Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Headshot II

“Aku kata “astaghfirullah” tapi hati masih gemar akan maksiat.
Aku kata “wa atubu ilaih” tapi jasad masih melakukan dosa sama.
Aku kata “wa nadimna ya Allah” tapi kesilapan lalu masih kuulangi.
Aku kata “subhanallah” tapi aku tidak mampu menghayatinya.
Aku kata “alhamdulillah” tapi aku masih tidak bersyukur dengan kurniaanNya.
Aku kata “Allahuakbar” tapi cintaku lebih kepada dunia.
Aku kata “ma fi qalbi ghairullah” tapi masih ada ruang di hatiku untuk insan yang tidak halal.



Aku kata “aku tak layak ke syurga, tapi aku tak sanggup ke nerakaMu” namun aku hidup di dunia seakan-akan aku kuat untuk rasa pedih api neraka.


Aku kata aku ingin mendekatiMu, Namun amalku tak seiring dengan kata-kataku.
Aku malu dengan sepasang mata kurniaanMu ini,
Kerana air mata yang mengalir seakan-akan sia-sia.


Aku malu dengan tangan yang sudah lelah mengelap air mata,
Kerana tingkah laku pemiliknya ini tidak menggambarkan aku kesal.
Bahkan aku malu dengan sang burung yang berkicau,
Kerana aku insan yang dinodai dosa..
Seda…

Last Year's Derma CSR Throwback

Life is unpredictable, right?

Supposedly yesterday (Thursday), I got a JPJ driving test and a Workshop at SMK Derma (beloved alma mater, ewah) and both were scheduled to be conducted in the morning.  But Alhamdulillah, during our last meeting on Wednesday, we were informed that the programme will be conducted on the evening as per requested by the Principal.  Yup, the duration is getting shorter and many slots are being cut to the bare minimum. Tapi apa guna young brains ni kalau tak diuji? So we discussed and tried to come up with the best solution.

So the next day I went to the driving test and Alhamdulillah I passed^^ (last week I flunked the 2nd part XD
Around 11 I rushed to school and met my teammates. Around 2.30 petang baru program boleh mula sebab technical delay and dewan masih occupied. I won't comment on the participants, but I really appreciate the efforts done by my teammates. For a team of 10 to handle 40++ participants including technicals, it's quite a challenge. …

Lose Yourself in Ramadhan

*Inspired by Eminem's "Lose Yourself"

If you had one shot,
One opportunity,
Your one moment,
To seize everything you've always wanted,
Your moment with Allah,
Would you capture it,
Or just let it slip?

Every moment in Ramadan is equally holy,
From dawn to dusk,
From morn to midnight.

It's like sunlight to the heart,
It's like being one with your loved one and never ever wanting to be apart.
It's like inhaling the crisp and clean breeze in the morning,
It's like a flower nourished by water. 

We feel the intense hunger from not eating,
But we feel stronger from fasting.

We feel sleepy from reading the Quran,
But through contemplating its meanings, the holes in our souls are filled with Iman.

We are no saints as we have sinned.

It's time to through away your old hearts, 
Ask Allah for a new one.

Seek forgiveness like someone drowning gasping for air,
Like a child crying, mourning, asking for his mom,
Like a slave burning in fire wanting to be saved.

Ramadan is a month of mer…

Siapa Yang Buta Sebenarnya?

Stumbled upon this sketch yesterday. Yup, undeniably a bit racist, but it somehow triggers my currently-in-holiday-mood brain.
Mungkin ada benarnya, apa yang dilukis. Tapi mungkin pelukis itu lupa untuk menambah di bahagian sebelah kanan :

                                                                Ponteng sekolah
Buang anak Seks luar nikah Buat video couple entah apa-apa Hisap dadah Hidu gam Judi, makan pil kuda Merogol atau dirogol and the list goes on..
Saya assume pelukis itu lupa sebab banyak sangat, ataupun tak cukup space..haha

Berbalik kepada topik asal, sebenarnya memang tak perlu dinafikan keruntuhan akhlak anak-anak Melayu Islam sekarang.  Tak perlu nak berbalah, kita masuk Islam bukan sebab Melayu, tetapi sebab hidayah yang diberikan oleh Allah.  Bukak mata luas sikit, ramai je orang Melayu yang murtad dan convert kepada agama lain. Nauzubillah.. (kalau nak statistik, sila Google :)

“Sesungguhnya orang yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakw…

Iqra!

Assalamualaikum, currently in my 4-months break. Cuti yang paling panjang setelah 5 semester straight di UTP.  Memang best duduk rumah, makan sedap, tidur cukup^^ Dan keselesaan itu juga ujian, dekat rumah ni lagi mencabar nak jaga mutabaah. 
Sebab apa??..Malas..dush
But I'm trying my best to utilize this long-break instead of menternak lemak & membina badan..haha

Sepanjang 19 tahun hidup ini, I've done reading hundreds of novels. Tulisan Ramlee Awang Mursyid, boleh kata 85% semua dah khatam. Hatiku di Harajuku, Cinta Sufi, Sunan Musafir.. You name it, i've read those during my school years. Tapi aku tak layan novel jiwang..cannot go
Novel bahasa Inggeris?  Lagi banyakkk James Rollins, Dean Koontz, Kim Edwards, Enid Blyton, Haruki Murakami. I even finished up reading Harry Potter from book 1 until 6 in just a couple of months masa form 5 (agaknya kalau ada sampai novel ke 20 pun aku baca). 
But I only got the opportunity to read the biography of the Prophet Muhammad saw a co…

Let's Take Good Care of Our Solah

Terdapat hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.



Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.
Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada
Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.
Ianya adalah hari kiamat!
Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara me…

Second Chances

Assalamualaikum, dalam kekalutan pasca harga minyak naik 20 sen ni (ewah), mari kita luangkan masa sejenak untuk review keratan akhbar 3 hari lepas.  
Pesalah minta tambah sebatan WARTAWAN SINAR HARIAN (30 Ogos 2013) Zainuddin dibawa keluar dari mahkamah selepas dijatuhkan hukuman penjara dan sebatan oleh Mahkamah Sesyen Melaka, semalam.1 / 1 AYER KEROH - Seorang bapa tujuh anak menangis ketika merayu agar hukuman penjara yang dijatuhkan mahkamah sesyen di sini, semalam dikurangkan, sebaliknya meminta hukuman sebatan ditambah.

Tertuduh, Zainuddin Mohamed, 45, dari Semanggol, Perak, dijatuhi hukuman penjara 90 bulan dan 12 sebatan selepas dia mengaku bersalah atas dua pertuduhan merompak pejabat pos menggunakan senjata tiruan.

Hukuman diputuskan Hakim Ahmad Sazali Omar terhadap tertuduh yang melakukan kesalahan itu di Pejabat Pos Cawangan Telok Mas, Taman Seri Telok Mas, kira-kira 12.40 tengah hari pada 22 Februari lalu, membabitkan kerugian RM1,774.

Dia turut melakukan kesalahan sama…

Pesan Ayahanda

Assalamualaikum w.b.t.  Got this from the net, by Ustaz Tuan Haji Ibrahim Tuan Man.  Let's take as much benefit from it, biiznillah :) Wahai anakku, Ada kalanya kamu bersedih dengan apa yang kamu hadapi di dunia ini. Kamu akan lebih suka bersendirian, merajuk dan menjauhkan diri dari orang ramai. Ada kalanya kamu boleh menangis dengan masalah yang engkau hadapi.

Wahai anakku,
Sewaktu kamu rasa besarnya bebanan dan masalah yang kamu hadapi, terasa beratnya jiwa menanggung bebanan tersebut; engkau akan rasa tertekan yang amat sangat, di kala itu wahai anakku, engkau telah meletakkan kesalahan pada dirimu atau pada orang lain. Sebenarnya kamu perlukan kekuatan jiwa dan semangat bagi menghadapinya. Engkau perlukan kekuatan bagi menghadapi tekanan hidup ini.
Wahai anakku,
Apakah ada kekuatan lain selain kekuatan hubungan dengan Allah yang mampu mengeluarkan kamu dari perangkap kekecewaan yang sengaja dipasang oleh syaitan bagi menjadikan kamu murung, bersedih dan bersendirian?
Wahai anakku,
Kam…

Finals Week

Alhamdulillah, currently I'm in 1st year 2nd semester's final examination.  One down, 4 more to go!
Semester ni memang mencabar , dengan 17 credit hour, 3 subject core Chemical Engineering.  Memang powerr!

This is my exam schedule : (mohon doa-doakan^^)
2 September : Principles of Chemical Engineering
3 September : Islamic Studies
4 September :Fluid Flow and Transport Process
6 September : Organic Chemistry

It's gonna be a hectic week!
But always remember to pray and ...

Minggu lepas, antara berita yang HOT ialah tentang persembahan Miley Cyrus sempena MTV Video Music Award 2013.  Throughout her performance, she did a lot of acts yang dirasakan sangat tak bersesuaian dengan audiens majlis (kanak-kanak) tersebut.  One thing to ponder, sedar tak sedar, Malaysia sebenarnya menuju ke arah itu.  Apa sebenarnya yang kita nak kejar dari ABPBH? dari Anugerah Skrin? fikir-fikirkan :)

Bangsa kita, kalau nak maju, mesti keluar dari kepompong hedonisme.  You'll see that there's more to …

Mari Ubah Diri!

sumber: Lifehacks 
Mari berubah ke arah lebih baik^^

Merdeka : Realiti Sekarang

Alhamdulillah, hari ni genap tahun ke-56 Malaysia merdeka!

Merdeka dari Wikipedia, maksudnya indepence and freedom.
Merdeka kita ni dari sudut apa sebenarnya?  Fizikal? Mental? Social?
Yup, tak dinafikan dari sudut lahiriahnya kita merdeka.  Tapi dari sudut pemikiran , kita masih terbatas.  Terhad dalam ruang lingkup sendiri.

Sistem nilai kita misalnya, masih terbatas dalam stereotype jahiliyah.  From kuliah Ustaz Zamri Mantop last week, sistem nilai Islam menggariskan perbezaan yang jelas antara haq dan batil, benar dan salah.  But due to many factors, there are too many blurred lines right now.  Case study yang diberikan oleh Ustaz, di sebuah sekolah seorang pelajar perempuan didapati hamil luar nikah.  Lalu ibu bapanya dipanggil.  Setibanya di sana, memang parents pelajar tu marah, tapi ayat yang diungkapkannya itu yang best,

" Kau ni, dah tau subur kenapa tak pakai kondom??"

Lihat, dari pandangan ibu bapanya, pelajar tu bersalah kerana tidak memakai kondom, bukan atas sebab zi…

We Are The Travellers

This life is a journey, and we are the travellers.  
Our destination is Jannah
Our pit-stop is the Earth, where all our deeds will be counted.  Like stopping by a RnR to get your supplies, so that you can continue your journey.  That's it.


We got a long way to go^^
Pernah baca puisi The Road Not Taken oleh Robert Frost? Antara baitnya begini :

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both,
And be one traveler, long I stood,
And looked down one as far as I could,
To where it bent in the undergrowth

Two roads diverged in a wood, 
and I—I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Ringkasnya, kembara ini berkisar tentang pilihan.  Salah pilih, kita yang merana.  Lain jalan, lain kesudahannya.  Sama seperti hidup ini, you choose the path of your life.  Tak kira seorang siswi di Universiti Teknologi Petronas, penanam teh di Ceylon mahupun Imam Masjidil Haram di Mekah, misinya tetap sama - mencari redha Allah.  Aite?




Mengulas juga tentang kembara.  I…