Skip to main content

The Social Network..a review..sosial sangatkah?

Asslamualaikum dan selamat petang..bersua lagi kita pada hari ini (start dah intro macam berita..haha)
Hari ni saya nak review cerita The Social Network yang difilemkan berdasarkan kisah hidup Facebook creator:Mark Zuckerberg
Kisah ni bermula dengan Mark yang frust dan enraged ditinggalkan girlfriendnya Erica Albright lalu mabuk dan terus create sebuah website "Facemash.com" dengan tujuan untuk memalukan aweknya(x gentleman sungguh..grrr)
Disebabkan website tu meadpat sambutan yang hangat, Harvard's internet network suffered a breakdown.  Dan disebabkan sambutan hangat website Mark tulah kembar-Winklevoss-yang-hensem tertarik nak ajak Mark untuk jadi programmer website diorang~the Harvard Connection.
Tak lama selepas tu, Mark dapat idea nak create sebuah website "The Facebook.com" dan bestfriendnya Eduardo Saverin bersetuju untuk sumbang modal. The Facebook.com jadi famous dalam masa yang singkat.  As a result, kembar- Winklevoss-yang-hensem marah tahap gaban dan terus claim bahawa idea Facebook itu dicedok daripada idea Harvard's Connection.
tulang keting belakang Facebook
Mark ni (bukannya hampeh tapi hampass) personalitinya memang kurenglah sepanjang-panjang movie ni.  Jadi Eduardo yang banyak keluar peluh dari segi cari penaja & advertisement apa suma.  Nak dijadikan cerita, Mark yang frust bila ex-aweknya tak sedar pun tentang kewujudan facebook (sebab ex-awek dia bukan budak Harvard pun) terus buat strategical planning untuk meluaskan pengaruh Facebook dan dia berjaya.
Sebagai hasilnya Sean Parker (J. Timberlake) yang jugak co-founder Napster (amenda nih?) tertarik untuk berjumpa Mark.  Walaupun mereka(Mark & Sean) x buat sebarang deal dan Eduardo x berapa suka dekat Sean ni, Mark tetap ikut cakap Sean secara membuta-tuli.  
Eduardo yang bengang terus freeze account duit untuk Facebook sebab Mark bagi Sean buat keputusan untuk Facebook company.  Citer ni basically on Mark in trial against the lawsuit dari Winklevoss twins dan Eduardo sendiri dan diselangselikan dengan flashback apa yang terjadi.
Eduardo Saverin yang macho^^
Endingnya, Mark bercakap dengan peguam yang ada dalam kes tu dan nampaknya Eduardo ada peluang yang cerah nak menang lawsuit tu disebabkan personaliti Mark yang memang hampeh..Yang bestnya bila peguam tu kata
Marylin Delpy:You're not an asshole, Mark. You're just trying so hard to be. ...
Dan Mark yang termangu terus bukak Fb ex-aweknya dan 'add friend'....
Hurm, ikhlasnya citer ni tak la best sangat.  50-50, tapi sinematografinya memang perrrrghh.
  Tak bolehlah nak compare dengan 2 Alam sebab pengarah dia David Fischer tak buat pun poster letak gambar dia..ye tak?
Tapi buat para penggemar filem aksi/sci-fi atau yang sewaktu dengannya, filem ini bukan untuk anda.  Especially yang download dekat internet, please concentrate sebab Mark cakap laju giler..Kalau tak ada substitle tu payah sikitlah nak paham..huuu
Begitulah sedikit sebanyak review tentang The Social Network..budak kecik baru nak belajar me'review'=)
Result Final Exam dah kuar..wawawawa

Comments

Anonymous said…
itu sangat menarik untuk dibaca. Saya ingin mengutip posting Anda di blog saya. Hal ini dapat? Dan Anda et account di Twitter?

Popular posts from this blog

Reflections from Akademi Dakwah Muslimah

Bismillah,
Alhamdulillah, I'm back after 6 months!  Completing my final year studies and finishing all the projects on time did really acquire me to make some sacrifices, my blogging time is one of it. Nevertheless, I've successfully graduated from UTP since the last two months and here I am now, back in Perlis.
Frankly saying, I think this is the longest period of my stay at home since I started my degree studies 5-years ago. Most of my semester breaks were spent doing SRC works, couple of Minggu Aluan Siswa (MAS) weeks and study related matter. For now, It's kinda payback time. 😂
Alhamdulillah, last weekend I attended Akademi Dakwah Muslimah at Tasoh Lake Resort, organized by Jabatan Mufti Perlis. The 2-day seminar covered 6 topics which I found to be very attentive and practical as a Muslimah. Being a student not from Islamic Studies background did give me the chills at first, however after a couple of hours listening intently to the speakers, I've gotten a good kicks…

Leap of Faith

Bismillah,
Today I'm not going to talk about the leap of faith in Assassins Creed, which Cal (Michael Fassbender) attempted to save himself. 

Google defines leap of faith as 'an act of believing in or attempting something whose existence or outcome cannot be proved'. In other words, to make a big decision which may have a big impact on one's life, with no guarantee whether it'll end up a success or a failure. It can be choosing between furthering your study and become an academician or enter the industrial world, getting married or changing the stream of your study. Some decisions may have a bigger impact in our lives, compared to the others.


This has been one of the longest period which I've stayed at home since the last 5 years. With the flexibility and ample of time in hand, post-graduation has really got me thinking. Somehow the transition between university life to the next phase isn't as fast and smooth-sailing as I've imagined. It's not like tod…

What Shall We Do on Fridays?

Bismillah,
So, we have reached another Jumu'ah in 2017, we are getting closer and closer towards Ramadhan, the time has been flying faster than ever. Hopefully we can make everyday meaningful by being a productive and impactful Muslim, insyaAllah.
I'd like to share the inputs that I've learned (almost a year ago, now flipping the note pages) during an Ibrah Seminar on Surah Al-Jumu'ah by Ust. Syaari Abdul Rahman. Alhamdulillah, the seminar was very insighful, I attended this program with my beloved juniors Sakinah, Syera & Chad. We took a day-trip as Bangi and UTP is only a 2.5 hrs drive.
About Surah Al-Jumu'ah
- This is the 62nd surah in the Quran, consisting of 11 verses.  - It is positioned after Surah As-Saff and before Surah Al-Munafiqun. - A Madaniyah surah (meaning that this surah was reveled after the event of Hijrah - where Rasululullah saw and the sahabahs migrated from Mecca to Madinah).
What is Ibrah?
Ibrah is the lesson learnt that we can gain and emulate …