yang seperti ini menjadi umat contoh kepada agama lain? Ini bukanlah ciri wasatiyyah yang dimaksudkan oleh al-Quran. Sama sekali tidak!
Sebab itu, walaupun 'Arab Spring' mempunyai kesan negatifnya, tetapi positifnya lebih banyak. Sekurang-kurang umat Islam tidak dilihat menjadi hamba golongan regim dan pemerintah yang zalim lagi korupsi, yang memeras harta dan darah, sedangkan umat ini berdiam saja. Ini mesti dihentikan! Sekurang-kurang dibuktikan pada dunia, umat ini masih hidup!
Saya teringat kisah Khalifah Umar bin al-Khattab yang disebut oleh Ibn Qayyim (meninggal 751H) dalam I'lam al-Muwaqi'in bagaimana satu hari beliau bangun berucap di hadapan rakyatnya sambil berkata:
"Hendaklah kamu dengar dan taat!". Tiba-tiba sahabat Nabi s.a.w yang lain, iaitu Salman al-Farisi bangun dan berkata: "Kami tidak mahu dengar". Umar pun bertanya: "Mengapa wahai Salman?". Jawab Salman: "Engkau membahagikan kepada rakyat pakaian seorang sehelai, sedangkan engkau mengambil sebanyak dua helai". Jawab Umar: "Sabar wahai Salman!. Lalu Umar berkata kepada anaknya: "Wahai Abdullah (bin 'Umar), beritahulah dia bahawa pakaian yang aku pakai ini adalah bahagian engkau yang engkau berikan kepadaku". Jawab Abdullah bin 'Umar: "Ya, demi Allah". Jawab Salman: "Kalau begitu, silakan, kami mendengar (taat)".
Kita perlu mengembalikan jenama kita yang tinggi nilai di mata manusia. Kita umat yang branded pada suatu masa dahulu. Tiada siapa yang wajar membiarkan kemunduran ini. Hanya golongan pengampu ataupun literalist sahaja yang cuba menjustifikasikan kemunduran kita yang gagal menjadi umat contoh. Islam terhijab dalam banyak keadaan disebabkan realiti yang kita alami ini. Kita mesti berubah. Rakyat dan pemerintah mesti bergerak ke arah perubahan. Kembalikan jenama kita. Kita umat yang branded. 

Kita umatan wasatan!


Wednesday, April 4, 2012

Lelaki Yang Baik

Assalamualaikum, just a short post.  A sharing from FB^^


“Bagaimana mahu mencari lelaki baik seperti itu?”

Ketika itu jugalah, ibu cantik tadi mula terlihat serius dan akhirnya berkata,


 “Lelaki yang baik akan sentiasa menjauhi diri kamu.”

Saya diam, dan saya langsung tidak nampak di mana logiknya.

“Saya tidak faham. Adakah maksud Puan lelaki baik tidak akan suka kepada saya?” Saya juga mula ikut serius.

“Lelaki yang tidak suka kepada kamu akan menjauhi mu, dan lelaki baik yang menyukaimu, juga akan menjauhi diri mu,” jelas ibu muda itu dan membuat saya semakin bingung.

“Adakah Puan ini ahli sufi?” telah saya, kerana untuk persoalan sebegitu, biasanya hanya sufi-sufi yang mampu membuatkan manusia terbingung-bingung.

Ibu cantik itu ketawa kecil dan berkata, “Saya bukanlah ahli sufi, tetapi itulah hakikatnya, dan biarlah saya terangkan sebabnya.”

Saya mengatur duduk saya supaya semakin baik, saya diam dan saya sedia mendengarkan kata-kata ibu itu.

“Untuk lelaki yang tidak menyukai kamu, memang jelas dia akan menjauhi kamu atas alasan, dia tidak suka kamu. Manakala untuk lelaki biasa, yang menyukai kamu, dia akan cuba mendekati kamu, dan ini pasti kamu tahu. Cuma lelaki yang benar-benar baik, apabila dia menyukai kamu dia akan menjauhi diri dari kamu dan inilah yang saya mahu ceritakan."



“Lelaki yang baik itu, tidak akan menyentuh kamu. 


Tidak akan sesekali cuba menyentuh kamu. Bukan sahaja tangan halus kamu, bukan juga 'menyentuh' mata bening kamu, tetapi yang lebih utama, dia tidak akan 'menyentuh hati lembut kamu. 

Mereka tidak akan menyentuhnya selagi mana mereka tidak bersedia, dan pada ketika dia sudah bersedia, dia akan menikahi kamu dan pada saat itulah, barulah dia berani 'menyentuh hati kamu.

 Lalu bagaimana mungkin lelaki baik tidak 'menyentuh hati kamu sekiranya dia tidak menjauhkan diri daripada kamu? 

Sedaya upaya dia akan cuba menghindar, kerana dia tahu, pada ketika dia membuka mulutnya bagi berbicara, pada ketika itulah, bicaranya yang baik-baik akan 'menyentuh hati kamu, dan 'mencengkam' hatinya pula. Terjadi rindu dan kamu pun tahu maknanya rindu kepada bukan mahram itu sangat halus sempadannya, antara rindu baik dan zina hati. Sangat-sangat halus, dan lelaki baik tidak mungkin mahu mengambil risiko itu.”

Mendengarkan sahaja penjelasan itu, saya menelan liur. Bagaimana mungkin sehingga begitu sekali? Lalu, bagaimana nasib saya bagi berjodoh dengan lelaki yang baik sekiranya mereka menjauh dari saya?

“Lelaki baik itu, akan mendekatimu dengan niat mahu bernikah. 

Jadi pada ketika ada lelaki, yang berkata mahu menjadikan kamu isteri, dan pada ketika itu hati kamu terus berasa bahagia tanpa ragu-ragu, ketahuilah itulah lelaki baik, kerana kamu bahagia untuk perkara yang sudah kamu tahu. 

Bahagia itu bukan datangnya tanpa sedar, pasti sedikit-sedikit kamu tahu juga berkenaan lelaki baik di sekeliling kamu, dan tanpa sedar, kamu ada menaruh hati kepada dia. Lalu pada ketika lelaki yang kamu tanpa sedar suka itu, mengajak kamu nikah, kamu tidak akan ragu-ragu, malah kamu akan bahagia kerana kamu sudah tahu siapa dia,” sambung ibu muda cantik itu lagi.~keratan dr citer bahruddin bekri~

Thursday, February 2, 2012

The University Life

Assalamualaikum :)
this has been my third week here, in UTP
bulan 3 ni baru nak balik..T_T
life has been great, rupa-rupanya ini laaa yg orang dok kata UNI LIFE


nothing much changed, except part kena basuh baju sendiri & tak ada orang yang ingatkan kita bila nak solat =.="
got an awesome roomate, JIBAH!!
she's a Kelantanese (gambar akan menyusul kemudian )
kalau sembang dengan dia memang sampai tengah malam laaa..haha


Overall, i believe that we should have a firm stand bila nak masuk uni.  Kat sini, nobody cares about what we do, we are free to do anything actually.  Event sangat banyak di sini.  Almost tiap-tiap malam ada talk, jadi memang time management sangat penting :)

so, all the best to batch Jan '12 yang awesome!

SPM result will be out in less than 2 months

pray for me^^

got Physics class with Madam Hasnah thid afternoon, Assalamualaikum :D

Thursday, January 12, 2012

Another Journey Begins

Assalamualaikum :)
Hari ni dahpun 12 Januari 2012, cepat sangat masa berlalu, I'll be 18 this year
Got about another 4 days to stay at home, lepas tu kita pi (pergi) UTP!!!!..hehe

Last Saturday night result admission January intake keluar dan satu rumah macam dupdapdupdap tunggu result tu, sampaikan semua sanggup tunggu depan PC nak check status =.="

Alhamdulillah, my application is successful and this coming Tuesday the whole family are going to Tronoh,Perak to send me off.
I will undergo Foundation of Engineering for 1 year, lepas tu Degree in Chemical Eng. for another 4 years. 
As for me, this is my first attempt to live in a hostel and of course faaarrrrrrrr away from home (nasib baik Perak ja, senang nak balik :D
I'm still listing down the things that I'm going to bring and I end up with a HUGE pile of clothes on top of my bed..haha

For sure, I'm going to miss my family ;mama, ayah, adik, dikya, my kucing Mone, Gebu & Kelabu, my bedroom, my SMK Derma, my teachers bla, bla, bla.................

Thanks to Cgu Dess, Cgu Yana & Teacher Hasni for the wish,
 to Cgu Husni : Selamat Pengantin Baru :D

kawan-kawan yang akan dirindui, gambar first tu kesan kebakaran akibat swimming ye :P


ha, yang ni gambar sekarang
Happy Sweet 18 Airin!


So, let the journey begin
Moga saya ditetapkan iman & dicekalkan hati di Universiti Teknologi Petronas
InsyaAllah^^

A Letter to My Deceased Cat

Hi Kunyet, I hope you're doing fine over there. We just found out that you're no more with us this morning. No longer meowing e...