Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Wordless Wednesday - Verily When There Is Pain, There Is Relief

Okay, I know Wednesday is practically over.  But come on, it's my blog:)


I'm still reaching , searching for my diminished motivation...hmmm
Just be strong, time will wash all regrets, just the way the tide bathes the sand, erasing those marks, slowly, pain-freely

A Fulfilling Weekend

Alhamdulillah,
week 3 baru berakhir, I'm currently in week 4, Foundation 3rd semester.
For the past few days, I've been to 3 events, ketiga-tiganya cukup ohsem & fulfilling.
Kembara Sufi X is the first one, held in UTP for the 10th time.


Kembara Sufi ni sebenarnya konsert Islam, dengan tujuan nak mendidik berhibur in the Way of Islam.  Guest artiste malam tu : Far East, Hafiz Hamidun & Ustaz Don.
Siapa sangka, Chancellory FULL HOUSE malam tu!  Congrates to all committees termasuklah roomate aku yang sorang ni.
The event started around 9.20 pm, with opening song by Far East - Saat Lafaz Sakinah.  No wonder lagu ni ramai orang suka, saya je yang noob..haha.  Liriknya memang touching, dengan atmosphere CH yang dim, memang pakat feeling habisla.

An then it was followed by few other songs, but what I loved is their final song - Meniti Di Barzakh.  Meremang bulu roma dengar nasyid tu, bait - baitnya cukup memberi peringatan, reminds us that 

this world is just like a RnR, we won'…

La Tahzan

Am I in despair now?
I don't know, I'm not sure.
Technically, this is the first time I obtain that grade, for that particular subject
Physics 2 mann. the finale for May 12 examination
All of us just have a few hours of sleep that night, almost sleepless
To do those past year questions and other miscellaneous
And when we open the question paper, most of us seemed to be beaming with joy
Since soalan keluar bulat-bulat macam past year.  I could say 80% of them are
With hope that it'll somehow help to elevate our pointer
And a few days ago, we got our result
And technically my heart is shattered.  For the first time I cried due to this subject, I want to blame myself, but I know that that's the best I could do
Hmm
The pressure is rising
How is it so hard to get something that we really really want? I wonder
and still wondering


i'm in dire need of motivation right now :'(

Dermarian Hebat!

During these past few days, I've stumbled upon a lot of news on my senior Dermarians representing their respective student body/ leadership body in the upcoming PRK (Pilihan Raya Kampus). I wonder when will I acquire such courage to do the same thing.  But still, I'm proud of them :)
Haziq, Dermarian batch '08
Hannan, Dermarian Batch '10
Kak Mira MJ, batch Dermarian '09
Nabil Basarudin, Dermarian batch '08

all the best to my fellow seniors!I believe the school will be very proud of you Moga dipermudahkan segalanya~Rabbi yassir wala tu'assir

Adios Sem 2~ Welcome Sem 3

Alhamdulillah, selamat sampai ke UTP petang Isnin.  Walaupun terpaksa seret beg berat (nasib baik ada roda ) dari pondok bas sampai depan V1, ada jugak insan prihatin tolong tumpangkan sampai V3, syukran sister from Iran.

Sedar tak sedar dah 8 bulan mengejar cita-cita di UTP.  Alhamdulillah semuanya baik-baik saja.  Nak masuk semester yang ke-3 dah pun.  Result final sem 2 InsyaAllah keluar 2 minggu lagi. 

Sem 2 yang lepas banyak mengajar pentingnya ada peers yang awesome. eg:
1) roomate yang akan rasa pelik bila tengok roomate dia tak bangun-bangun gi kelas lagi sedangkan selalunya kelas dia banyak waktu pagi 

2)housemate yang boleh kejut untuk ke lecture 8 am di Bulan Ramadhan.  Yang ni bila makin sampai hujung Ramadhan, makin mencabar..haha

3) geng-geng yang boleh dibawak study group. Walaupun janji asal nak mula pukul 10 malam, pukul 10.30 ada sorang tengah lepak kat McD,
 sorang lagi dah terlentang syahid,
 yang lagi sorang dah nak start mengamuk,
 tapi akhirnya menjadi jugak cover semua…

7th Syawal:)

Assalamualaikum & Salam Lebaran (ok, dah seminggu raya...LAME :P
It has been quite some time I haven't updated this blog with a REAL post.  Sebelum ni post pendek-pendek ja.  Many things actually happens during these short period.  For this semester, I've been involved with 3 events, namely ;
- Seminar Fiqh Dakwah Mahasiswa (Ceremony & Protocol), 
- Ramadhan Discovery (4Palestine Dept) &
- Titian Budi (Activities & Events)~yang ni tak habis lagi, lepas habis paper 4hb ni fikir balik

Ketiga-tiga event ni akan di'recap' dengan lebih detail bila dah habis sem ni (kalau rajin la..haha)

This is the first Ramadhan away from home.  Walaupun bukan di oversea( adakah perlu mood sayu tetiba??  rasanya tak, study di M'sia senang nak balik rumah kalau emergency..hehe)


Seronok puasa di UTP, kalau berbuka di masjid, dalam pukul 6.30 ptg dah ramai start tadarus, suasana dalam masjid An Nur terus jadi hening.
I just realized that during this month, there are numerous oppor…

Wordless Wednesday - My Big Happy Family:)

The War Inside

Have you ever been in a situation where your heart is fighting over what you want and what you need? Somehow, the best solution is back to fitrah. Back to The Creator

I am the war inside I am the battle line I am the rising tide I am the war I fight
The most important point is to never give up and never despair to seek the truth ...jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah, hanyalah orang-orang yang kafir (Yusuf : 87)

I'll never give up & I'll keep fighting!

The In Between

One of the many reasons why I chose to stay :)
Between UM and UTP, Our path crosses, our hopes separated, May Allah bless both of us, And forgive our sins, Let the distance that keeps us apart, Be a silver lining, Protecting us from the unseen

con't Recap Foundation 1st UTP - Senah

oppss, aku terlupa 1 point, penting tahap IMBA..haha

9) Senah- kuceng yang telah memeriahkan V2C yang memang sedia meriah.  Tak dapat dikenalpasti apa tahap attraction Senah dengan roomate aku, Jibah.  Tapi yang pasti sangat rapat, mungkin ionic bond, takpun ion-dipole :P
Bukan aku tak suka Senah, tak dinafikan Senah memang comel tapi aku memang malas nak ambil kisah pasal makhluk yang menyerupai Puss In Boots ni.

Paling tak boleh lupa, kisah Senah yang keciritan akibat kepandaian insan-insan yang memberinya makan KFC.  Padan muka. Esoknya, najis parallel di depan mata.  Memang dasar kuceng Engineering School.  Senah2, tahniah, anda telah menyebabkan warga V2C ground floor sengsara deria hidu T_T
this is Senah.  Suspek utama.  Jangan risau, Roti Impit ni bukan penyebab kejadian...
Sekarang Senah dahpun ada anak.  Bilangan spesifik tak dapat dikenalpasti.  Tula, sapa suruh beranak time study week.  Memang aku rajin sangat nak jenguk tangga hujung tu. Tapi Senah, kenapa ko bagi hadiah berhar…

Recap Foundation 1st UTP

Alhamdulillah, 4 bulan dah berlalu di Universiti Teknologi Petronas,
 4 bulan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata
4 bulan yang cukup menguja
4 bulan yang terindah dikelilingi kawan-kawan baru


So let's recap what happened in these 4 short months.  I'll say short, swift and memorable.  Hopefully I can gain something beneficial from it :)


1) Minggu Aluan Siswa (MAS) - minggu pertama away dari rumah + dah memang tau takkan balik dalam jangka masa terdekat.  Facie yang sangat baik, tapi bila malam sangat suka marah :P  Terima kasih sebab ajar kami cara susun jadual & etc, minggu yang penuh memorabilia :)


2)1st Day of Academic Session - sesi rebut lab & tutorial!  Memang mengerikan bila mengenang rempuhan yang terpaksa dilalui + geng International yang tinggi menggunung.  Paling tak boleh lupa kisah Maro dirempuh segerombolan International..haha..cannot imagine this



3)Smart Group! - with Kak Anis Syahirah the bomb.  There are 11 of us, aku, Izzah, Hanim, Aten, Nad, Kak Fiza…

Exam Week Craze

Assalamualaikuum
This is my 4th month in UTP, Alhamdulillah and of course we're now in the  EXAM WEEK!! (arrrgggghhhhhhh, how scary is that?
Due to some unexplained reason why my creative writing part of brain become dorman  and just won't work, I believe my blog is now bersawang tahap apa entah..haha
Petronas will be out this Monday, only God knows how scared I am, 
takut tunggu result?
euphoria nak balik Perlis?
excited nak habiskan exam?


all of this mixed in my body in series (or maybe parallel?) of mumble jumble cross-links.




My routine for exam week :
Morning : Jog/ maybe a walk at the Oval park.  Menikmati keindahan Toronto :D
Breakfast at anyplace near.  Yang pasti bukan V6 laa..(ko giler?)
Study dalam bilik/ IRC (yang IMBA)..It needs a lot of courage to study in this environment..haha
Usually skip lunch
Evening : a walk again at Oval Park + Maghrib kat An-Nur + dinner + Isya' di surau/bilik
and here goes my day
Simple, yet i'm content with it.


Thank God, i got good friends
Withi…

Umat Yang Kehilangan Jenama

I love this article!by Dr Asri in ILuvIslam.com^^ Sering kali apabila bersolat di al-Masjidil Haram ataupun Masjid Nabi s.a.w, perasaan saya tersentuh, penuh rasa kagum kepada umat ini. Apa tidak, ratusan ribu, bahkan jutaan manusia datang dari pelbagai negara dan bangsa, latar pendidikan dan budaya yang berbeza, tidak mengenali antara satu sama lain namun tetap mampu untuk membentuk saf-saf salat yang penuh teratur. Tidak pernah sama sekali sebelum itu mereka melakukan apa-apa rehearsal membentuk saf untuk jumlah yang demikian besar, melainkan practise solat berjemaah di negara masing-masing. Namun, apabila sahaja iqamah dilaungkan, jutaan manusia pelbagai bangsa, pelbagai latarbudaya, pelbagai gaya, pelbagai negara bangun berdiri mengambil tempat dalam saf-saf solat dengan penuh disiplin. Tiada siapa berhak bertanya apakah awak layak berada di sebelah saya ataupun tidak? Tiada siapa berhak menghalau orang lain keluar dari safnya tanpa sebab yang diizinkan syarak. Tiada saf khas unt…

Lelaki Yang Baik

Assalamualaikum, just a short post.  A sharing from FB^^


“Bagaimana mahu mencari lelaki baik seperti itu?”

Ketika itu jugalah, ibu cantik tadi mula terlihat serius dan akhirnya berkata,

“Lelaki yang baik akan sentiasa menjauhi diri kamu.”
Saya diam, dan saya langsung tidak nampak di mana logiknya.

“Saya tidak faham. Adakah maksud Puan lelaki baik tidak akan suka kepada saya?” Saya juga mula ikut serius.

“Lelaki yang tidak suka kepada kamu akan menjauhi mu, dan lelaki baik yang menyukaimu, juga akan menjauhi diri mu,” jelas ibu muda itu dan membuat saya semakin bingung.

“Adakah Puan ini ahli sufi?” telah saya, kerana untuk persoalan sebegitu, biasanya hanya sufi-sufi yang mampu membuatkan manusia terbingung-bingung.

Ibu cantik itu ketawa kecil dan berkata, “Saya bukanlah ahli sufi, tetapi itulah hakikatnya, dan biarlah saya terangkan sebabnya.”

Saya mengatur duduk saya supaya semakin baik, saya diam dan saya sedia mendengarkan kata-kata ibu itu.

“Untuk lelaki yang tidak menyukai kamu, memang jel…

The University Life

Assalamualaikum :)
this has been my third week here, in UTP
bulan 3 ni baru nak balik..T_T
life has been great, rupa-rupanya ini laaa yg orang dok kata UNI LIFE


nothing much changed, except part kena basuh baju sendiri & tak ada orang yang ingatkan kita bila nak solat =.="
got an awesome roomate, JIBAH!!
she's a Kelantanese (gambar akan menyusul kemudian )
kalau sembang dengan dia memang sampai tengah malam laaa..haha


Overall, i believe that we should have a firm stand bila nak masuk uni.  Kat sini, nobody cares about what we do, we are free to do anything actually.  Event sangat banyak di sini.  Almost tiap-tiap malam ada talk, jadi memang time management sangat penting :)
so, all the best to batch Jan '12 yang awesome!
SPM result will be out in less than 2 months
pray for me^^
got Physics class with Madam Hasnah thid afternoon, Assalamualaikum :D

Another Journey Begins

Assalamualaikum :) Hari ni dahpun 12 Januari 2012, cepat sangat masa berlalu, I'll be 18 this year Got about another 4 days to stay at home, lepas tu kita pi (pergi) UTP!!!!..hehe
Last Saturday night result admission January intake keluar dan satu rumah macam dupdapdupdap tunggu result tu, sampaikan semua sanggup tunggu depan PC nak check status =.="
Alhamdulillah, my application is successful and this coming Tuesday the whole family are going to Tronoh,Perak to send me off. I will undergo Foundation of Engineering for 1 year, lepas tu Degree in Chemical Eng. for another 4 years.  As for me, this is my first attempt to live in a hostel and of course faaarrrrrrrr away from home (nasib baik Perak ja, senang nak balik :D I'm still listing down the things that I'm going to bring and I end up with a HUGE pile of clothes on top of my bed..haha
For sure, I'm going to miss my family ;mama, ayah, adik, dikya, my kucing Mone, Gebu & Kelabu, my bedroom, my SMK Derma, my teachers…