Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

My 2011 Wishlist

Assalamualaikum
Omputih suka kata:
Swallow back the past, anticipate the present, embrace the future Jadi, sebelum tahun 2010 melabuhkan tirainya untuk 2011, these are my wishlist for the year two-o-one-one
1.  Kurangkan masa main facebuk, tengok tv dan benda-benda lagha yang sewaktu dengannya..Kalau boleh facebook tu deactivate je sonang cerita.
2.  Tingkatkan tumpuan dalam kelas..Biar 120 %!
3.  Tak mau tido dalam kelas dah!..Itulah akibatnya kalau malam-malam suka jadi burung hantu...T_T
kalau buat macam ni boleh dakk? Takpa, i'll fight sehabis-habisan!!!
4.  Pastikan fokus dalam akademik tak terjejas sebab koku which means that pilihan mesti mantoppp!
5.  Tido kena cukup..kalau tak my mata 'panda' will become worse..and..there goes my saham..miahaha..~ada aku kisah saham-menyaham ni..haha..
taklah, teorinya begini
Tido tak cukup
=mengantuk dalam kelas
=tak paham apa cikgu ajar
=kena stay up lagi sebab nak cover yang tak paham tu
and the cycle repeats..ada paham?
biarlah walau bermata p…

Buat Semua Handphone-User

Assalamualaikum..
Tengah sedap-sedap mengunyah sagon sambil menikmati malam yang hening, tetiba jariku gatal nak menaip..:P
Tapi cuba fikirkan apa yang akan terjadi kalau kita berdamping dengan Al-Quran sama macam kita berpeluk bergayut di hanphone..Mau khatam Al-Quran tiap-tiap bulan gini...tak gitu?


Ever wonder what would happen if we treated our Quran like we treat our cell phone?

What if we carried it around wherever we went?

What if we flipped through it several time a day?(payah jugak nak istiqamah camni, kan3?)

What if we turned back to go get it if we forgot it?(mungkin ramai yang berbuat sebaliknya....)
sapa tak mau iphone oii...tapi beginilah senarionya.. berenggang tanpa henti...dush! What if we used it to receive messages from the text?

What if we treated it like we couldn't live without it?(pernahkah?..=)

What if we used it in case of emergency?

dimanakah Al Quran time kita busy/emergency???
What if we gave it to Kids as gifts?

What if we used it when we travelled?

This is som…

Salam Awal Muharam 1432, Tahun baru, Misi baru!!

Assalamualaikum dan buenas tardes...
Alhamdulillah, dengan kasih sayangNya kita sampai juga ke tahun baru 1432 ni.  Bila sebut tahun baru, mesti secara gear autonya direct link dengan AZAM kan???Bukan Azam TV9 tu yea, azam ataupun resolution merupakan 
satu matlamat yang dirangka demi mencapai apa-apa yang kita hajatkanhaa..tengok , keluaq dah definisi dalam buku Sivik Form 4..Cgu Roslela punya kerja..hihi
Jadi, apakah resolusi anda tahun ini?
Pertama-tama sekali,  dalam jangka masa 12 purnama lagi tidaklah saya mengimpikan nak beli Mercedes CLK ataupun nak kahwin dengan Daniel Radcliffe..sumpah tak!..haha
can't deny he's cute..don't u? Azam saya:
1) Tingkatkan amal ibadat..x kiralah yang wajib atau sunat
2) Study yang lebih lagi berkali-kali ganda demi menyahut cabaran straight 9A+
Akmal Hidayat dah buktikan menda ni tak mustahil..
DERMA bolehh! 3) Ubah mentaliti Badan Pengawas seterusnya mencari solusi bagi kehilafan-kekhilafan yang berlaku
4) Preserve status single and not availabl…

The Social Network..a review..sosial sangatkah?

Asslamualaikum dan selamat petang..bersua lagi kita pada hari ini (start dah intro macam berita..haha)
Hari ni saya nak review cerita The Social Network yang difilemkan berdasarkan kisah hidup Facebook creator:Mark Zuckerberg
Kisah ni bermula dengan Mark yang frust dan enraged ditinggalkan girlfriendnya Erica Albright lalu mabuk dan terus create sebuah website "Facemash.com" dengan tujuan untuk memalukan aweknya(x gentleman sungguh..grrr)
Disebabkan website tu meadpat sambutan yang hangat, Harvard's internet network suffered a breakdown.  Dan disebabkan sambutan hangat website Mark tulah kembar-Winklevoss-yang-hensem tertarik nak ajak Mark untuk jadi programmer website diorang~the Harvard Connection.
Tak lama selepas tu, Mark dapat idea nak create sebuah website "The Facebook.com" dan bestfriendnya Eduardo Saverin bersetuju untuk sumbang modal. The Facebook.com jadi famous dalam masa yang singkat.  As a result, kembar- Winklevoss-yang-hensem marah tahap gaban dan t…

Aku Seorang Coffee Addict

Assalamualaikum & selamat pagi, akhirnya idea berblogging datang balik setelah berhari-hari diperam(kantoilah aku ni penyegan sebenarnya=.=").. As a student (aiceh) waktu study yang sampai ke tengah malam bila bertembung dengan aktiviti koku dan fizikal yang mencabar akan menyebabkan kemengantukan di siang harinya sebab tidur tak cukup (bukan tidur x lena, makan x kenyang, mandi x basah tu yea).  Jadi, sebagai solusi semangkuk cawan kopi amat-amat wajib untuk menceriakan hari anda... Sebagai contoh, 
Kopi Radix Satu gabungan yang perfect untuk tendang-mula(kickstart) hari anda..Tapi saya lebih prefer Radix Diet disebabkan kemanisannya yang terkawal^^ Yang penting, sokonglah Barangan Malaysia!! Kalau Kopi Radix tiada di depan mata, Nescafe 3-in-1 pun boleh layan..Rasanya yang cukup semua + sedikit susu memang besh! Lastly, Kopi Kurma..Yang ni pun sedap jugak.   Tambah sedikit milo + susu, pagi anda akan ceria secerianya(ada gaya jadi promoter dak?) Plus. yang ni pun buatan Malaysia oke…

Jawapan Untuk Persoalan Yang Tidak Terjawab..

Assalamualaikum dan selamat sore.  Ternyata kebizian melanda sejak-dua-menjak ni.  Berduyun-duyun kerja mari.  Tapi Alhamdulillah dugaan yang ditunggu-tunggu tahun ini sudah berlalu, sekarang suda masuk musim cuti woo...(dan SPM makin dekat wooooooo...)
ketaq lutut aih....

Saja nak berkongsi sedikit info dr pakcik Gmail.  Kadangkala kita selalu bertanyakan itu dan ini..(that includes me, x puas hati semena-mena)
kenapa itu? kenapa ini? mengapa itu? mengapa ini? sedangkan Allah yang lebih tahu tentang apa yg terjadi
So, these are some answers for those unanswerable questions=)
KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yg dusta." *Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jad…

Sepurnama tanpa entry..

Assalamualaikum to all readers!
It has been a while since i updated my last entry..sebulan kot:P
Mungkin penyakit penyegan sudah menyerang~tidak3!
ataupun virus writer's block yg begitu kuat mem'block"=.="
 Idea tu memang ada, tapi bila nak mula start mengarang, dya buat malu-malu kuceng plak..isk2
Dengan sukahatinya saya mengisytiharkan, minggu ni exam week!




Dengan mata yang lebam sebab tido tak tentu jam, saya berjaya mengabiskan 1 killer-AddMath~yg sememangnya feymes dalam membunuh harapan nak dapat A+~
Minggu depan, ada 2 lagi killer untuk di settlekan~Encik Pijik dan Makcik Bio, so lets pray for the best to conclude this 'honeymoon' year and kickstart our final year^^
killer..killer, macam cerita Killers la pulak


So, sebelum saya mengundur diri nak mengadap Pakcik Pijik, di bawah telah disenaraikan 10 tabiat yg mampu memusnahkan otak anda..Happy reading and wish me luck! 


brekpes jangan tinggal naa.. 1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil …

Ambush!

Ya!Nampaknya saudara Izwan telah meng'ambush' blog saya!Malu cek aih...^^"
oh tidak!

Mulanya agak hairan mengapa tetiba boleh ada 3 misscall daripada bro sorang nih..Sakitkah?Boringkah?Apakah?..macam-macam terbayang di kepala...Rupa-rupanya ada orang terbaca blog kite...
Yup, and it's undeniable that i did mention his name in several posts.  X sangka ang terjah habih blog ni no...n_n
dis is bro Izwan..bakal lawyer woo..Amin^^

But thanks to you bro, you did change my perspective a lot..Memang tak boleh deny memang ada masa aku sedikit jauh daripada Dia.  Mungkin iman ini masih tidak cukup kuat atau..entahlah..
I will always remember your advice.  Memang bukan masanya untuk bercintan-cintun zaman sekolah ni, akal x berapa lulus lagi:P
"Yang paling menyayangi kita adalah yang paling banyak memberi" so, siapakah "yang paling menyayangi kita" itu??Sudah pastilah Allah S.W.T

~kadangkala kita rasa macam x ada sesapa yang sayangkan kita,  tapi kita lupa Allah kan ad…

Kisah Syawal 1431=)

Salam lebaran buat readers sekalian!
Cepat x cepat masa berlalu.  Hari ni dah 6 Syawal.  Posa 6 dah mula ke belum??:P
Macam mana sambutan Aidilfitri taun ni?best ke idak?
Bagi diri ini, raya taun ni yg PALING meriah^^
Bukan apa, habis semua anak sedara, pakcik makcik, sepupu sepapat diangkut balik..kira FULL HOUSE lah..
bak kata encik ayah dan puan mama
"rumah ni akan digunakan semaksimum mungkin, baik left wing, right wing mahupun centre..semuanya jalan..."seperti biasa macam taun2 lepas, biskut raya mestilah ADA
jadi secara gear otomatiknya, saya amik contract bahagian tu..~berbaloi wok, lepas SPM nanti bleh buat bisnes=)
adinda Aliya a.k.a assistant terhormat

sesi mengisi balang dan mulut ********** malam raya event yang paling meriah, semua kalut nak settlekan persiapan Rayo & time tu jugaklah si tecik-si tecik ni nak bergumbira=.="
otomen taro!
yg ni skali tgk macam Charlie's Angels pun ada...
****** pagi raya, dengar je bunyi alarm hp, terus lompat katil.  Sebab tau dah …

I Shall Find..

Salam 18 Ramadhan!
Sempena bulan yg mulia ni, saya nak share 1 lagu , Akan Ku Jumpa by Azfar..
Lagu ni dah lama kuar rupanya, tapi bila drama Syurgamu Ramadhan dah release..baru perasan=.="
But sincerely, mmg touching habis drama ni..Dgn OST nya yg mantop..memang sebak laa jawabnya^^


******** Jom layan lirik dia..sangat best!
Ku mengatur langkahku berjalan tanpa bayang-bayangMu langit dan bumi setia, menemaniku matahari menyinar tak pernah berpihak padaku Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.
Hari berganti hari aku masih teguh menanti Hadir diri Mu dalam hidupku ini Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari Namun yakinku Kau kan kutemui
ku takkan pernah cuba berhenti langkahku mencari Cinta Yang ku tahu hanya tuk diriku kan ku terus cari sampai hujung dunia
kerna ku tahu akanku jumpa diriMu dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu kulihat semua gembira bila mengenali erti Cinta senyuman ku beri hanya duka bila ingin Teman tuk berbicara Cinta jangan sembunyi mataku kabur mencari hadirlah dalam hidupku ini C…