Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

Mari Ubah Diri!

sumber: Lifehacks 
Mari berubah ke arah lebih baik^^

Merdeka : Realiti Sekarang

Alhamdulillah, hari ni genap tahun ke-56 Malaysia merdeka!

Merdeka dari Wikipedia, maksudnya indepence and freedom.
Merdeka kita ni dari sudut apa sebenarnya?  Fizikal? Mental? Social?
Yup, tak dinafikan dari sudut lahiriahnya kita merdeka.  Tapi dari sudut pemikiran , kita masih terbatas.  Terhad dalam ruang lingkup sendiri.

Sistem nilai kita misalnya, masih terbatas dalam stereotype jahiliyah.  From kuliah Ustaz Zamri Mantop last week, sistem nilai Islam menggariskan perbezaan yang jelas antara haq dan batil, benar dan salah.  But due to many factors, there are too many blurred lines right now.  Case study yang diberikan oleh Ustaz, di sebuah sekolah seorang pelajar perempuan didapati hamil luar nikah.  Lalu ibu bapanya dipanggil.  Setibanya di sana, memang parents pelajar tu marah, tapi ayat yang diungkapkannya itu yang best,

" Kau ni, dah tau subur kenapa tak pakai kondom??"

Lihat, dari pandangan ibu bapanya, pelajar tu bersalah kerana tidak memakai kondom, bukan atas sebab zi…

We Are The Travellers

This life is a journey, and we are the travellers.  
Our destination is Jannah
Our pit-stop is the Earth, where all our deeds will be counted.  Like stopping by a RnR to get your supplies, so that you can continue your journey.  That's it.


We got a long way to go^^
Pernah baca puisi The Road Not Taken oleh Robert Frost? Antara baitnya begini :

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both,
And be one traveler, long I stood,
And looked down one as far as I could,
To where it bent in the undergrowth

Two roads diverged in a wood, 
and I—I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Ringkasnya, kembara ini berkisar tentang pilihan.  Salah pilih, kita yang merana.  Lain jalan, lain kesudahannya.  Sama seperti hidup ini, you choose the path of your life.  Tak kira seorang siswi di Universiti Teknologi Petronas, penanam teh di Ceylon mahupun Imam Masjidil Haram di Mekah, misinya tetap sama - mencari redha Allah.  Aite?




Mengulas juga tentang kembara.  I…

Wordless Wednesday - Sayang

My Smartgroup. Happy graduating Kak Zatil! take care ye adik-adik.  Keep moving forward , you'll be something.  Kalau malas, apa pun tak jadi. cc: Nusrah Razak is not here. I miss u ^^

Week 14 Wrap Up

Assalamualaikum^^
It's week 14 ya'll!
Syukur , Allah permudahkan banyak benda.  Walapun aku sedar ke'ceroi'an mutabaah berlaku di sini-sana.  Allah still loves me, Alhamdulillah :')
all tests are done,
assignment semua dah settle,
presentation pun dah habis,
project pun dah submit.
kalau Allah tak permudahkan, memang tak sempat.  Allahu musta'an

Mari transformasi mutabaah kita, sepadan ke tak dengan nikmat yang kita ada sekarang.  Pesan seorang ustaz, semua nikmat yang kita ada sekarang akan dikira nanti.  Walaupun benda kecik seperti tidur. 
 Takut-takut bila ditanya 'kenapa tidur ketika sekian-sekian waktu?'.  
Jawapan kita : 'saja'
Tak ke naya tu?

Belum dikira soal keberkatan ilmu.
Semester ni banyak desperation acts berlaku.  Apabila sesi quiz jadi discussion & peek-a-boo.  Waktu lecture syahid depan lecturer T_T


Smartgroup (SG), I tried my best to make sure these 13 juniors were on track.  Tapi hati manusia ni Allah yang pegang, sometimes I felt mani…

Let's Be Spiritually Productive Ya'll!

Salam, let's be spiritually productive guys! 
Keep up the Ramadhan momentum, Aiwah^^

Wajah

Assalamualaikum, it's the 10th of August and yeap, I reached 19 today, alhamdulillah ^^
Makin tua, makin banyak cabaran + tanggungjawab, but still, there's still a long way to go. Untuk mengejar jannah!

My parents : Ku Amir & Nafisah.  
Thank you for raising me for the past 19 years. Yeap, I'm 19 already, time surely flies fast. Lebih pantas daripada Concorde mungkin.  Thank you for being with me in this roller-coaster ride called life.  I'm stronger with both of you, Mama and Ayah.  As a first daughter, I'm surely a great challenge to both of you..hehe Although I looked a lot like my mum, my spirit and determination is a lot like my dad. That's the fact, I'm daddy's daughter:)
I've read this somewhere:


Allah Taa'la tidak menciptakan wajahku persis Ummi dan Ayah semata atas alasan saintifik.  Aku percaya wajah aku dilukis begini supaya tiap kali aku renung cermin, aku nampak Ummi dan Ayah.  Lalu tidak kira ke mana aku pergi, dan manusia apa aku ja…

Wordless Wednesday - Ukhuwwah

Gambar diri sendiri tiada sebab ada hal lain .  Asif jiddan jiddan
Wordless lah sangat.^^ These are some of my friends.  Sahabat-sahabat yang InsyaAllah akan terus setia bersama-sama menempuh 5 tahun di UTP + tahun-tahun selepasnya.  Kami semua tak sempurna, tapi InsyaAllah setiap daripada kami ada potensi yang boleh disumbang, untuk Islam.  Bukan setakat cipika cipiki (bak kata APG).
“Tidak sempurna iman seseorang di antara kalian hingga ia mencintai untuk saudaranya segala apa yang ia cintai untuk dirinya sendiri berupa kebaikan”. [HR al-Bukhâri dan Muslim].

Iftar Chemy Jan'12/Jan'13

Assalamualaikum, it's 27th Ramadhan ya'll!
tak sedih ke Ramadhan tinggal lagi 2 hari lagi?
nak tunggu tahun depan, entah sempat entahkan tidak :-(

Well, back to the story, last Thursday was the CE Grand Iftar!  Alhamdulillah, sambutannya cukup menggalakkan.  Almost all attended , 70++ CEians :)
This is our last gathering before going for 4-months break.  I'm going to miss all of them.
The guys
and the gals
It is true that it is not easy to become an engineer.  That's why we need strong friendship to get through this 5-year roller coaster ride.  Those fella are awesome!  Thanks to Kimi, Loh, Mamat & a few others who really helped to realize this plan.  InsyaAllah, there'll be more after this


These are us, the class reps^^
It's a long journey ahead.  Stay strong guys.  Finals is approaching.  Let's rock it!


Try Viewing the World Using Social Perspective

Assalamualaikum & hi guys^^


Alhamdulillah, during the last Nuzul Quran, I was given an opportunity to join Ramadhan Discovery 2.0 (Ramadhan Bersama Gelandangan) with UNGGAS.  This is a voluntary mission & that day we were joined by volunteers from Darul Hadis & IPG. 
We departed from UTP around 7 am and arrived at Serambi Dakwah after 4 hours of driving . ( tapi of course I'm not the driver, lesen tak habis buat lagi T_T).  Then, we're divided into groups.  I was assigned to buy the supplies from the nearest EconSave with Kak Asti (Timbalan Pengerusi UNGGAS).  
First time spend RM 700++ in one trip.  Rasa IMBA sekejap..haha
Yang lawaknya bila ramai customer supermarket tu asyik tanya "harga barang murah ke hari ni?".
Sebab kitaorang borong 4 troli..wee

Lepas tu back to Serambi Dakwah, did some packaging (macam MAS packaging je rasanya^^) and off we go to Georgetown.   The exact location for the supplies distribution is at Masjid Lebuh Acheh.

One of my clique asked…