Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Siapa Yang Buta Sebenarnya?

Stumbled upon this sketch yesterday. Yup, undeniably a bit racist, but it somehow triggers my currently-in-holiday-mood brain.
Mungkin ada benarnya, apa yang dilukis. Tapi mungkin pelukis itu lupa untuk menambah di bahagian sebelah kanan :

                                                                Ponteng sekolah
Buang anak Seks luar nikah Buat video couple entah apa-apa Hisap dadah Hidu gam Judi, makan pil kuda Merogol atau dirogol and the list goes on..
Saya assume pelukis itu lupa sebab banyak sangat, ataupun tak cukup space..haha

Berbalik kepada topik asal, sebenarnya memang tak perlu dinafikan keruntuhan akhlak anak-anak Melayu Islam sekarang.  Tak perlu nak berbalah, kita masuk Islam bukan sebab Melayu, tetapi sebab hidayah yang diberikan oleh Allah.  Bukak mata luas sikit, ramai je orang Melayu yang murtad dan convert kepada agama lain. Nauzubillah.. (kalau nak statistik, sila Google :)

“Sesungguhnya orang yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakw…

Iqra!

Assalamualaikum, currently in my 4-months break. Cuti yang paling panjang setelah 5 semester straight di UTP.  Memang best duduk rumah, makan sedap, tidur cukup^^ Dan keselesaan itu juga ujian, dekat rumah ni lagi mencabar nak jaga mutabaah. 
Sebab apa??..Malas..dush
But I'm trying my best to utilize this long-break instead of menternak lemak & membina badan..haha

Sepanjang 19 tahun hidup ini, I've done reading hundreds of novels. Tulisan Ramlee Awang Mursyid, boleh kata 85% semua dah khatam. Hatiku di Harajuku, Cinta Sufi, Sunan Musafir.. You name it, i've read those during my school years. Tapi aku tak layan novel jiwang..cannot go
Novel bahasa Inggeris?  Lagi banyakkk James Rollins, Dean Koontz, Kim Edwards, Enid Blyton, Haruki Murakami. I even finished up reading Harry Potter from book 1 until 6 in just a couple of months masa form 5 (agaknya kalau ada sampai novel ke 20 pun aku baca). 
But I only got the opportunity to read the biography of the Prophet Muhammad saw a co…

Let's Take Good Care of Our Solah

Terdapat hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.



Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.
Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada
Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.
Ianya adalah hari kiamat!
Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara me…